Cel mai bun marcator din istoria clubului, căpitan cu 35 de trofee și recorduri multiple, argentinianul Lionel Messi a întruchipat Barcelona timp de două decenii. Dar micul atacant cu șase baloane de aur aproape devenise prea mare pentru Barça, scrie AFP.
Ajuns la vârsta de 13 ani la centrul de antrenament catalan, „Puricele”, un jucător de buzunar (1,69 m), va rămâne în Catalonia ca o mândrie locală, dar la fel de mult și un simbol planetar.
"Căsătoria lui Messi cu Barça a adus multe de ambele părți (clubului și jucătorului), multă bucurie pentru suporteri", a recunoscut anul trecut directorul sportiv al Barcelonei, Ramon Planes. „Trebuie să aveți un respect enorm pentru ceea ce este Messi și pentru istoria sa”.
Poate că doar olandezul Johan Cruyff, un alt Balon de Aur, a acumulat o astfel de aură globală și rădăcini catalane. Dar înainte de a se întoarce la Barcelona ca tehnician de succes, olandezul nu-și terminase cariera de jucător în tricoul catalanilor.
La 34 de ani, Messi s-ar putea să nu mai aibă energia unui tânăr nebun care l-a făcut să-i treacă pe apărători în revistă ca pe niște jaloane pe toate stadioanele Spaniei și Europei, precum slalomul său împotriva lui Getafe din 18 aprilie 2007.
Micul atacant rămâne totuși o mașină de driblat, de goluri și recorduri și a atras turiști din întreaga lume în oraș.
„Mai mult decât un jucător”
El rămâne, de departe, golgheterul suprem din istoria Barça (672 de goluri în 778 de meciuri), golgheterul din istoria La Liga, golgheterul din fotbalul profesionist într-un an calendaristic (91 în 2012) sau din nou jucătorul care a câștigat cele mai multe trofee cu Barcelona, 35 în total, inclusiv patru Ligi ale Campionilor (2006, 2009, 2011, 2015).
Messi a adunat și șase baloane de aur, mai multe decât Cristiano Ronaldo (5), Cruyff, Michel Platini, Marco Van Basten (3).
Dincolo de cifre, argentinianul a lăsat amintiri de durată pentru fanii catalani, în special în timpul clasicului duel împotriva lui Real Madrid, despre tripla sa din 2007, cu acel 6-2 în deplasare în fața Madridului în 2009, prin „manita” (5-0) reușită anul următor pe Camp Nou.
Și de-a lungul anilor, FC Barcelona, care pretinde că este „mai mult decât un club”, s-a confruntat cu greutatea acestui atacant care a devenit „mai mult decât un jucător”. Un ”rău” care are un nume în Catalonia: „Messi-dependența”.
Greutate în vestiar
Prin forța circumstanțelor, acest jucător cu cuvinte puține s-a ridicat și în vestiar, devenind căpitan în 2018, apoi influent în deciziile clubului.
Unele dintre ieșirile sale publice au spart imaginea lină a micuțului argentinian cunoscut pentru tonul său moderat, timiditatea sa și zâmbetul său copilăresc. Caracteristici care îi aduseră o imagine mult mai puțin „agresivă” decât a marelui său rival Cristiano Ronaldo.
Când lumea fotbalului l-a descoperit pe Messi, a fost emoționată de soarta acestui puști care, conform istoriei consacrate, părăsise Rosario la vârsta de 13 ani pentru a găsi un club în Barcelona care să-i finanțeze tratamentul medical pentru a-și rezolva problemele de creștere.
Această imagine pozitivă nu s-a schimbat, în ciuda condamnării sale la 21 de luni de închisoare cu suspendare și a unei amenzi de 2,1 milioane de euro în 2017 pentru evaziune fiscală, cu câteva săptămâni înainte de căsătoria sa cu Antonella, prietena lui din copilărie, mama celor trei băieți ai săi (Thiago, Mateo și Ciro).
Locuind în Castelldefels, într-o suburbie de lux a Barcelonei, Messi părea să fi găsit un echilibru familial și profesional în Catalonia, dar acum va încerca să-și ducă mai departe legenda într-un alt tricou.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro