Grădinescu intervine Experimentatul jurnalist de televiziune intră în dezbaterea despre  comentariile Pro TV  la Euro 2024
Emil Grădinescu a primit recent, din partea Asociației Presei Sportive din Romania, premiul pentru "Comentariu TV", alături de Costi Mocanu

Grădinescu intervineExperimentatul jurnalist de televiziune intră în dezbaterea despre comentariile Pro TV la Euro 2024

  • Emil Grădinescu, cel mai experimentat comentator TV în activitate, intervine în dezbaterea momentului, despre felul în care ProTV asigură comentariile de la EURO 2024
  • Comentatorul de la Prima Sport susține că „statisticile oferite în exces te decuplează de la meci și plictisesc privitorul”.
  • „Nu e în regulă ca să-i pună pe comentatori să facă două meciuri la interval de 50 de minute“, mai spune Grădinescu despre stratregia Pro-ului.
„Cel mai slab regizor” CE LA CE2024, episodul 2: „Proastă transmisiune TV,  un Kroos de 99% ”
Citește și
„Cel mai slab regizor”CE LA CE2024, episodul 2: „Proastă transmisiune TV, un Kroos de 99%
Citește mai mult
„Cel mai slab regizor” CE LA CE2024, episodul 2: „Proastă transmisiune TV, un Kroos de 99% ”

„ProTV are un profit de 60 de milioane de euro, dar a preferat să nu cheltuiască câteva mii de euro pe un meci și comentează partidele de la Euro 2024 din București”, a scris Cătălin Tolontan într-un editorial pe GOLAZO.ro

Reacția jurnalistului a venit după al doilea meci al zilei de sâmbătă. „Comentariul de la Spania - Croația a avut momente când a semănat cu un meci transmis de pe Lună. Pentru că, în echivalent al capacității omului de a se conecta, atât de departe au fost cei doi comentatori.

Ei au stat în Pache Protopopescu, iar meciul a fost la Berlin”, a adăugat Tolontan despre comentarul asigurat de Bogdan Nevel și Andrei Grecu.

Marea majoritate a meciurilor vor fi comentate de la București, doar jocurile României și alte câteva puține partide vor avea comentatorii la fața locului, pe Ion Alexandru și Cristi Petre.

De aici s-a născut o dezbatere aprinsă în online, despre modul în care sunt comentate meciurile de la Euro 2024.

GOLAZO.ro a stat de vorbă cu cel care, în momentul de față, e cel mai experimentat comentator din România: Emil Grădinescu, care poate fi auzit la Prima Sport. 

În vârstă de 64 de ani, Grădinescu a debutat în postura de comentator în urmă cu peste 30 de ani, în 1991, la TVR, la un meci FCM Bacău - Corvinul.

Emil, te salut, ai 5 minute să discutăm pe tema comentariilor de la EURO, care s-a iscat după primele meciuri ale turneului și după editorialul lui Cătălin Tolontan din GOLAZO.ro?

Salut, am și mai mult de 5 minute pentru că sunt la plajă.

„Marile competiții trebuie comentate de la fața locului”

Apropo de Tolontan, el a scris așa: „Am avut ocazia, pentru mine, și nefericirea pentru cei din jur, să comentez câteva meciuri de fotbal la TV. Primul a fost groaznic. Am plictisit pe toată lumea. Noroc cu Emil Grădinescu, care a alergat pe tot terenul, m-a luat în cârcă și m-a cărat până în minutul 90. Atunci a sunat ceva se părea gongul Raiului”. Chiar așa dezastruos a fost?

Nu e adevărat, sub nici o formă. Exagerează ceva de groază. Aici acționează probabil standardul pe care și-l impune el. Atunci a fost foarte profund în tot ce a zis, original, m-a stimulat la maximum să țin nivelul. M-a făcut mai bun.

Îți mai aduci aminte ce meci a fost?

Da, Steaua - Juventus 0-0, în decembrie 1995. S-a jucat pe o vreme cumplită și pe un teren înghețat. După ce că era așa, mai era și denivelat, ziceai că se dispută partida pe niște stânci. Acela a fost singurul meci comentat de mine cu el.

Există această discuție despre comentariile de la Pro TV, că ele sunt influențate în mod negativ pentru că oamenii nu sunt la fața locului, ci comentează din studioul de la București. Ce părere ai?

Am un punct de vedere, dar el e mai nuanțat. Ideal e ca la marile competiții, cum e cazul și unui Campionat European, să se comenteze de la fața locului.

10 turnee finale de European și Mondial
a comentat Emil Grădinescu, primul în 1992, ultimul în 2016, la toate fiind prezent la fața locului

„Publicul care te încarcă”

De ce marile competiții?

Pentru că mediul e complet altul. Unul de nivel înalt, de competitivitate, care te ridică automat și pe tine. Ajungi la stadion și vezi organizarea ireproșabilă, apoi publicul care te încarcă, te simți și tu important și îți vine să strigi: «Uită-te, mamă, la mine, unde am ajuns!». Emoțional e un sentiment care te face mai bun. Dar există și un revers.

Care?

Cel mai important e să comentezi ceea ce vede telespectatorul la televizor, nu ceea ce se întâmplă în stadion.Ți se poate întâmpla, ca să și dau un exemplu, ceva foarte nasol. În timp ce tu te uiți într-un colț al terenului sau din tribune, să fie oferită o reluare, la o fază controversată importantă și tu să nu o vezi. Sau, mai rău, să o vezi doar pe final. Nici nu știi ce să zici și chestiunea asta te frustrează maxim. Chiar te simți de rahat în momentele alea. Cei care văd meciul, imediat vor sări să spună: «Bă, dar nu zici că a fost penalty nici după reluarea asta?»

Știți ce înseamnă un comentariu reușit? Unul care să nu deranjeze, care să fie acceptat că face parte din peisajul meciului. Comentatorul nu trebuie să fie personaj principal, e ca un arbitru, dacă despre el nu se vorbește după meci, atunci a avut o prestație excelentă. Emil Grădinescu

Mai există o critică adusă celor de la Pro TV, anume că oferă prea multe statistici și povești în timpul comentariului. 

Tentația e foarte mare să faci așa ceva. Până te familiarizezi cu echipele, cu meciul, probabil că îți vine să umpli golurile din comentariu cu documentarea pe care ai făcut-o. Problema e cât durează, că dacă te întinzi prea mult cu așa ceva, chiar e deranjant. Aici, eu am remarcat o problemă la cei de la Pro TV.

De ce Grădinescu critică Pro TV

Care?

Unii au avut două meciuri de comentat, unul după celălalt, cu pauză de mai puțin de o oră între ele. Așa ceva nu e în regulă deloc. Unul dintre ei a comentat Elveția - Ungaria, care s-a terminat în jur de ora 18:00 și apoi a fost și la Spania - Croația, care era pe post înainte de ora 19:00. Nu poți fi performant fiindcă după un meci ești efectiv stors. Trebuie gândit în alt mod de cei de la Pro TV. O astfel de repartizare a forțată.

Doar acest lucru e problema?

Există și o lipsă de experiență la unii dintre cei care comentează. Ei sunt buni, de perspectivă, dar ca în orice meserie, la început ești neexperimentat.

7 comentatori
are Pro TV pentru meciurile de la Euro 2024: Cristi Petre, Ion Alexandru, Mihai Mironică, Bogdan Nevel, Cristi Pintea, Mihai Crăciun și Andrei Grecu

Tu ce sfat le-ai da?

Unul singur, care e foarte bun: Țineți-vă de meci!

„Mi-a spus Costi Mocanu cum s-a comentat Italia - Albania pe Sky Sports”

Și cum traduci și pe înțelesul nostru, al ăstora care doar privim meciurile?

Uite, un exemplu. Aseară, vorbeam cu Costi Mocanu, el s-a uitat la Italia - Albania pe Sky Sports. Știi ce mi-a zis? Comentatorii au pronunțat doar numele jucătorilor care erau la mingea. Atât. Când am fost la Euro 2016, în Franța, vedeam meciurile pe BeIN Sports. Comentau exclusiv ce e pe teren. Totul curgea perfect.

În 2018, la Mondialul din Doha, am văzut acolo, la TV, câteva partide, printre care și un meci al Braziliei. Era la BeIN Sport. Știi cum arăta comentariul? Minute în șir în care se pronunța doar numele jucătorului care e la minge. E OK așa?

Nimeni nu se va supăra. Nimeni! E mult mai reconfortant pentru cel care privește decât să-i zici că nu știu ce jucător a jucat la un moment dat pe la Dunajska Streda. Chiar ar trebui încercată și la noi o astfel de variantă de comentariu.

„Dacă stai cu ochii în 7 foi, nu mai evaluezi meciul corect”

Care ar fi avantajul?

Înțelegi meciul mai bine. Când stai cu ochii în 7 foi, ca să citești tot ce ai pregătit, nu mai vezi profund strategia de joc a echipelor, nu poți evalua corect meciul. Comentatorul trebuie să fie doar un însoțitor domol și discret al telespectatorului, nu un factor de stres și de bruiaj pentru el.

16 finale de UEFA Champions League
a comentat Emil Grădinescu
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi  a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
Superliga
13:46
Dezamăgit de Homawoo Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament, a zis că vrea să plece”
Citește mai mult
Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova