Rafael Nadal: 21 de statistici pentru titlul de Grand Slam cu numărul 21

Rafael Nadal: 21 de statistici pentru titlul de Grand Slam cu numărul 21

​Au fost două săptămâni fantastice pentru asul spaniol la Australian Open, în care a depășit recordul de titluri de Grand Slam și a completat un Double Career Slam, pe lângă multe alte realizări. Tennis.com trece în revistă 21 dintre acestea.

Rafael NadalFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Titlul de Grand Slam cu numărul 21, record absolut, după ce fusese la egalitate cu Roger Federer și Novak Djokovic la borna 20.

Este prima oară când Rafael Nadal deține această onoare de unul singur. Anterior, fusese mereu în spatele lui Federer, la egalitate cu Federer și la egalitate cu Federer și Djokovic.

Deține un Double Career Grand Slam, ceea ce înseamnă că a câștigat fiecare titlu major de cel puțin două ori. Este al patrulea în istoria tenisului în această postură, după Roy Emerson (era pre-open), Rod Laver (combinație între era pre-open și era open) și Novak Djokovic (era open).

A câștigat 21 de turnee de Grand Slam din cele 63 la care a participat, exact o treime.

A jucat finale la 29 de turnee de Grand Slam din cele 63 la care a participat, adică 46%.

Are 21 de victorii și opt înfrângeri (21-8) în finale de Grand Slam (72%). Federer și Djokovic sunt ambii la 20-11 (65%).

Este primul jucător de tenis, bărbat sau femeie, care a câștigat mai multe titluri de Grand Slam în trei decenii diferite.

Cele 21 de titluri includ 6 în anii 2000, 13 în 2010 și 2 în 2020. Alți trei jucători, Martina Navratilova, Serena Williams și Novak Djokovic, au câștigat în trei decenii diferite, dar toți au câte un deceniu cu un singur titlu major.

A câștigat consecutiv ultimele patru finale de Grand Slam jucate, începând cu Roland Garros 2019. A câștigat șapte din ultimele opt, ca și 11 din ultimele 14.

A câștigat la rând și ultimele 10 finale jucate în circuitul ATP, începând cu Roma 2019. A câștigat și 15 din ultimele 16, precum și 21 din ultimele 23.

A câștigat a doua cea mai lungă finală de Grand Slam (5h 24min) din era open. Și a fost o revanșă – spaniolul pierduse cu exact 10 ani înainte cea mai lungă finală, învins de Djokovic tot la Melbourne în 5h 53 min.

A fost prima revenire de la 0-2 la seturi în finala de la Australian Open. Înainte, jucătorii care câștigaseră primele două seturi erau la 31-0 în acest meci.

A fost și prima revenire a lui Nadal de la 0-2 după aproape 15 ani. O mai făcuse o dată la 19 ani (Madrid 2005), o dată la 20 de ani (Wimbledon 2006) și o dată la 21 de ani (Wimbledon 2007), dar niciodată în sferturi de finală sau ulterior la un Grand Slam, cu atât mai puțin la 35 de ani, într-o finală împotriva numărului 2 mondial.

La 35 de ani, este al treilea cel mai vârstnic câștigător de Grand Slam în era open. Au mai făcut-o, tot la Australian Open, Ken Rosewall în 1972 (37 de ani) și Roger Federer în 2018 (36 de ani).

A câștigat șapte titluri de Grand Slam după ce a împlinit 30 de ani. A mai câștigat unul ca adolescent și 13 după ce împlinise 20 de ani.

A câștigat deja două titluri ATP în acest an. A câștigat cel puțin două în fiecare an din 2005 încoace.

A câștigat 90 de titluri ATP în carieră. Este al patrulea în era open care a atins acest număr, după Connors (109), Federer (103) și Lendl (94).

Victoria împotriva lui Medvedev este prima în fața unui număr doi mondial, după 2015. O mai făcuse împotriva lui Andy Murray în grupele Turneului Campionilor în acel an.

A fost și prima victorie în fața unui jucător de Top 2 la un Grand Slam pe hard după 2013. Atunci, îl învinsese pe numărul 1 mondial Novak Djokovic în finala de la US Open.

Hardul este acum a doua sa suprafață ca procentaj de victorii. Are 464-43 pe zgură (91,5%) și 71-20 (78%) pe iarbă. În acest an, înainte de Australian Open era la 494-140 pe hard (77,9%), iar cu cele șapte meciuri câștigate a ajuns la 501-140 (78,2%).

A devenit și al patrulea jucător din istoria tenisului care a depășit 500 de victorii pe hard pe traseul către un titlu. Numai Federer (783), Djokovic (634) și Agassi (592) sunt înaintea lui.

Este primul jucător cu 10 victorii în 2022. Înainte de finala de la AO era la egalitate cu Medvedev (9-1) și Maxime Cressy (9-3).

Sunt 16 ani și 7 luni între Roland Garros 2005 și Australian Open 2022, al doilea cel mai lung interval între primul și cel mai recent titlu de Grand Slam în era open.

Numai Serena Williams deține unul mai lung: 17 ani și 5 luni între US Open 1999 și Australian Open 2017.

O scurtă istorie video a unei cariere ilustre, care sperăm că va mai dura, alături de Federer și Djokovic:

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
MM îl apără pe Olaru  „E  jucătorul #1  din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Europa League
04.10
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Citește mai mult
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și  n-a mai putut să doarmă !”
Europa League
04.10
FCSB îi provoacă insomniiPatronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă!”
Citește mai mult
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă !”
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu  a anunțat convocările  pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Nationala
04.10
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Citește mai mult
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB,  neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Europa League
04.10
„Nu vizionez!” Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică: „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Citește mai mult
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un  golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Nationala
04.10
Diaspora, izvorul RomânieiMircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac, cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Citește mai mult
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce  bonus  primește fiecare jucător
Europa League
04.10
Premieră la FCSBPrimă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
Citește mai mult
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”