- În timp ce acționarul majoritar își exersează italiana, Boupendza și N’Jie marchează goluri importante la indisciplină.
Faptele în ordine cronologică.
1. Camerunezul Clinton N’Jie a ratat cantonamentul cu Rapid din Dubai din cauză că nu a primit viză de intrare în Emiratele Arabe Unite. Încercările clubului de a rezolva problema s-au dovedit inutile, conducerea nu are explicații pentru situația creată, fotbalistul nu oferă niciun motiv pentru care i-ar fi fost refuzată viza.
Victor Angelescu, acționarul minoritar al Rapidului, a oferit asigurări că lucrurile nu vor rămâne fără repercusiuni dacă se va dovedi că N’Jie era la curent că are un litigiu legal în Emirate, care l-ar fi împiedicat să obțină dreptul de intrare în Dubai.
Bagaj de cală
2. Alexandru Pașcanu nu a ratat cantonamentul, dar a ratat avionul de întoarcere din Dubai, dintr-un motiv aproape comic. La controlul actelor în aeroport, a constat că și-a uitat pașaportul în bagajul de cală. Explicația întreagă ar fi că fundașul central rapidist posedă două pașapoarte, unul românesc și celălalt britanic, iar atunci când a prezentat actul autorităților vamale acesta nu a corespuns cu cel folosit la intrare. Drept pentru care nu a putut urca în avion, fiind obligat să aștepte altă cursă până la rezolvarea problemei.
Șantaj contra neseriozitate
3. Gabonezul Aaron Boupendza și-a prelungit șederea în Dubai, dar nu neapărat datorită faptului că este fascinat de frumusețea locului. În paranteză fie spus, apreciată și de foarte mulți români cu dare de mână.
Boupendza s-a supărat că nu i s-a achitat nici acum prima de instalare și în semn de revoltă a ales să mai stea o zi, două la plajă, până când Rapid îi va vira banii în cont.
Nedezvăluită oficial, bonusul pretins de Boupendza este se pare de ordinul a câteva sute de mii de euro. Șantaj din partea fotbalistului, neseriozitate din partea clubului, meci nul.
Garanțiile lui Șumi
În ordinea importanței acum. Episodul cu Alexandru Pașcanu este exclusiv urmarea neatenției fotbalistului, altfel un om serios, și nu implică clubul. Dar înseamnă o zi în minus de pregătire și una în plus de oboseală în vederea partidei cu Poli Iași de luni seară.
Cazurile N’Jie și Boupendza intră însă din altă categorie. Ceva din ciclul „A te lega la cap cu niște basmale foarte scumpe”.
Transferurile lui N’Jie și Boupendza au fost dorința expresă a antrenorului. Marius Șumudică a garantat pentru valoarea celor doi fotbaliști, care urmau să asigure plusvaloarea necesară echipei în efortul de a prinde play-off-ul.
Mai mult, se pare că Șumi le-a dat asigurări favoriților săi că vor avea asigurat un loc în primul „11”.
După toate legile scrise, dar mai ales nescrise ale fotbalului, o greșeală. Când procedezi așa, scindarea grupului este gata. Vine unul cu primă de instalare 2-300.000 de euro și cu salariu lunar 50.000, plus locul în echipă bătut în cuie, care credeți că este atmosfera în vestiar? De camaraderie sportivă?
Solidaritatea prin tăcere
La revenirea în patrie, Marius Șumudică și-a tras gluga canadienei pe cap și a refuzat dialogul cu presa, invocând oboseala.
Anterior, tehnicianul a transmis că echipa lui nu ar fi fost la doar 2 puncte de play-off fără aportul lui Boupendza, autor a 5 goluri. De discutat, am analizat și în alte articole factorul perturbator Boupendza. Despre mofturile protejaților săi, nicio vorbă. Mai ales în privința lui Boupendza, solidar măcar prin tăcere cu toate derapajele primadonei gaboneze.
Indice de presiune foarte sensibil, galeria Rapidului nu pare să îi împărtășească părerea. Pe rând, Aaron și Clinton și-au luat porția de la suporteri. Și au dat înapoi.
În timpul acesta, Victor Angelescu trebuie să răspundă întrebărilor stânjenitoare în talk-show-uri, iar Dan Șucu își exersează italiana în interviuri acordate clubului al cărui proprietar tocmai a devenit.
Idei preconcepute?
Un alt Șucu, adolescentul Andrei Șucu, 16 ani, fiul cel mic al lui Dan Șucu, prezent în cantonamentul din Dubai cu echipa mare, a devenit altă temă incomodă. Și dacă spui cu toată blândețea de care ești capabil că o astfel de ipostază putea fi evitată, că foarte tânărul Andrei, posibil un copil talentat, își putea începe cariera altundeva, nu la clubul părintelui său, ți se dă de înțeles că ai idei preconcepute și că subiectul este creat artificial „doar pentru că poartă numele acționarului majoritar al FC Rapid”.
Am reprodus un fragment dintr-un comunicat al clubului pentru care Andrei Șucu tocmai a semnat primul lui contract profesionist.
Din enumerarea acestor 3 +1 cazuri/situații, aveți impresia fermă că Rapid s-a scuturat de amatorismul trecutului și s-a transformat în cel mai modern și mai bine structurat club din România?
P.S.
Situația lui Boupendza este în plină derulare, iar conducerea Rapidului, prin vocea acționarului Victor Angelescu, tocmai a emis un comunicat care sună ultimativ pentru atacantul gabonez, bănuit că forțează despărțirea de clubul din Grant.
„Situația cu Aaron Boupendza este una care nu-și are locul la Rapid. Un jucător care a refuzat să facă deplasarea înapoi în țară cu echipa, ba chiar a anunțat doar anumiți jucători și persoane din staff de această decizie, clar trebuie sancționat. În mod clar, în situația aceasta comportamentul său este inacceptabil și nu respectă regulamentul intern, pe care toți jucătorii îl cunosc. Sancțiunile vor fi conform regulamentului și vor fi drastice”.