- Până în vară, FCSB caută să rezolve actele pentru ca Radunovic să ia cetățenia română.
- Există două mize majore, ambele urmând să-i garanteze campioanei un câștig financiar foarte mare.
Nu doar titlul de campioană și parcursul european sunt obiective principale pe care FCSB speră să le atingă în 2025. E vorba și despre o problemă administrativă, în privința unuia dintre jucătorii de bază.
Campioana și-a stabilit ca țintă, până la startul viitorului sezon, ca Risto Radunovic să primească cetățenia română.
Fundașul stânga e la noi în țară de 7 ani și jumătate, a învățat limba română și îndeplinește toate cerințele cerute de lege pentru a aplica să devină român.
Pentru el, miza e legată de faptul că ar avea statut de cetățean membru al Uniunii Europene. Ar putea călători fără niciun fel de control în spațiul Schengen, dar și fără vize în multe alte state, în care acum, ca muntenegrean, are nevoie de acte suplimentare.
Pentru FCSB însă, miza e una infinit mai mare. Și, cel puțin pentru sezonul următor, 2025-2026, dacă Radunovic (32 de ani) va fi român, clubul lui Becali practic ar avea garantați 1.000.000 de euro. De unde provine acest câștig? Din două surse:
1. Banii din regula FRF - 850.000 € la anul
În actualul sezon, FCSB a respectat regula FRF, cel puțin 5 români pe teren tot timpul și, dacă o va bifa până la final, va încasa în jur de 730.000 de euro.
În campionatul viitor, regula devine cu 6 români + 5 străini. Cu Zima (cu Târnovanu vândut, suspendat sau accidentat), Cisotti, Ngezana, Dawa și cu unul dintre Edjouma sau Alhassan în același timp pe teren, un Radunovic fără cetățenie română ar însemna ca regula să fie încălcată. Iar sezonul următor, fondul total va fi și mai mare, iar FCSB ar putea rata în jur de 850.000 de euro.
Cu Risto român, FCSB s-ar pune la adăpost și ar putea avea chiar și următoarea formulă și tot ar respecta legea FRF:
- Zima - Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic - Cisotti, Șut, Edjouma - Musi, Bîrligea, Oct. Popescu.
Chiar Risto ar fi cel care ar fi al 6-lea român, limita minimă necesară accesării banilor.
2. Diferența din impozit și taxe - 150.000 €
În momentul de față, Radunovic, fiindcă e extracomunitar, e plătit pe contract de muncă, nu pe un contract de activitate sportivă, care are facilități mari la nivel de impozit și taxe.
La 20.000 de euro, sumă netă, pe care Radunovic o are ca salariu, pe contract de muncă, FCSB mai achită, la stat, alți aproape 15.000 de euro.
În schimb, pe CAS, efortul pentru club ar fi de 6 ori mai mic, undeva în jur de doar 2.400 de euro. Ar rezulta o economie lunară de cel puțin 12.500, adică 150.000 de euro într-un sezon.