- Naționala României, întâmpinată în Larnaca de vreme caldă și peisaje spectaculoase. Aceasta este partea frumoasă a Ciprului.
- Cipru profită din plin de turism, a câștigat aproape o jumătate de miliard de euro numai în luna iunie.
- Însă Cipru e într-o poziție dificilă, atât de aproape de conflictul din Orientul Mijlociu. Amenințată de Hezbollah în războiul cu Israel, dar și de președintele turc Erdogan asupra subiectului Ciprului de Nord.
Am ajuns în țara cu peste 300 de zile însorite anual și nu putea fi decât soare pentru naționala noastră în Cipru în această săptămână, chiar dacă ne apropiem de mijlocul toamnei.
Aici, în liniștita Larnaca, privind mereu Mediterana, toamna e frumoasă la 25-30 de grade, apa are nuanțe turcoaz și plimbarea pe Finikoudes, faleza palmierilor, e relaxantă dacă ești turist pe Insula Afroditei.
Deși primul contact, la miezul nopții, pe „Glafcos Clerides”, principalul aeroport cipriot, nu a fost cel mai plăcut.
O mare de oameni aștepta nerăbdătoare după un zbor de peste două ore. Și a așteptat mai mult de 30 de minute. Credeam că am scăpat de cozi. Coadă pentru a te bucura de Cipru, turist sau nu.
Cipru a câștigat 1,6 miliarde din turism în primele 6 luni ale anului. 474 de milioane, în iulie
Turismul e partea magnetică a Ciprului, un motor al economiei.
Numai în iulie 2024 a generat 474 de milioane de euro, potrivit Ekathimerini, o creștere de aproape 20 de milioane față de aceeași lună în 2023, a anunțat CyStat, serviciul național de statistică.
În prima jumătate a anului, între ianuarie și iulie, Cipru a câștigat din turism 1,61 miliarde de euro.
S-a calculat că un turist a cheltuit în medie 859,95 euro în iulie. Britanicii, 33,9% dintre străinii care au vizitat Cipru în luna de foc, au plătit zilnic câte 95 de euro în medie.
Românii din Cipru refac „Zidul Galben” de la Euro
Mulți, foarte mulți români s-au stabilit aici în ultimele trei decenii. Ei nu mai sunt turiști.
Numărul lor ar depăși cu mult 30.000 incluzând compatrioții neînregistrați oficial. Formează a treia cea mai mare comunitate străină care trăiește pe teritoriul insulei, după cea greacă și cea britanică.
Găsești români muncind în toate domeniile, mai ales în turism, în restaurante, hoteluri, de la ospătari până la manageri și proprietari.
Nu e nicio mirare că românii din Cipru și cei veniți de acasă au cumpărat peste jumătate din biletele puse în vânzare la meciul de sâmbătă seară, în Liga Națiunilor.
Stanciu, Man și ceilalți „tricolori” vor avea 5.000 de fani pe AEK Arena, 62,5% din capacitatea micului stadion din Larnaca (8.000 de locuri).
Susținătorii naționalei au vrut să refacă faimosul „Zid Galben” de la Euro și vor fi mai mulți decât ciprioții. Va fi totuși un „Zid Galben” în miniatură față de cel care a cucerit Munchenul în timpul turneului final.
O destinație de vacanță atât de aproape de o zonă de război. Amenințarea Hezbollah
Dar cât de liniștit e Ciprul în spatele frumuseții sale exotice?
E la doar sute de kilometri de o zonă de război intens. De Liban, de Israel și Gaza, de Siria. De conflictul care zdrobește Orientul Mijlociu.
Cipru a fost în centrul atenției în mai multe momente în acest an. O țară care ar putea fi și ea în pericol.
La începutul lui 2024, forțele americane și britanice au folosit bazele aeriene din Cipru pentru a ataca rebelii Houthi din Yemen.
Mai mult: The Times și-a amintit că Hassan Nasrallah a amenințat în iunie că va lovi Ciprul dacă va permite Israelului să lanseze raiduri împotriva Hezbollah de pe insulă.
Președintele Nikos Christodoulides a negat implicarea în vreun conflict, susținând neutralitatea Ciprului, chiar dacă în trecut trupele sale s-au pregătit alături de israelieni.
Și încă un lucru. Tot The Times a dezvăluit la sfârșitul lui septembrie că Ministerul Britanic al Apărării a dislocat încă 700 de soldați în Cipru, unde mai erau alți 500 de militari pentru planul de a evacuare a britanicilor din Liban. Avioanele RAF și doua nave de război erau pregătite.
Avertismentul lui Erdogan. Vrea bază navală în Ciprul de Nord
A doua parte a unei situații delicate e chiar în Cipru. Divizarea sa. Faptul că de peste patru decenii, din 1983, partea nordică a devenit Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC, recunoscută numai de Turcia), rupându-i brutal pe ciprioții turci de ciprioții greci.
O zonă-tampon de 177 km, demilitarizată, „Linia Verde”, asigurată de trupele ONU de menținere a păcii, desparte și acum țara. Și capitala Nicosia, singura capitală împărțită.
Deși Cipru e membră a Uniunii Europene din 2004.
În ultimul timp, președintele Turciei, Recep Erdogan, pune constant presiune pe Cipru.
În vară, pentru a celebra împlinirea a 50 de ani de când forțele turce au invadat insula (Cipru își declarase independența față de Imperiul Britanic în 1960), Erdogan a venit în Ciprul de Nord și a avertizat că, dacă va considera că e nevoie, va construi o bază navală în această regiune. Acuzând Grecia că ar pregăti deja o asemenea bază.
Erdogan refuză ideea unui Cipru unic și respinge planul federal propus de ONU.
Liniștea frumoasei insule nu e garantată. Nu e o zonă ferită de primejdii.
Cei trei soldați cu mitraliere de la aeroport sunt dovada că viața nu e chiar lipsită de griji pe Insula Afroditei. Liniștea e păzită cu arme.