- O descriere din interior a Olandei lui Ronald Koeman.
- E un balaur, dar unul care nu mai scoate flăcări pe nări
Willem Vissers, un ziarist de la cotidianul olandez Volkskrant, ne dă o mână de ajutor să ne cunoaștem adversarul din optimi. Așa cum arată acesta astăzi.
Analiza lui Vissers apare într-o publicație generalistă veche de peste 100 de ani, cu orientare de centru și de influență catolică. Cu aproximativ 250.000 de exemplare vândute zilnic într-o țară cu o populație de aproape 18 milioane (doar un milion de locuitori mai puțin decât România, ziarul Volkskrant pare pentru noi un fel de pământ al făgăduinței. Un exemplu că tirania presei online este posibilă doar cu concursul și cu cinismul trusturilor.
Un duo de modă veche
Precizările sunt necesare pentru a înțelege că respectivul jurnalist nu lucrează într-o redacție de creiere înfierbântate. Vissers spune lucruri importante despre atitudinea jucătorilor, felul în care arată estetic și tactic fotbalul etalat de aceștia și nu în ultimul rând despre comunicarea dintre ei și selecționerul Ronald Koeman.
„Jocul este lent și departe de a fi inteligent. Odată ajunși pe teren (n.red. fotbaliștii), ignoră principiile de bază, echipa se destramă, lentoarea construcției este paradisiacă (...). Virgil van Dijk și Stefan de Frij arată ca un duo de modă veche, așa cum obișnuiai să vezi uneori cu o echipă lentă dintr-o țară îndepărtată (n.red. Goian cu Tamaș în 2007 la Constanța??!). Van Dijk este preocupat în principal de Van Dijk, în timp ce, în calitate de căpitan, el este omul tuturor”.
„Este Koeman responsabil?”, se întreabă retoric ziaristul. Și răspunde imediat. “Da, cu siguranță. Dacă el susține că jucătorii trebuie să facă marcaj, iar în mai multe ocazii nu reușesc să facă acest lucru, ar putea însemna că nu înțeleg, nu vor sau nu pot să o facă.”
Națională somnifer
Recunoașteți naționala Olandei variantă Euro 2024 în această descriere? Bănuiesc că da. Personal, găsesc tabloul zugrăvit de Vissers o pledoarie pentru jurnalismul de calitate. Critic, nu demolator. Va fi autorul pus la stâlpul infamiei dacă ai lui vor merge departe în competiție (lucru pe care evident că nu-l dorim)? Va fi certat că a jignit? Nu, pentru că nu a jignit. Ideea este că alături de Franța și de Anglia, Olanda face parte din grupul select al naționalelor-somnifer de la acest euro. Plictis, lipsă de acțiune. Sau amânarea acesteia pentru fazele eliminatorii ale competiției?
Cum stăpânește Edi vestiarul. Dar Koeman?
Olanda este o formație cu nume grele, a cărei înfățișare de moment nu trebuie totuși confundată cu aceea de echipă accesibilă. Școala lor de fotbal continuă să producă, respectând principiile fundamentale ale acestei profesii. Da, sunt mai tehnici decât ai noștri, respiră aerul marilor campionate, unii joacă pe la City și pe la Liverpool. Nu sunt accesibili, dar nici inaccesibili.
Discutând strict pe ce se întâmplă la Euro, România pune în scenă un ritm de joc superior Olandei. Ai noștri ilustrează o agresivitate mai mare, verticalizează și apelează rar la obositoarele pase înapoi. România etalează o disciplină ireproșabilă și cred este și posesoarea unui selecționer mai inspirat. Unul care stăpânește vestiarul unindu-l, nu dezbinânându-l.
Vom avea un meci!
La înfrângerea cu Austria, 2-3, Koeman l-a umilit pe Veerman, scoțându-l de pe teren după numai 25 de minute. A făcut asta cu aerul că predă o lecție, apoi la conferința de presă a continuat tirada împotriva mijlocașului de 25 de ani. Și se mai miră că este antipatizat de toată lumea. Propriii jucători, presă, public.
Anticipez că România-Olanda va fi un meci pasionant, în care noi avem o șansă importantă. Precizez că nu am zăbovit nepermis la soare înainte de a scrie articolul. Dar până marțea viitoare mai avem timp să discutăm.