Romanii Vlad Capusan si Zsolt Torok, primii alpinisti ajunsi pe varful 
himalayan Peak 5: Vom putea sa ii dam nume si va fi unul romanesc

Romanii Vlad Capusan si Zsolt Torok, primii alpinisti ajunsi pe varful himalayan Peak 5: Vom putea sa ii dam nume si va fi unul romanesc

Alpinistii romani Vlad Capusan si Zsolt Torok au devenit primii oameni din lume care au ajuns pe varful Himalayan Peak 5, aflat in Nepal, la 6.374 de metri altitudine, cei doi avand acum posibilitatea sa dea un nume varfului pe care au ajuns in 31 octombrie, dupa ce au infruntat temperaturi de -30 de grade si rafale de vant care au atins chiar si 150 de km/h. Alpinistii spun ca la un nivel mai mic s-au simtit ca exploratorii care au descoperit America, scrie News.ro.

Vlad Capusan si Zsolt Torok, pe Peak 5Foto: Facebook/ Vlad Capusan

In 31 octombrie, la ora locala 14:10, alpinistii romani Vlad Capusan (26 de ani) si Zsolt Torok (43 de ani) au devenit primii oameni care au ajuns la 6.374 de metri, pe Peak 5, din Masivul Himalaya, pe care mai fusesera incercate inca sapte expeditii esuate in ultimii 13 ani, cand traseul a fost deschis, astfel ca varful muntos are momentan un nume generic: Varful 5.

"Practic, varful pe care am urcat are doar un numar de inregistrare. Din 2003 incoace, au mai fost pe acest varf sapte expeditii si noi am fost primii care am reusit sa ajungem in varf. Am inceput expeditia in 15 octombrie si am avut un prim varf de aclimatizare in regiunea Khumbu, pe un varf de 6189 de metri. Practic, acest varf a fost mai tare decat am crezut pentru ca este un varf foarte tehnic,cu pereti de stanca foarte mari si noi am abordat o ruta pe care mai fusese o singura echipa americana. A durat trei zile ascensiunea acolo, am zburat cu elicopterul in regiunea Makalu si acolo am avut surpriza de a descoperi ca hartile noastre sunt gresite. Erau harti ale zonei, dar toata cartografierea era eronata si asta ne-a incurcat pentru ca baietii nostri erau pe un alt versant si nu i-am gasit. Am ajuns intr-un satuc, am pierdut doua zile cu cautari, ne-am gasit, am relocat tabara de baza si cu niste harti britanice corecte am ajuns. In 30 am inceput ascensiunea spre Peak 5 si in 31 am ajuns", a explicat alpinistul Vlad Capusan, care s-a intors in Romania vineri, alaturi de colegul sau de expeditie.

Reusita lor va avea si o recompensa sentimentala: Vlad si Zsolt vor putea da un nume varfului himalayan, dupa ce au "botezat" mai multe lacuri din zona, iar ruta abordata de ei pentru a ajunge la varf se numeste incepand cu 31 octombrie "The Romanian Flame" (Flacara Romaneasca).

"Nu o sa ii dam numele nostru pentru ca ar fi ceva prea orgolios. Dar ne dorim ca acest varf sa aiba un nume romanesc. Ruta pe care am parcurs-o are deja nume dat de noi si se numeste "Romanian Flame" (Flacara Romaneasca), un nume care ne-a inspirat. Flacara aceasta a ars tot timpul in ciuda frigului. Am discutat cu oamenii Ministerului Turismului din Nepal si s-au aratat foarte binevoitori. Procesul birocratic va dura vreo doua luni de zile pentru a-l putea numi. E o surpriza acest nume si o vom anunta atunci cand se concretizeaza. Numele va fi unul fain, care sa se potriveasca in Himalaya si care sa prinda. Fiind o zona izolata, am descoperit tot felul de lacuri si pereti prin zona si deja le-am denumit. De exemplu, lacul de langa tabara de baza l-am numit Lacul Bucura. La un nivel mai mic, ne-am simtit ca exploratorii care au descoperit America", spune alpinistul clujean.

Pentru cei doi, expeditia pe Peak 5 este prima pe un "varf virgin", asa cum sunt denumite varfurile muntoase pe care niciun alpinist nu le-a cucerit. Tocmai de aceea, totul a fost mai dificil, in special pentru ca hartile zonei s-au dovedit a fi gresite.

"Se schimba totul radical cand este vorba despre un varf neexplorat. Nu doar ca noi nu am avut harti corecte, dar mai mult, noi nu am avut nicio idee despre ruta sau un traseu pe care sa mergem. A trebuit sa luam noi traseul si sa il facem de la A la Z. Noi stiam ca acela e varful, erau informatii clare din expeditii mai vechi si asa ne-am facut strategia, desenandu-ne pe computer ruta pe care ar fi trebui sa mergem, pentru ca au fost si modificari. Strategia a fost sa mergem in stil alpin cu minim de echipament. Nefiind o expeditie comerciala, nu am folosit corzi fixe si tabere avansate. Noi am avut cate un rucsac de sapte - opt kilograme cu care am pornit din tabara de baza si am ajuns pana pe varf. Fiecare bucatica de echipament a fost calculata cu precizie pentru ca am luat ham, bocanci, doua corzi, echipament tehnic si mancare. A fost minimul", a mai spus Capusan.

Vlad Capusan, care practica alpinismul de la varsta de 10 ani, spune ca ideea de a ajunge pe un varf neexplorat este un vis mai vechi pe care l-au avut el si colegul sau, Zsolt Torok.

"Am deschis o ruta pe care nu exista absolut nimic. Ne-am dorit de foarte mult timp sa mergem pe un varf din Himalaya pe care nu mai fusese nimeni. Varful l-am gasit mai greu pentru ca a fost nevoie de cercetare. De asemenea, pentru astfel de expeditii, este multa birocratie pentru a primi permisele si a plati taxele. Multe varfuri din Nepal nu sunt deschise pentru ca sunt varfuri sacre. Peak 5 este deschis din 2003 si este un varf foarte ravnit. Asta i-a crescut miza pentru noi, mai ales ca este tehnic si dificil si acesta este un motiv pentru care altii nu au reusit. Noi am fost mai determinati si mai perseverenti si nu am renuntat in momentele dificile. Pentru noi, genul acesta de expeditii sunt importante pentru ca sunt foarte scumpe si nu ne permitem sa ratam", explica alpinistul.

Conditiile meteo au fost extreme, isi aminteste Vlad, care a fost pus alaturi de colegul sau in situatia de a infrunta ger si vant naprasnic, fiind de asemenea necesar sa se concentreze pe traseele tehnice, neamanajate.

"Momente amuzante nu au fost pentru ca nu e nimic amuzant acolo. Cea mai dificila parte a fost creasta de dinainte de varf. Era o creasta ca o lama de cutit si nu te puteai asigura. Mergeam cu o coarda de 70 de metri intre noi si orice greseala am fi facut ar fi fost fatala pentru amandoi. Era necesar sa fim atenti in ciuda epuizarii si in ciuda faptului ca era un vant foarte puternic si era foarte frig. Eu am slabit vreo patru kilograme si colegul meu vreo cinci. De obicei, cam asa e la toate expeditiile pentru ca zilnic consumi chiar si 10.000 de calorii", mai spune Vlad Capusan.

Cei doi s-au pregatit mai bine de un an pentru expeditia care i-a costat peste 15.000 de euro, insa momentul de glorie de pe varf a durat doar cinci minute, Vlad si Zsolt fiind nevoiti sa inceapa coborarea din cauza conditiilor meteo.

"Cand am ajuns acolo m-am pus in genunchi si m-am rugat. Este un sentiment unic sa faci asa ceva si e o onoare pentru ca am fost primii romani acolo si primii oameni acolo. Am fost primii care am vazut Himalaya de acolo. Pe varf insa am stat nu mai mult de cinci minute pentru ca erau conditii aspre. Vantul nu ne-a permis sa mai stam. A fost frustrant pentru ca ne-am pregatit o luna de zile si in final am stat cinci minute, dar nu aveam de ales, mai ales ca era si tarziu. Cand am dat jos manusa, ingheta mana. Pozele si filmarile le-am facut foarte greu si erau manevre la limita. Am facut poze si am plecat", a spus Vlad Capusan la intoarcere.

Potrivit unui studiu al guvernului nepalez, citat de presa locala, in Nepal exista 3.310 trasee de drumetie si catarare aflate la peste 5.500 de metri. De asemenea, Nepalul are 414 varfuri deschise pentru expeditii comerciale si un total de peste 1600 de varfuri virgine, multe dintre acestea fiind considerate insa sacre, astfel ca nu se elibereaza permise de expeditie pentru ele.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Campanie cu Nadia, Patzaichin și Hagi   Călin Georgescu  a folosit în promovare imagini cu sportivi legendari ai României: „Nu ne-a întrebat nimeni”
Diverse
15:38
Campanie cu Nadia, Patzaichin și Hagi Călin Georgescu a folosit în promovare imagini cu sportivi legendari ai României: „Nu ne-a întrebat nimeni”
Citește mai mult
Campanie cu Nadia, Patzaichin și Hagi  Călin Georgescu a folosit în promovare imagini cu sportivi legendari ai României: „Nu ne-a întrebat nimeni”
Nicolescu dă asigurări  Prelungirea contractului lui Kopic e doar o problemă de timp: „ Se va întâmpla destul de curând ”
Liga 1
15:54
Nicolescu dă asigurări Prelungirea contractului lui Kopic e doar o problemă de timp: „Se va întâmpla destul de curând
Citește mai mult
Nicolescu dă asigurări  Prelungirea contractului lui Kopic e doar o problemă de timp: „ Se va întâmpla destul de curând ”
Becali, Georgescu și Pentagonul  Patronul FCSB, declarații uluitoare despre „candidatul TikTok”: „El și Viktor Orban au  o misiune de pace de la Pentagon ”
Diverse
11:57
Becali, Georgescu și Pentagonul Patronul FCSB, declarații uluitoare despre „candidatul TikTok”: „El și Viktor Orban au o misiune de pace de la Pentagon
Citește mai mult
Becali, Georgescu și Pentagonul  Patronul FCSB, declarații uluitoare despre „candidatul TikTok”: „El și Viktor Orban au o misiune de pace de la Pentagon ”
Gardoș, tackling la Georgescu  Fostul fotbalist  atacă pe TikTok , terenul de joc al „candidatului-fantomă”: „Eu, încercând să primesc un post la Cotroceni”
Diverse
10:22
Gardoș, tackling la Georgescu Fostul fotbalist atacă pe TikTok, terenul de joc al „candidatului-fantomă”: „Eu, încercând să primesc un post la Cotroceni”
Citește mai mult
Gardoș, tackling la Georgescu  Fostul fotbalist atacă pe TikTok , terenul de joc al „candidatului-fantomă”: „Eu, încercând să primesc un post la Cotroceni”
Schimbări la Craiova  Mihai Rotaru anunță că  nu mai este acționar majoritar  la Universitatea + Un jucător nou în Bănie: „A semnat”
Liga 1
10:13
Schimbări la Craiova Mihai Rotaru anunță că nu mai este acționar majoritar la Universitatea + Un jucător nou în Bănie: „A semnat”
Citește mai mult
Schimbări la Craiova  Mihai Rotaru anunță că nu mai este acționar majoritar la Universitatea + Un jucător nou în Bănie: „A semnat”
Aproape de faliment    Problemele  continuă pentru o formație din Liga 2: „Banii alocați au fost cheltuiți în totalitate”
Liga 2
11:21
Aproape de faliment Problemele continuă pentru o formație din Liga 2: „Banii alocați au fost cheltuiți în totalitate”
Citește mai mult
Aproape de faliment  Problemele continuă pentru o formație din Liga 2: „Banii alocați au fost cheltuiți în totalitate”
Scandal fără sfârșit  Un titular din România - Kosovo  ne-a pârât  în presa germană: „Gata, nu mai acceptăm!”
Nationala
11:55
Scandal fără sfârșit Un titular din România - Kosovo ne-a pârât în presa germană: „Gata, nu mai acceptăm!”
Citește mai mult
Scandal fără sfârșit  Un titular din România - Kosovo  ne-a pârât în presa germană: „Gata, nu mai acceptăm!”
Suferința lui Del Potro  Argentinianul vorbește despre coșmarul pe care-l trăiește zilnic: „Un doctor spune  să-mi pun proteză , altul zice să aștept”
Tenis
12:15
Suferința lui Del Potro Argentinianul vorbește despre coșmarul pe care-l trăiește zilnic: „Un doctor spune să-mi pun proteză, altul zice să aștept”
Citește mai mult
Suferința lui Del Potro  Argentinianul vorbește despre coșmarul pe care-l trăiește zilnic: „Un doctor spune să-mi pun proteză , altul zice să aștept”