Astăzi a avut loc conferința de presă de lansare a acțiunii de apărare a bazelor sportive de cartier din București. Un proiect în care s-au implicat antropologii Andrei Mihail, Ileana Szasz și istoricul Răzvan Voinea. Scopul este de a readuce la viața bazele sportive din București.
Dintre cele peste 130 existente înainte de Revoluție, azi două treimi nu mai sunt sau se află în stare de nefuncționare. Totodată, azi s-a lansat și o petiție adresată administrației locale, iar în plus va fi pus la punct un album cu toate datele necesare pe care cei implicați îl vor distribuit tuturor primarilor și consilierilor locali.
Printre cei ce sprijină acținea se numără Mircea Lucescu, dar și patronul Rapidului, Dan Șucu, implicat prin Fundația Mobexpert. Invitați la eveniment, oamenii din administrația locală au lipsit.
"Avem trei situații pentru bazele sportive din București. O treime sunt complet desființate, nu se mai poate face mare lucru, o treime genul Giruetei, o bază sportivă abandonată, dar și unele unde încă se face sport și sunt bine întreținute", a zis Andrei Mihail.
Legea 69/2000 e cheia
Tot proiectul se bazează pe Legea Sportului, 69/2000, care specifică fapul că orice a fost bază sportivă a statului, indiferent de forma de proprietate actuală, nu poate fi desființată decât ca urmare a unei HG și prin construirea uneia similare în altă locație. Caz foarte rar în București.
Există și un caz concret, în cazul bazei Girueta, unde există o hotărâre definitivă, anulând un PUZ care transforma baza sportivă într-un spațiu pentru construirea unui supermarket. "Temeiul juridic există, trebuie doar ca autoritățile să-și facă treaba mai bine pentru a bloca genul ăsta de situații", a mai zis Andrei Mihail.
S-a lansat petiția
Prima mișcare pe care o face acțiunea "Jucăm acasă!" e să lanseze petiția, adresată autorităților locale, atât la nivel de sectoare, cât și la cel al Municipiului București, pentru a îndeplini atribuțiile legale în vederea readucerii în circuitul public a bazelor sportive ale capitalei. Petiția este disponibilă pe pagina de Facebook și site-ul celor de la Stadion de Cartier.
"Dorim ca fiecare cetățean al Bucureștiului să ni se alăture. În același timp ne-am documentat cu tot ce trebuie pentru a demonstra că a existat activitate sportivă pe fiecare din aceste 130 de baze. O să facem și un catalog - inventar cu toate aceste 130 de baze, cu tot ce trebuie să știm despre el, proprietari și tot ce e nevoie. Le vom distribui fiecărui consilier local, primar și tot așa", a spus și Răzvan Voinea.
"Toate aceste baze foloseau și pentru competiție, dar și pentru masă. Numai în cartierul meu erau 3-4, acolo ne întâlneam și jucam. Acolo creșeam. Au fost extraordinare pentru creșterea sănătoasă a copiilor. Sper ca jumătate din populația Bucureștiului să semneze această petiție pentru că e important pentru sănătatea copiilor noștri", a zis și Mircea Lucescu, susținător al campaniei Jucăm Acasă.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro