Arbitru politician Cel mai experimentat asistent din România,  Sebastian Gheorghe , va candida la alegerile locale din 9 iunie
Sebastian Gheorghe

Arbitru politicianCel mai experimentat asistent din România, Sebastian Gheorghe, va candida la alegerile locale din 9 iunie

  • Sebastian Gheorghe, 48 de ani, e cel mai vechi asistent cu ecuson FIFA, a fost promovat pe plan internațional în urmă cu 15 ani și are peste 400 de meciuri în Liga 1
  • El va candida pentru un loc în Consiliul Local Suceava și face parte din echipa candidatului la primărie Marian Andronache, pe listele Alianței Dreapta Unită
  • Sebastian Gheorghe e fiului fostului arbitru Constantin Gheorghe, cel care a fost și el politician, senator de Suceava între 2004 și 2008 pe listele PUR (PC) și apoi PD
  • Arbitrul a răspuns întrebărilor GOLAZO.ro cu privire la incompatibilitatea în care s-ar afla pe axa arbitru-politică: „Legea nu vede că ar fi o problemă”

Încă un arbitru de top din România, după Iulian Călin, va fi implicat în alegerile locale care vor avea loc duminica viitoare, pe 9 iunie. E vorba despre chiar cel mai experimentat asistent, Sebastian Gheorghe.

El va candida pentru un loc în Consiliul Local Suceava din partea PMP, partid care alături de USR formează Alianța Dreapta Unită.

El face parte din echipa lui Marian  Andronache, care luptă pentru a fi primar la Suceava.  În ultimii 4 ani, primar la Suceava a fost Ion Lungu, de la PNL.

Facem dreptate! Împreună contăm! Motto-ul afișelor electorale în care apare Sebastian Gheorghe
alt-text alt-text
Sebastian Gheorghe

„Sunt arbitru cu o carieră de 30 de ani. În toată această perioadă am cunoscut performanța. Observ că toată lumea vorbește la Suceava  de performanță în lipsa ei. Toți vorbesc de stadion, de pistă de atletism, echipa de fotbal dar cred că ar trebui să facem ceva și pentru suceveni.

Sucevenii nu au un spațiu de recreere, nu există nimic făcut pentru pensionari, nu este nimic făcut pentru copii, nu există nicio pistă de biciclete, nu există terenuri de  streetball, nu există nimic care să nu fie contracost”, a fost discursul pe care Gheorghe l-a avut atunci când și-a lansat candidatura.

Peste 600 de meciuri în Liga 1 și Europa

Sebastian Gheorghe e un arbitru de top în România. A devenit arbitru în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar din 2005 a fost promovat în prima ligă.

Din 2009 a primit și ecuson FIFA, iar de ani buni e asistentul numărul 1 al României. În martie a împlinit 48 de ani, însă continuă să fie activ deoarece s-a scos limita de vârstă care a existat până acum ceva timp și care prevedea că orice arbitru trebuie să renunțe la cariera la 45 de ani.

414 meciuri de Liga 1
are Sebastian Gheorghe în palmares ca asistent și 196 meciuri internaționale bifate în ultimii 15 ani

Ultimul meci pe care Sebastian Gheorghe l-a oficiat în România a fost semifinala barajului pentru locul de Conference League: Oțelul - U Cluj 0-2.

Alte meciuri importante în acest an 2024: Dinamo - Rapid 1-2, FCSB - Farul 1-1, Rapid - FCSB 4-0, Farul - Rapid 3-1, Farul - Universitatea Craiova 3-1.

A criticat violent Primăria Suceava în octombrie 2022: „Mai rar o așa mizerie!”

alt-text alt-text

Încă din toamna lui 2022, Sebastian Gheorghe părea să aibă inițiative în plan politic, chiar dacă nu era implicat activ.

După ce Primăria Municipiului Suceava a postat o fotografie cu aleșii locali care au premiat o echipă de juniori locală, dar în poză aleșii au stat în față și sportivii în spatele acestora, Sebastian Gheorghe a postat pe facebook:

„Este cea mai bună exemplificare a ceea ce reprezintă sportul pentru aleșii noștri. Meritele în spate și aleșii în față, că doar lor trebuie să le pupe sportivii ghiulul. Așa o mizerie rar poți vedea într-o fotografie”.

Economist, fiu de fost senator al României

Sebastian Gheorghe are studii universitare și e economist. Ca și în cariera de arbitru, acolo unde i-a călcat pe urme tatălui său, fostul arbitru de centru Sebastian Gheorghe și în zona politică a avut de la cine să se inspire.

Părintele său a fost implicat la cel mai înalt nivel în politică, fiind senator în Parlamentul României între 2004 și 2008, inițial pe listele Partidului Conservator, după care a trecut la Partidul Democrat.

Sebastian Gheorghe: „Legea spune că nu e incompatibilitate! Moral? Fiecare vede standardele morale în felul lui!”

Domnule Sebastian Gheorghe, care e argumentul care v-a determinat să intrați în politică?

E mult spus că am intrat, sunt doar candidat, de aici și până să ajung consilier la Suceava e cale foarte lungă. De fapt, va fi foarte greu să câștig acel loc. Dar ca să răspuns, fiind într-un mediu cu amici implicați în politică a fost o decizie care a venit pe cale naturală. Și am considerat că e momentul să pot să fac ceva pentru urbea din care fac parte.

De ce spuneți că e greu să câștigați locul?

Pentru că eu sunt pe poziția a 8-a. Greu de crezut că partidul din care fac parte va lua un procent care să permită eligibilitate și pentru a 8-a poziție.

Dacă o să candidați, o să renunțați la cariera de arbitru?

Nu! De ce să fac acest lucru?

Nu vi se pare că e o incompatibilitate?

Deloc. Eu nu aș fi primar, deși nici în acel caz, legea nu spune că ar fi incompatibilitate. Aș fi consilier, nu angajat, ci aș fi plătit doar cu indemnizația aferentă unei ședințe.

Dar votați și puteți influența destinația unor fonduri, nu?

Aș fi unul din 23 de consilieri, care votează alocarea unor fonduri pentru echipe, să zicem, dar Suceava nici măcar nu are echipe în primele două ligi din România.

Nici moral nu credeți că ar exista o incompatibilitate să rulați ca arbitru, dar și din postura de consilier?

Fiecare vede standardele morale în felul lui. Dacă legiuitorul nu a văzut o problemă, atunci de ce să fie o problemă? A și existat în trecut un primar care era arbitru activ. E vorba despre Sorin Megheșan.

În concluzie, dacă o să câștigați locul de consilier, o să continuați și ca arbitru?

Da. Am 48 de ani, dar limita de vârstă s-a scos. Orice arbitru care își ia testele fizice și despre care conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor consideră că are nevoie, atunci poate activa și oficia la meciuri.

Iulian Călin vrea să fie primar la Ștefănești

Sebastian Gheorghe nu e singurul arbitru activ din România care va candida la alegerile din 9 iunie.

Iulian Călin, central la nivelul primei ligi, și-a depus candidatura pentru a deveni primar la Ștefănești (județul Argeș).

El e susținut de PNL și a fost în ultimul an extrem de susținut, în spațiul public, de un nume greu din partid: Alina Gorghiu, care e în prezent Ministrul Justiției.

Exemplul Megheșan: primar și arbitru activ

În trecut, a existat un arbitru care a îndeplinit funcție publică la cel mai înalt nivel în timp ce activa în Liga 1. E vorba despre Sorin Megheșan, care a fost viceprimar în Târnăveni între 2008 și 2012, după care a câștigat 3 mandate la rând de primar.

El devenise membru PNL încă din 2006 și după 3 ani a câștigat șefia locală a partidului. El a fost arbitru de Liga 1 între 2003 și 2015.

CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1  Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu  aproape 40%  peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Campionatul Mondial
05.07
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
Citește mai mult
CÂT PLĂTEȘTE ANTENA 1 Televiziunea a cumpărat CM 2026 și 2030 cu aproape 40% peste suma plătită de TVR pentru CM 2018 și 2022
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
Cupa Romaniei
05.07
„Asta nu e ultraserie”MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui Chiricheș
Citește mai mult
„Asta nu e ultraserie” MM Stoica a criticat Peluza Sud Steaua după scandările la adresa lui  Chiricheș
IMAGINEA DE PE ECRAN  De ce a plâns de fapt  Ronaldo  la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
EURO 2024
05.07
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Citește mai mult
IMAGINEA DE PE ECRAN De ce a plâns de fapt Ronaldo la EURO: „Nimeni nu-și poate imagina”
Salvat de Dibu  Messi a ratat un penalty, dar  Argentina s-a calificat  în semifinalele Copa America 2024
Campionate
05.07
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024
Citește mai mult
Salvat de Dibu Messi a ratat un penalty, dar Argentina s-a calificat în semifinalele Copa America 2024