Secretul din spatele longevității lui Roger Federer explicat de Pierre Paganini - Câteva lucruri mai puțin știute din pregătirea fizică a campionului elvețian

Secretul din spatele longevității lui Roger Federer explicat de Pierre Paganini - Câteva lucruri mai puțin știute din pregătirea fizică a campionului elvețian

A lucrat de-a lungul carierei cu mai mulți antrenori, de la toți a luat câte ceva, însă cel care a avut grijă de corpul și de pregătirea fizică a fost Pierre Paganini. ”E adevărat, am numele Roger Federer lipit pe frunte, dar nu vreau să profit de asta”, a spus la un moment dat Paganini. După zeci de ani de colaborare (au început să lucreze împreună în 2000), Roger Federer este în continuare încantat de metodele de antrenament ”născocite” de Pierre: ”Fac tot ce îmi cere, am încredere oarbă în el. El știe și vede dacă mă mișc bine sau nu, dacă sunt lent sau rapid”.

Roger FedererFoto: ausopen.com

Motivul pentru care Roger Federer va sări încă o dată peste sezonul de zgură

”Avantajul pentru articulații atunci când joci pe zgură este că ai opțiunea să te duci (n.r. să aluneci), în timp ce dezavantajul pe suprafețele hard este acela că șocul este mai mare.

Însă, avantajul terenurilor hard este acela că șocul acela mai mare este scurt, în timp ce pe zgură există vibrații în articulații preț de mai mult timp atunci când te duci în alunecare. Sigur că nu poate fi observată foarte bine din exterior (n.r presiunea), însă pentru o mișcare controlată de acest gen (n.r. alunecare) există o mare instabilitate la nivelul genunchilor și a gleznelor” - Pierre Paganini, preparatorul fizic al lui Roger Federer.

Uzura este mare pe zgură, schimburile fiind mult mai lungi, iar jocul mult mai tactic. Unele lovituri care sunt decisive pe hard, pot fi returnate de mai multe ori la rând de unii jucători cu o bună deplasare pe zgură.

Despre unicitatea lui Federer și pasiunea pe care o simte pentru tenis

”Este cu adevărat unic, nu mai are nimic de demonstrat nimănui, dar muncește în fiecare zi ca și când ar avea de arătat cuiva ceva. Nu poți să rămâi la fel de implicat în ceva dacă nu este vorba de multă pasiune la mijloc. Iar pasiunea lui pentru acest sport poate fi văzută în zâmbetul pe care îl afișează înainte de sesiunea de antrenament. Se simte mult mai tânăr decât este”, a completat Pierre Paganini, citat de New York Times.

Federer îi recunoaște meritele lui Paganini

”Unul din motivele importante pentru care încă sunt aici (n.r. pe teren) la o asemenea vârstă i se datoreaza doar lui Pierre”, a recunoscut Roger Federer după titlul de la Australian Open.

Federer: ”Fac tot ce îmi cere la antrenamente, am încredere oarbă în el”

”A reușit să facă antrenamentele de fitness atât de plăcute cum nu mi-aș fi imaginat vreodată. Fac tot ceea ce îmi cere pentru că am o încredere oarbă în el. Oamenii mă întreabă: încă mai faci teste fizice? Eu le răspund că nu sunt nevoit să fac niciun test, deoarece lucrez cu Pierre. El știe și vede dacă mă mișc bine sau nu, dacă sunt lent sau rapid, toate aceste lucruri” - Roger Federer.

Pierre Paganini face parte din echipa lui Roger Federer din anul 2000, fiind de altfel cel mai vechi membru al staff-ului campionului elvețian.

De-a lungul timpului, Paganini a precizat că exercițiile fizice ale lui Roger au fost schimbate în așa fel încât să il ajute cât mai mult. La începutul carierei, existau multe exerciții împrumutate din alte sporturi - cum ar fi baschetul, însă în ultimele sezoane cei doi s-au concentrat doar pe activități care să aibă legătură directă cu tenisul.

Primii trei pași, cei mai importanți

”Trebuie să fii puternic și rapid, să ai o coordonare foarte bună, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de foarte multe exerciții specifice. Este nevoie să poți face o legătură strânsă între rapiditate și cum o poți folosi pe teren. De fapt, despre asta e vorba, ajungi la un bun nivel fizic, dar cum transpui aceste calități pe terenul de joc? În nouă din zece cazuri, viteza trebuie pusă în evidență în primii trei pași, iar de-abia apoi să te concentrezi pe lovirea efectivă care are legătură cu mingea. Deci, trebuie să te antrenezi în particular pentru a fi puternic la primii trei pași” - Pierre Paganini.

Viteza din tenis, diferită față de cea din alte sporturi

”Când vorbiți despre viteza din tenis, nu trebuie să o comparați de exemplu cu cea care este într-o cursă de 100 de metri de la atletism. Trebuie să judecați după timpul de reacție și cât de bine este coordonată această viteză. Este nevoie de o mișcare corectă și rapidă, care trebuie executată pentru un timp îndelungat într-un meci a cărui durată nu o știe nimeni. Uneori cred că uităm că tot ceea ce a realizat în carieră (n.r. Federer) s-a clădit pe o disciplină de fier. Toată viața și filosofia lui se învârt în jurul tenisului” - Pierre Paganini.

”Federer se gândea la 20 de ani ce și cum să facă pentru a avea o carieră lungă”

”Ceea ce este interesant este faptul că Roger a avut chiar și la 20 de ani în minte ce și cum trebuie să facă pentru a avea parte de o carieră lungă” - Pierre Paganini.

Paganini a explicat și ce a presupus această metodă: nu este vorba de pauze în timpul sezoanelor (cum se întamplă în ultimii doi-trei ani) sau de ascultarea în mod exagerat a mesajelor transmise de corp, ci despre reducerea (chiar dacă nu la un nivel semnificativ) a numărului antrenamentelor. Acestea au fost uneori mai rare, dar mai intense.

Îl va prinde 2020 pe Federer pe teren?

”Cred că doar Roger știe cu exactitate când va veni momentul să spună că este de ajuns. Are vârsta biologică de 36 de ani, dar pentru mine are o vârstă atletică mult mai mică. În plus, are maturitatea unei persoane de peste 40 de ani. Deci, este un echilibru foarte bun, de aici și dificultatea de a preciza când se va retrage Federer din sportul de performanță. Este omul cel care ia decizia, nu doar atletul, asta, desigur, dacă nu există vreo accidentare care să ia hotărârea independent de voința lui” - Pierre Paganini, despre Roger Federer.

Pentru a putea juca și mai mult și pentru a-și proteja corpul, elvețianul a decis ca nici în acest an să nu joace în sezonul de zgură.

Sam Querrey: ”Unele lovituri ale lui Federer nu există în manualul de tenis”

L-a învins pe Rafael Nadal la Acapulco în 2017, iar pe Novak Djokovic de două ori. Nu a reușit această performanță și cu Roger Federer. Este vorba despre puternicul jucător american Sam Querrey.

”Am jucat de atâtea ori împotriva lor (n.r. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic), toți sunt foarte buni și foarte puternici. Dar Roger a fost capabil să execute lovituri care nu există în manualul de tenis” - Sam Querrey, despre duelurile cu Roger, Rafa și Nole.

Va reveni pe teren în sezonul de iarbă

După incheierea sezonului de hard (Indian Wells și Miami), Roger Federer va lua o pauză de la meciurile oficiale, urmând să se concentreze pe pregătirea fizică. Campionul elvețian va reveni pe teren odată cu debutul sezonului de iarbă, marele obiectiv fiind titlul cu numărul nouă de la Wimbledon.

Aici poți vedea câteva din exercițiile făcute de Federer de-a lungul timpului alături de Pierre Paganini:

Clasament titluri de Grand Slam:

1. Roger Federer 20

2. Rafael Nadal 16

3. Pete Sampras 14

4. Roy Emerson, Novak Djokovic 12

5. Rod Laver, Bjorn Borg 11 etc.

Clasamentul locului întâi:

1 Roger Federer - 308 săptămâni, din care 237 consecutive, a încheiat anul pe locul întâi în cinci cazuri

2 Pete Sampras - 286, 102 consecutive, de șase ori pe locul întâi la final de an

3 Ivan Lendl - 270, 157 consecutive, de patru ori locul întâi la final de an

4 Jimmy Connors - 268, 160 consecutive, de cinci ori locul întâi la final de an

5 Novak Djokovic - 223, 122 consecutive, de patru ori locul întâi la final de an

6 John McEnroe - 170, 58 consecutive, de patru ori locul întâi la final de an

7 Rafael Nadal - 168, 56 consecutive, de patru ori locul întâi la final de an

8 Bjorn Borg - 109, 46 consecutive, de două ori locul întâi la final de an

9 Andre Agassi - 101, 52 consecutive, o singură dată locul întâi la final de an

10 Lleyton Hewitt - 80, 75 consecutive, de doua ori locul întâi la final de an

........................

15 Ilie Năstase - 40, 40 consecutive, o singură data locul întâi la final de an.

Lista completa a turneelor castigate de Federer de-a lungul carierei:

2018 (2)

2/ Australian Open (Outdoor/Hard), Rotterdam (Indoor/Hard)

2017 (7)

Basel (Indoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Shanghai (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Halle (Outdoor/Grass)

ATP World Tour Masters 1000 Miami (Outdoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Indian Wells (Outdoor/Hard)

Australian Open (Outdoor/Hard)

2015 (6)

Basel (Indoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati (Outdoor/Hard)

Halle (Outdoor/Grass)

Istanbul (Outdoor/Clay)

Dubai (Outdoor/Hard)

Brisbane (Outdoor/Hard)

2014 (5)

Basel (Indoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Shanghai (Outdoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati (Outdoor/Hard)

Halle (Outdoor/Grass)

Dubai (Outdoor/Hard)

2013 (1)

Halle (Outdoor/Grass)

2012 (6)

ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

ATP World Tour Masters 1000 Madrid (Outdoor/Clay)

ATP World Tour Masters 1000 Indian Wells (Outdoor/Hard)

Dubai (Outdoor/Hard)

Rotterdam (Indoor/Hard)

2011 (4)

ATP Finals (Indoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Paris (Indoor/Hard)

Basel (Indoor/Hard)

Doha (Outdoor/Hard)

2010 (5)

ATP Finals (Indoor/Hard)

Basel (Indoor/Hard)

Stockholm (Indoor/Hard)

ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati (Outdoor/Hard)

Australian Open (Outdoor/Hard)

2009 (4)

ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Roland Garros (Outdoor/Clay)

ATP World Tour Masters 1000 Madrid (Outdoor/Clay)

2008 (4)

Basel (Indoor/Hard)

US Open (Outdoor/Hard)

Halle (Outdoor/Grass)

Estoril (Outdoor/Clay)

2007 (8)

Tennis Masters Cup (Indoor/Hard)

Basel (Indoor/Hard)

US Open (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Cincinnati (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

ATP Masters Series Hamburg (Outdoor/Clay)

Dubai (Outdoor/Hard)

Australian Open (Outdoor/Hard)

2006 (12)

Tennis Masters Cup (Indoor/Hard)

Basel (Indoor/Carpet)

ATP Masters Series Madrid (Indoor/Hard)

Tokyo (Outdoor/Hard)

US Open (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Canada (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Halle (Outdoor/Grass)

ATP Masters Series Miami (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Indian Wells (Outdoor/Hard)

Australian Open (Outdoor/Hard)

Doha (Outdoor/Hard)

2005 (11)

Bangkok (Indoor/Hard)

US Open (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Cincinnati (Outdoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Halle (Outdoor/Grass)

ATP Masters Series Hamburg (Outdoor/Clay)

ATP Masters Series Miami (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Indian Wells (Outdoor/Hard)

Dubai (Outdoor/Hard)

Rotterdam (Indoor/Hard)

Doha (Outdoor/Hard)

2004 (11)

Tennis Masters Cup (Outdoor/Hard)

Bangkok (Indoor/Hard)

US Open (Outdoor/Hard)

ATP Masters Series Canada (Outdoor/Hard)

Gstaad (Outdoor/Clay)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Halle (Outdoor/Grass)

ATP Masters Series Hamburg (Outdoor/Clay)

ATP Masters Series Indian Wells (Outdoor/Hard)

Dubai (Outdoor/Hard)

Australian Open (Outdoor/Hard)

2003 (7)

Tennis Masters Cup (Outdoor/Hard)

Vienna (Indoor/Hard)

Wimbledon (Outdoor/Grass)

Halle (Outdoor/Grass)

Munich (Outdoor/Clay)

Dubai (Outdoor/Hard)

Marseille (Indoor/Hard)

2002 (3)

Vienna (Indoor/Hard)

ATP Masters Series Hamburg (Outdoor/Clay)

Sydney (Outdoor/Hard)

2001 (1)

Milan (Indoor/Carpet).

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Duckadam critică FCSB Cei trei jucători care l-au  nemulțumit  în meciul cu FC Botoșani: „Nu am văzut ambiție, nu am văzut dorință”
Liga 1
10:16
Duckadam critică FCSBCei trei jucători care l-au nemulțumit în meciul cu FC Botoșani: „Nu am văzut ambiție, nu am văzut dorință”
Citește mai mult
Duckadam critică FCSB Cei trei jucători care l-au nemulțumit în meciul cu FC Botoșani: „Nu am văzut ambiție, nu am văzut dorință”
Man, la mare preț  Italienii au anunțat suma minimă de transfer pentru starul Parmei: „Extrem de  important  pentru naționala României”
Stranieri
10:25
Man, la mare preț Italienii au anunțat suma minimă de transfer pentru starul Parmei: „Extrem de important pentru naționala României”
Citește mai mult
Man, la mare preț  Italienii au anunțat suma minimă de transfer pentru starul Parmei: „Extrem de important pentru naționala României”
Cod roșu în NFL și NBA  Cluburile, puse în alertă după un val de infracțiuni fără precedent +  FBI a intrat pe fir
Alte sporturi
12:25
Cod roșu în NFL și NBA Cluburile, puse în alertă după un val de infracțiuni fără precedent + FBI a intrat pe fir
Citește mai mult
Cod roșu în NFL și NBA  Cluburile, puse în alertă după un val de infracțiuni fără precedent + FBI a intrat pe fir
7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar   Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e  raportul baze sportive vs. alte domenii
Liga 1
09:00
7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e raportul baze sportive vs. alte domenii
Citește mai mult
7 stadioane, 4 săli, un bazin, un patinoar  Guvernul a anunțat lista cu proiectele de investiții publice prioritare. Care e raportul baze sportive vs. alte domenii
Guardiola a semnat!  Catalanul rămâne la Manchester City până în 2027: „Sunt fericit,  am tot ce mi-am dorit”  + promisiune pentru fani
Campionate
09:30
Guardiola a semnat! Catalanul rămâne la Manchester City până în 2027: „Sunt fericit, am tot ce mi-am dorit” + promisiune pentru fani
Citește mai mult
Guardiola a semnat!  Catalanul rămâne la Manchester City până în 2027: „Sunt fericit,  am tot ce mi-am dorit” + promisiune pentru fani
Prețul lui Drăgușin, stabilit  Suma  impresionantă  pe care o cere Tottenham și condiția pe care o impune pentru a-i da drumul românului
Stranieri
09:50
Prețul lui Drăgușin, stabilit Suma impresionantă pe care o cere Tottenham și condiția pe care o impune pentru a-i da drumul românului
Citește mai mult
Prețul lui Drăgușin, stabilit  Suma impresionantă pe care o cere Tottenham și condiția pe care o impune pentru a-i da drumul românului
Botoşani - FCSB 1-0   VIDEO cu golul :  Mitrov dă lovitura  în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Liga 1
21.11
Botoşani - FCSB 1-0 VIDEO cu golul: Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Citește mai mult
Botoşani - FCSB 1-0  VIDEO cu golul : Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB,  ratări incredibile  în prima repriză a restanței din Liga 1
Liga 1
21.11
Ocazii monumentale FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1
Citește mai mult
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1