O sala mica, intima, cocheta si un Riley Aristocrat ce sta impunator in mijloc. Liniste. Incepe meciul. Se aude scartaitul cretei pe tac iar bilele se lasa una cate una conduse de figurile elegante. Unele mai usor, altele mai greu. Poate nu e intensitatea unei finale dintre O'Sullivan si Higgins, nici aceeasi precizie in miscari, dar cu siguranta e aceeasi dragoste pentru snooker. O dragoste ce se cultiva incet, incet si in Romania. Interesul e in crestere, la fel si performanta.
In 31 ianuarie s-a incheiat prima etapa a Ligii Nationale de Snooker, iar concluziile sunt optimiste. "Dupa prima etapa de Liga Nationala am vazut ca obiectivele pot fi realizate. Prima etapa a constituit o surpriza pentru toti cei prezenti. Performanta sportiva a inceput sa apara inca de la prima etapa. Sunt convins ca in urmatoarele etape se vor schimba multe: va aparea spectacolul, break-urile de peste 75", ne spune Dragos Cozmaciuc, primul antrenor federal din Romania.
Cei mai buni 16 jucatori de snooker din Romania si-au dat intalnire, in perioada 27-31 ianuarie, la Centrul National de Snooker pentru a-si etala calitatile: "Din punct de vedere al performantei sportive sunt multumit de evolutia tuturor celor 16 jucatori. A fost o prima etapa reusita, tinand cont si de faptul ca au schimbat masa. La toti am observat o adaptare rapida. E normal: luminile, presiunea, atmosfera, mai sunt si bani in joc", a afirmat Cozmaciuc. Babken Melkonyan s-a dovedit a fi cel mai bun in prima etapa a Ligii, invingandu-l in finala cu 6-1 pe baimareanul Bogdan Marchis. Armeanul, singurul jucator de snooker din Romania care a reusit un break de peste 100 (n.r. 103) intr-o competitie oficiala, a avut posibilitatea de a obtine acum si break-ul de 93, dar a ratat o bila verde "mai mult decat simpla".
Din 1875, snooker-ul imbina cu succes tinuta, eleganta, eticheta si precizia. Un sport in care disciplina si fair-play-ului sunt omniprezente. "In snooker nu este o simpla formalitate sa ai o tinuta. Cand in snooker se va renunta la papion, in momentul acela va disparea si adevaratul snooker. Snooker-ul nu poate fi fara papion. Este simbolul elegantei, aristocratiei, fair-play-ului dus la limite extreme. Nu-mi imaginez snooker-ul in espadrile si bikini. Snooker-ul este una dintre putinele discipline la care aspectul de fair-play este la modul superlativ. Nu cred ca mai exista o alta disciplina sportiva in care jucatorul sa-si recunoasca o greseala, un fault. Cred ca aici ar trebui sa se ajunga in toate ramurile sportive: la aceasta intelegere incat orice disputa in afara performantei sportive sa fie minima", a adaugat antrenorul lotului national.
In Romania, Federatia Nationala de Snooker a fost infiintata oficial in 2007, iar in momentul de fata are aproximativ 200 de membri legitimati, care intra in concursuri. "Centrul National de Snooker, ca dotari, facilitati sau ambient nu are echivalent in lume", asigura Cozmaciuc. "Acum jucam pe un Riley Aristocrat, masa oficiala din Main Tour pana in 2004-2005. Englezii au renuntat la ea si nu inteleg de ce. Nu inteleg cum au putut sa renunte in disciplina aceasta la brand-ul lor: Riley. E masa de cea mai buna calitate. Acum au ales Star ca masa oficiala in Main Tour, probabil este o decizie a unui grup care a cautat considerente comerciale".
Cat va dura pana cand un roman va ajunge sa imparta masa cu jucatorii din Main Tour? Poate multi ani, dupa antrenamente indelungi: "Un sportiv cu o tinuta adecvata si cu disciplina poate ajunge si la performanta. Pentru a ajunge la un asemenea nivel iti trebuie in primul rand vointa. E clar. Poti sa ai talent cu carul, daca nu ai vointa, nu ai nimic. Iti trebuie tenacitate, consecventa, perseverenta si 90% munca. Pentru a ajunge la performanta ai nevoie de antrenamente tehnice, studiu, vizualizari, recuperare si antrenamente fizice (alergari, elemente de forta, inot). Avem sportivi care se antreneaza zilnic si cel mai bun exemplu e fiul meu, Bogdan. Dupa 5-6 ani de munca e dublu campion la categoria Juniori si Seniori, titluri obtinute in acelasi an si are doar 18 ani. Un alt exemplu bun este campioana nationala de la categoria Lady: Alina Savu (14 ani), care se antreneaza deja de doi ani".
Ce mai trebuie sa ai pe langa vointa si talent pentru a performa in snooker? Bineinteles, resurse financiare: "N-as putea spune ca e un sport scump in comparatie cu altele, ca golful sau tenisul. Performanta costa, insa. Avem anumite facilitati pentru componentii lotului national, se pot antrena gratis. Acum e 10 RON ora, dar in curand preturile se vor micsora", afirma Dragos Cozmaciuc.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro