Euro 2020, preliminarii: România vs Norvegia 1-1 / Patru minute i-au despărțit pe "tricolori" de locul secund în grupă

Euro 2020, preliminarii: România vs Norvegia 1-1 / Patru minute i-au despărțit pe "tricolori" de locul secund în grupă

Aflată la patru minute distanță de o victorie foarte importantă și susținută din tribune de 30.000 de copii, naționala României a fost egalată după o fază reușită de rezervele lui Lars Lagerback. După o primă repriză în care Norvegia a avut posesia și un penalti ratat de Pușcaș, Mitriță (periculos și în prima parte a jocului) a deschis scorul după o acțiune individuală superbă. La Stockholm, Spania părea să îi ajute pe "tricolori" egalând-o pe Suedia în prelungiri (scor 1-1), însă Normann i-a centrat perfect lui Sorloth și Tătărușanu a fost învins cu o lovitură de cap, în minutul 90+2.

Alexandru Mitrita, cel mai bun tricolor in meciul cu NorvegiaFoto: frf/ sportpictures.eu

Vezi și: Imaginile zilei după România vs Norvegia: E-o lume minunată (măcar în tribune)

Au marcat: Mitriţă '62 / Sorloth '90+2.

Au evoluat următoarele echipe:

România: Tătăruşanu - Benzar, Nedelcearu, Rus, Bancu - Anton (Bordeianu '84), R. Marin - Deac, Stanciu, Mitriţă (Nistor '79) - Puşcaş (Andone '63). Antrenor Cosmin Contra;

Norvegia: Jarstein - Elabdellaoui, Hovland, Ajer, Aleesami - Johansen (Sorloth '46), Berge, Henriksen (Normann '81), Selnaes (Johnsen '67) - King, Odegaard. Antrenor Lars Lagerback.

Cartonaşe galbene: Benzar '42, Nistor '80.

Meciul România vs Norvegia a fost arbitrat de o brigadă scoțiană. La centru a fost Bobby Madden, ajutat de David Roome și Sean Carr, în timp ce al patrulea oficial a fost Nicolas Walsh. Observator de arbitri a fost austriacul Robert Sedlacek.

Rezultatele zilei:

România vs Norvegia 1-1 (Mitriță '62 / Sorloth '90+2)

Suedia vs Spania 1-1 (Berg '50 / Rodrigo '90+2)

Feroe vs Malta 1-0 (Baldvinsson '71)

Clasament Grupa F:

1. Spania (19-5) 20 puncte - a obținut calificarea

2. Suedia (18-9) 15

3. România (17-8) 14

4. Norvegia (13-10) 11

5. Feroe (4-23) 3

6. Malta (2-18) 3

Cum ne calificăm la CE 2020:

În aceste condiții, România este obligată să învingă Suedia (cu 1-0 sau la cel puțin două goluri diferență), pe Arena Națională, la 15 noiembrie, pentru a păstra șanse la calificare. De asemenea, echipa lui Contra trebuie să obțină cel puțin un egal, trei zile mai târziu, contra Spaniei, la Madrid, în varianta foarte probabilă în care Suedia se va impune contra Insulelor Feroe, în ultimul joc al grupei.

*La EURO 2020 se califică direct primele două clasate în fiecare grupă preliminară.

Au rămas de disputat:

  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45).

Declarații la finalul partidei:

"Eu cred că e un egal nemeritat. O primă repriză echilibrată, în care și ei au avut ocazii, ne-au cam dominat pentru că nu am avut o posesie prelungită. După pauză, o repriză extraordinară, cu penalti ratat, gol marcat, ocazie imensă a lui Florin Andone. Contraatacuri bune duse la sfârșit, din păcate am luat gol pe final de meci. Îmi pare rău pentru că efortul depus de băieți nu a fost încununat cu trei puncte. Nu pot decât să îmi felicit jucătorii și să le spun că sunt mândru de ei. Cred în continuare în această calificare. Dacă băieții joacă precum azi, nu cred că avem motive să nu credem în această calificare. Mie mi s-a părut că am făcut un meci bun din toate punctele de vedere împotriva unui adversar extrem de bun și de puternic. Noi, dacă înscriam și al doilea gol, altul ar fi fost rezultatul, dar până la urmă contează că încă suntem în cărțile calificării. Batem Suedia, scoatem un punct în meciul cu Spania și ne calificăm la Campionatul European.

Trebuia să bată Stanciu penaltiul. Am avut o reacție nelalocul ei după ratare, îmi cer scuze. Tensiunea a fost imensă înaintea acestui meci. Se întâmplă. Am vorbit cu George Pușcaș, totul s-a rezolvat foarte rapid pentru că sunt lucruri care se întâmplă și probabil o să se bată foarte multă monedă pe lucrul ăsta, dar îmi cer scuze, lucrurile sunt ok din toate punctele de vedere. E frustrant pentru că nu am câștigat. Meritam. Nu-mi reproșez nimic, nu am ce. Schimbările au fost făcute pe cererile jucătorilor de a ieși. Nu-i schimbam niciodată pe Mitriță și Anton dacă nu cereau schimbare. Au fost schimbări forțate. Am introdus jucători de atac, nu de apărare, în afară de intrarea lui Bordeianu în locul lui Anton. Dan Nistor știam că mă va ajuta și pe fază de apărare.

N-avem cum să trecem peste atmosfera realizată de copii. Doresc să le mulțumesc din toată inima copiilor, profesorilor, părinților, celor care au venit cu ei la București să aibă grijă de ei. Am avut lacrimi în ochi pentru că nu e ușor să aduni 30.000 de copii la un meci decisiv. Aveam lacrimi în ochi pentru această atmosferă, m-a atins și pe mine și pe băieți" - Cosmin Contra, la Pro TV.

"Am făcut un meci bun, am primit gol din păcate în minutul 90. Le mulţumesc copiilor, mi-au dat lacrimile când am intrat pe stadion. Şi acum mi se ridică pielea pe mine când mă gândesc la atmosfera de pe stadion. Ăsta este fotbalul, am fost egalaţi, mergem mai departe. Şi după gol copiii mi-au strigat numele, a fost de nedescris pentru mine, le-am dat un tricou, dacă aveam 100, atâtea le dădeam. Pare imposibil să câştigăm cu Suedia şi să facem remiză cu Spania, dar nu trebuie să încetăm să sperăm şi să visăm. Sunt foarte bucuros că am revenit cu gol la echipa naţională. George Puşcaş a ratat, au ratat şi fotbalişti mari, nu trebuie să i sară nimeni în cap, suntem alături de el. Trebuie să visăm şi să luptăm în continuare" - AlexandruMitriţă, la Pro TV.

"Când ratezi e trist. Trebuie să mergem mai departe, e un punct bun. Dacă vom juca aşa când va veni Suedia vom face un meci bun. Trebuie să luăm un punct în Spania şi vom da totul să facem asta. Iniţial Stanciu trebuia să bată 11 metri, mi-am asumat responsabilitatea, am simţit că pot să înscriu. Trebuie să ţinem capul sus. Colegii m-au susţinut. Cred că oricine poate să rateze un penalti şi să treacă printr-o asemenea situaţie. Când primeşti gol în ultimele minute doare puţin mai tare. Conducând atâtea minute... e mai greu de înghiţit golul. Trebuie să ţinem capul sus, vom trage cât mai mult ca să ajungem la EURO. Le mulţumim copiiilor, au fost extraordinari, s-a auzit entuziasmul şi asta cred că ne-a împins de la spate mai mult. Trebuie să-mi treacă frustrarea, e fotbal, asta e meseria mea, trebuie să ţin capul sus şi mă simt ncrezător că în următoarele meciuri putem să facem mai mult"- George Puşcaş, la Pro TV.

"Va trebui să câştigăm cu Suedia şi apoi să mergem în Spania cu încredere şi să luăm un punct. George Puşcaş e un băiat extraordinar, se poate întâmpla oricui să rateze. Mi s-a ridicat pielea pe mine la imn. A fost mai emoţionant ca niciodată cu atâţia copii" - Paul Anton, citat de News.ro.

"Deșteaptă-te, române!", intonat de 30.000 de copii pe Arena Națională:

  • Desfășurarea livetext a partidei dintre România și Norvegia:

Cosmin Contra primește un cartonaș galben pentru proteste.

"Tricolorii" au plecat pe contraatac, arbitrul fluieră finalul partidei...

Norvegienii vor avea ultima ocazie a partidei, o lovitură liberă din apropierea careului. Odegaard va executa.

'90+5 Stanciu ratează un șut din marginea careului.

Rezultat final la Stockholm: Suedia vs Spania 1-1.

'90+4 Andone intră pe un culoar bun, primește pasa, dar lovește din nou mingea foarte slab și trimite pe lângă poartă (Jarstein lăsase colțul scurt liber).

'90+3 Andone trimite un șut foarte slab dintr-o poziție bună.

'90+2 Gol Norvegia! Rezerva Sorloth îl învinge pe Tătărușanu cu o lovitură de cap... Reușita a venit în urma unei centrări a lui Normann (de asemenea jucător intrat în repriza secundă).

De la margine sunt arătate 6 minute suplimentare.

Spania egalează în Suedia! Rodrigo înscrie în minutul 90+3.

'89 Andone așteaptă ca mingea să i se așeze perfect în față după o degajare foarte bună a lui Tătărușanu, dar mingea este respinsă la timp de un fundaș.

'87 Odegaard trimite peste poartă din lovitură liberă. Scăpăm cu bine.

'86 Sorloth este ținut de tricou de Răzvan Marin și obține o lovitură liberă periculoasă din poziție centrală (aproximativ 25 de metri).

'83 Paul Anton se întinde pe gazon după ce a încercat să îl oprească fără succes pe Sorloth. Bordeianu îi ia locul.

Ultima schimbare la norvegieni: Henriksen este înlocuit cu Normann.

'81 Răzvan Marin ratează complet șutul după o fază construită bine de "tricolori".

'80 La un minut după intrarea pe teren, Dan Nistor este avertizat cu cartonaș galben.

Mitriță se întinde pe gazon, arbitrul vine lângă el. Atacantul lui New York City și marcatorul golului este înlocuit cu Dan Nistor.

'78 Deac trage prea mult de timp și obține doar un aut, din poziție favorabilă.

În tribune se aude din nou "România, România!". În același timp, Bancu este salvat de Anton (recuperare la Odegaard), după o eroare în defensivă.

'69 Tătărușanu prinde mingea după o lovitură de colț și lansează un contraatac. Mingea ajunge la Mitriță, acesta ia din nou faza pe cont propriu, dar este blocat în momentul șutului.

Johnsen intră în locul lui Selnaes.

'65 Rus respinge în corner în ultimul moment, după un contraatac tăios al norvegienilor. După lovitura de la colț, mingea ajunge la Ajer, dar acesta ratează complet șutul (Tătărușanu a ratat o intervenție).

'64 Ocazie imensă pentru "tricolori". Andone trimite cu capul, după ce mingea a zburat prin careul norvegienilor, dar lovește bara transversală (mingea a căzut în fața liniei porții).

'63 Stanciu încearcă o fază asemănătoare cu cea a lui Mitriță, dar Jarstein respinge în corner cu vârful degetelor.

Florin Andone intră în locul lui George Pușcaș.

'62 Goool România! Mitriță recuperează balonul după o degajare slabă cu mâna a lui Jarstein, pleacă în viteză spre poartă, ajunge în poziție centrală și îl învinge pe portarul norvegian cu un șut la colțul lung.

'61 Răzvan Marin și Mitriță construiesc o fază frumoasă, Elabdellaoui respinge în corner.

'58 Stanciu avansează în teren, ajunge în apropierea careului, dar șutul său este mult prea moale pentru a-i pune probleme lui Jarstein.

Cosmin Contra nu a putut privi penaltiul lui Pușcaș, a ridicat mâinile după execuție, dar a fost dezămăgit când s-a întors cu fața spre teren.

'52 Ratare Pușcaș! Atacantul lui Reading trage pe jos, dar Jarstein ghicește colțul și respinge.

'51 Penalti pentru România! Mitriță pasează în careu pentru Bancu, iar acesta este împins de Berge.

Norvegienii domină acest început de repriză secundă. Berge și Odegaard sunt cei mai periculoși jucători.

Suedia deschide scorul cu Spania prin Marcus Berg (minutul 50).

'48 Berge trimite mingea în fața porții, mingea este respinsă cu greu, dar scăpăm din nou.

A început repriza secundă.

Schimbare la norvegieni: Sorloth (Trabzonspor) intră în locul lui Johansen (Fulham). Contra nu face modificări.

Rezervele se încălzesc în pauză. Poate îi vom vedea și pe Keșeru, Andone sau Nistor pe teren în această repriză.

Nu s-a înscris nici în celelalte partide din grupa noastră: Suedia vs Spania și Feroe vs Malta.

Pauză pe Arena Națională. România vs Norvegia 0-0, după o primă repriză în care oaspeții au avut 63% posesie și 274 de pase reușite dintr-un total de 319 (108/135 pentru "tricolori"). Mitriță a fost cel mai important jucător din atacul nostru (a ratat în minutele 15 și 45).

'45 Mitriță ia pe cont propriu o ocazie, trece în viteză de câțiva adversari și trage la firul ierbii, dar Jarstein respinge în corner.

'42 Benzar vede primul cartonaș galben al partidei, după ce l-a faultat pe King. La lovitura liberă rezultată, "tricolorii" au reușit să îndepărteze cu greu pericolul.

A venit și anunțul oficial - sunt 29.854 de spectatori în tribunele Arenei Naționale.

'36 Selnaes trimite o pasă peste apărarea noastră, dar lovește prea puternic mingea și faza rămâne fără rezultat.

'33 Pușcaș cere penalti după ce Hovland și Ajer au pus câte o mână pe el. A părut că atacantul lui Reading s-a aruncat prea ușor și Madden a lăsat jocul să continue.

'30 Încă o fază pregătită la antrenamente de norvegieni. Odegaard combină cu Berge, dar acesta ratează ultima pasă și Tătărușanu intervine.

'29 Norvegienii încearcă o schemă la o lovitură liberă, dar "tricolorii" resping la timp mingea din careul lui Tătărușanu.

Mirel Rădoi, Andrei Vochin și Vlad Munteanu privesc atenți meciul, antrenorul selecționatei U21 părând să schițeze indicații.

La jumătatea primei reprize, norvegienii au o posesie de 65% și au reușit 121 de pase dintr-un total de 143 (57 din 70 pentru români).

'21 King încearcă un șut din afara careului, dar nu pune suficient efect în lovitură și mingea trece pe lângă poarta lui Tătărușanu.

'15 România pleacă pe contraatac prin Stanciu, acesta îi pasează lui Mitriță care avansează până în careu, dar trage paralel cu poarta și mingea iese în aut. La faza următoare, Stanciu trage central și Jarstein reține fără mari probleme.

'14 "Tricolorii" rezistă cu greu. Norvegienii ajung din nou în careu după o incursiune a lui Elabdellaoui.

'13 Tătărușanu se întinde și respinge în lateral șutul periculos al lui Odegaard.

Răzvan Marin pare să fie într-o dispoziție bună de joc, reușește o pasă lungă spre Deac. Benzar ratează o execuție din careu și faza se termină fără rezultat.

'10 King îl faultează pe Benzar, după o centrare a lui Elabdellaoui.

Cei 30.000 de copii scandează "România, România!".

'6 Benzar încearcă un șut de la distanță, mingea trece destul de departe de poartă.

'4 Nedelcearu rămâne întins pe gazon, după ce a fost lovit de Tătărușanu în încercarea portarului de a respinge mingea.

'2 Pușcaș are prima ocazie a partidei. Acesta trage din întoarcere, de la marginea careului, dar nu lovește bine mingea și aceasta trece pe lângă poartă.

A început partida de pe Arena Națională.

"Am rămas și noi uimiți de reacția lor. Noi considerăm că este o insultă adusă copiilor noștri, de altfel vom și informa delegatul UEFA asupra acestei declarații. Selecționerul Norvegiei greșește când consideră că poporul român este unul rasist sau xenofob, confundă țările probabil", a declarat Burleanu, cu privire la afirmația lui Lars Lagerback: "Aş fi foarte dezamăgit dacă ceea ce s-a întâmplat în trecut se va întâmpla marți. Sunt lucruri îngrijorătoare şi nu ştiu cum ar trebui să reacţionăm dacă se va întâmpla iar. Sper că fanii dumneavoastră se vor comporta civilizat".

Se aude acum "Deșteaptă-te, române!" din piepturile zecilor de mii de copii. Parcă imnul țării nu a sunat niciodată mai bine.

Se intonează imnul Norvegiei, spre deosebire de alte partide, nu se aud fluierături din tribune.

Cele două echipe intră pe teren. Micuții îi întâmpină pe jucători cu urale.

Sunt și câțiva fani norvegieni în tribunele Arenei Naționale, dar copiii cu fețele pictate în culorile tricolorului oferă imaginile serii.

"Pentru dragostea voastră curată / Nu ne vom opri din luptă niciodată", este mesajul prin care "tricolorii" le mulțumesc miilor de copii care au venit să îi susțină.

"Când jucătorii îi vor vedea pe cei 30.000 de copii în tribune, vor fi extrem de motivați. Am încredere în echipa noastră și sunt optimist că vom câștiga și ne vom califica la turneul final al Euro 2020!", a declarat Aurel Țicleanu, cel care a adus, în iunie 1981, singura victorie a tricolorilor într-o partidă oficială împotriva Norvegiei.

"Tricolorii" vor fi susținuți în această seară de 30.000 de copii și însoțitorii lor. Autobuze din toată țara au început să sosească la Arena Națională:

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi  a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
Superliga
13:46
Dezamăgit de Homawoo Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament, a zis că vrea să plece”
Citește mai mult
Dezamăgit de Homawoo  Kopic a povestit un episod petrecut la Săftica: „Azi a ieșit din antrenament , a zis că vrea să plece”
„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova