Mai multe cluburi europene de elită amenință din nou că vor renunța la Champions League pentru a pune bazele unei noi competiții: Superliga Europei, informează Associated Press. Anunțul vine chiar în momentul în care UEFA credea că a obținut acordul privind un nou format (care va fi anunțat luni) pentru propria competiție.
Echipele care vor o Superligă
Cluburile care doresc lansarea noii competiții sunt: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Inter, AC Milan și Juventus.
UEFA dorește să mărească numărul de echipe care vor participa în Champions League de la 32 la 36 de echipe, noul format urmând să fie valabil din 2024.
UEFA critică inițiativa cluburilor și amenință că va lua măsuri drastice:
- "Federațiile din Anglia, Spania și Italia au aflat că echipele plănuiesc să lanseze o nouă competiție cu circuit închisă, denumită Superliga. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, reiterăm că vom rămâne uniți și vom depune toate eforturile pentru a opri acest proiect cinic, bazat doar pe interesele unor cluburi, într-o perioadă în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult decât oricând.
- Vom lua în calcul toate măsurile disponibile, inclusiv juridice și sportive, pentru a preveni apariția acestei competiții. Fotbalul este bazat pe competiții deschise, care să se desfășoare grație meritului sportiv.
- Așa cum FIFA și celelalte șase federații au anunțat, cluburile implicate vor fi interzise în orice competiție internă, europeană sau mondială, iar jucătorii pot fi suspendați la echipa națională.
- Le mulțumim cluburilor din celelalte țări, în special celor din Franța și Germania, care au refuzat să se alăture lor", a transmis UEFA.
Crearea unei competiții anuale de 20 de echipe ar include 15 cluburi de top ca membri permanenți. Celelalte cinci echipe ar varia în fiecare sezon, deși metoda de calificare nu a fost încă stabilită.
Competiția va începe cu două grupe formate din 10 echipe, primele patru clasate din fiecare grupă avansând în sferturile de finală. Asta ar garanta fiecărei echipe 18 meciuri anuale de Superligă, comparativ cu un minim de 10 meciuri în grupele noului format Champions League.
Jocurile, în afară de finală, s-ar juca în mijlocul săptămânii ca în actuala Ligă a Campionilor. Astfel, echipele ar putea juca și în competițiile interne.
Această nouă competiție speră să genereze 4 miliarde de euro anual de la radiodifuzori. În comparație, UEFA a raportat cel mai recent câștig de 3,25 miliarde de euro din vânzarea drepturilor pentru Champions League, Europa League și Supercupa Europei.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro