Presa europeană a erupt după anunțarea oficială a ultimului mega proiect din fotbal. ”Super Liga? Un super NU!”, a fost doar una dintre reacțiile jurnaliștilor de pe Bătrânul Continent.
Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial, printr-un comunicat de presă al celor 12 cluburi fondatoare, iar presa sportivă de pe Bătrânul Continent nu a ezitat în a avea reacții cât se poate de diverse.
Unul dintre cele mai virulente mesaje vine din Italia. Gazzetta dello Sport a titrat: ”Proiectul celor 12 cluburi europene care le include pe Juve, Inter și Milan. Super Liga? Un super NU”.
Tuttosport scriu și ei: ”O nebunie! Super Liga omoară fotbalul”, în timp ce Corriere dello Sport a avut o reacție mai timorată: ”UEFA și Super Liga merg la război”.
”Războiul bogaților” a titrat L'Equipe, în timp ce Bild s-a axat pe Thomas Tuchel și Jurgen Klopp, ei fiind tehnicienii a două echipe fondatoare ale competiției: Chelsea și Liverpool.
Portugalia a fost omisă din proiectul Super Liga, dar presa sportivă din această țară nu a ezitat în a scrie despre anunțul făcut de cele 12 cluburi fondatoare, potrivit Daily Mail.
Curios, publicațiile spaniole nu au acoperit evenimentul în măsură atât de mare. Pe paginile principale ale cotidianelor sportive spaniole sunt doar mici mențiuni cu privire la Super Liga.
"Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.
Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.
Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.
Cum va arăta noua competiție
- Liga va avea 20 de echipe - cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne.
- Conform propunerilor, European Super League va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.
- Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.
- Din sferturi, formatul va fi eliminatoriu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro