Khalida Popal, fost căpitan al selecţionatei feminine afgane de fotbal, refugiată în Danemarca, le-a sfătuit pe jucătoarele din ţara sa, unde talibanii au revenit la putere, să-şi şteargă conturile de pe reţelele de socializare şi să-şi ardă echipamentele pentru a se proteja, transmite Reuters.
Popal, 34 ani, care a obţinut azil în Danemarca în 2016, a mărturisit că nu mai poate dormi gândindu-se la pericolul în care se află compatrioatele sale din Afganistan şi că oameni înarmaţi controlează casă cu casă în căutarea inamicilor regimului, în pofida promisiunilor insurgenţilor talibani de a-şi ierta adversarii şi de a deschide calea unei reconcilieri naţionale, scrie Agerpres.
Familia sa, care trăieşte în oraşul Herat din vestul ţării, a constatat deja primele schimbări: ''Femeile din familia mea care au ieşit pe stradă au trebuit să facă cale întoarsă, să nu meargă la şcoală, unde sunt bătute.
Co-fondatoare a ligii feminine afgane de fotbal, Popal a spus că mesajul ei a fost mereu de a încuraja tinerele femei de a fi puternice, de a fi îndrăzneţe şi de a fi vizibile, dar acum are un alt sfat: ''Azi le cer şi le spun, daţi-vă numele jos, eliminaţi identităţile, eliminaţi fotografiile de pe social media pentru siguranţa voastră. Chiar le spun să ardă sau să dea foc echipamentului echipei naţionale. Şi asta e dureros pentru mine, pentru cineva care a luat poziţie ca activist şi a făcut tot posibilul de a obţine şi de a câştiga identitatea de jucătoare a echipei naţionale, de a obţine acea emblemă de pe piept, de a avea dreptul de a juca şi a-şi reprezenta ţara ta, cât de mândre am fost''.
Sub regimul anterior al talibanilor, în perioada 1996-2001, călăuziţi de legea islamică, femeile nu au mai avut dreptul la muncă, fetele nu au mai putut merge la şcoală, iar femeile trebuiau să poarte burka la ieşirea din locuinţă şi numai însoţite de o rudă de sex masculin. Cei care încalcă regulile riscă umilirea şi bătăi publice din partea poliţiei religioase a talibanilor.
Popal a spus că fotbalul le-a permis femeilor să adopte o poziţie puternică pentru drepturile lor şi de a-i sfida pe cei care doreau să le reducă la tăcere.
''Le este aşa de frică, sunt aşa de îngrijorate, sunt speriate, nu doar jucătoarele, dar şi activistele... nu au unde să meargă, să caute protecţie, să ceară ajutor dacă sunt în pericol. Se tem tot timpul că cineva va bate în uşă. Ceea ce vedem este o ţară care se prăbuşeşte'', a adăugat Popal.
Un purtător de cuvânt al FIFA a precizat că forul internaţional împărtăşeşte ''îngrijorare şi simpatie cu toţi cei afectaţi de evoluţia situaţiei'', dar forul mondial rămâne în contact cu Federaţia de fotbal din Afganistan şi alte organisme, continuând să monitorizeze situaţia locală şi să îşi ofere sprijinul în săptămânile şi lunile ce vor urma.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro