10 ani de la teribilul accident de schi care i-a schimbat definitiv viața lui Michael Schumacher

10 ani de la teribilul accident de schi care i-a schimbat definitiv viața lui Michael Schumacher

Misterul din jurul stării de sănătate a lui Michael Schumacher rămâne neelucidat la zece ani de zile de la teribilul accident de schi suferit de fostul mare pilot de Formula 1.

Michael SchumacherFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Cel mai probabil, Michael Schumacher s-ar afla într-o stare vegetativă după accidentul de schi din 2013, spune un neurochirurg elveţian

La 29 decembrie 2013, abia retras din Marele Circ, pilotul german a căzut violent în cap pe când schia la Méribel, unde îşi petrecea sărbătorile de iarnă alături de familie.

În momentul accidentului, el era alături de fiul său Mick, pe atunci în vârstă de 14 ani.

Victimă a unui traumatism cranian, el a rămas în comă la spitalul din Grenoble timp de mai multe luni, până în iunie 2014, când a fost transportat în Elveţia.

De atunci, au existat numeroase speculaţii cu privire la diagnosticul pus de medici şi, în general, cu privire la starea sa de sănătate.

În absenţa unor informaţii oficiale dezvăluite de familia sa, care a ales să păstreze în mare secret orice comunicare despre el pentru a se proteja, informaţiile despre starea de sănătate a lui „Schumi” sunt laconice.

În opinia mai multor neurologi de renume, septuplul campion mondial de Formula 1, care împlineşte 55 de ani pe 3 ianuarie, se află cel mai probabil într-o stare vegetativă, după ce a ieşit din comă în 2014.

În 2020, neurochirurgul elveţian Erich Riederer a vorbit despre un posibil diagnostic într-un documentar difuzat pe TMC.

„Respiră, inima îi bate, probabil că poate să stea în picioare şi să facă paşi mici cu ajutor, dar nu mai mult de atât", a spus medicul, subliniind că sunt şanse aproape zero ca pilotul să îşi recupereze abilităţile.

În 2021, la opt ani de la tragedie, Corinna Schumacher, soţia pilotului, care păstrează cu grijă secretul cu agentul său Sabine Kehm, a rupt tăcerea într-un documentar difuzat pe Netflix.

„Michael este aici. Este diferit, dar este aici. Şi asta ne dă putere, cred. Suntem împreună, trăim împreună acasă. El este în tratament. Facem totul pentru a-i îmbunătăţi starea, pentru a ne asigura că se simte confortabil şi pentru a-l face să se simtă parte din familia noastră, din legătura noastră", a mărturisit ea la vremea respectivă, fără a da detalii despre eventualele dizabilităţi ale campionului.

„Încă ne înţelegem, dar într-un mod diferit", a declarat fiul său, Mick Schumacher, care pilota pentru Haas în Formula 1 la acea vreme.

Recent, Jean Todt, preşedintele FIA, a oferit informaţii despre situaţia campionului german.

„Michael (n.r. Schumacher) este acolo, aşa că nu-mi lipseşte”, a declarat Jean Todt, care i-a fost şef germanului la Ferrari timp de un deceniu (1996-2006), înainte de a-i deveni prieten.

„Nu mai este Michael de altădată. Este o persoană diferită şi este magnific îngrijit de soţia şi copiii săi, care îl protejează.

Viaţa lui este diferită şi am privilegiul de a putea împărtăşi momente cu el. Asta e tot ce trebuie să spun. Din nefericire, soarta l-a lovit în urmă cu zece ani şi nu mai este acel Michael pe care l-am cunoscut în F1”.

La un deceniu de la tragedia din Alpi, canalul german ARD va difuza un documentar care va analiza circumstanţele accidentului.

Se spune că în acea zi s-ar fi făcut două greşeli, care au contribuit la agravarea situaţiei şi a stării de sănătate a lui „Schumi".

Jens Gideon, care a realizat documentarul, a intervievat un instructor care se afla acolo la momentul respectiv. Acesta susţine că nu era suficientă zăpadă pentru a se schia în această zonă din afara pârtiilor.

„Nu te duci acolo într-o astfel de zi. Era clar că nu era suficientă zăpadă", a explicat martorul, confirmând prezenţa pietrelor vizibile pe sol, de care s-a lovit casca lui Schumacher, dotată cu o cameră de luat vederi.

Pârtia de pe care a ieşit Michael Schumacher avea „marcaje care respectau reglementările în vigoare”, a declarat procurorul la momentul respectiv. Iar piatra care i-a deteriorat casca se afla la opt metri de marcaje.

Instructorul a mai afirmat că pilotul cu 91 de victorii în Formula 1 părea conştient după cădere, dându-le impresia primilor salvatori că starea sa de sănătate nu era atât de gravă.

Cu toate acestea, starea sa s-a deteriorat grav în timpul transferului cu elicopterul la Moutiers. Potrivit instructorului, care nu este un profesionist în domeniul sănătăţii, s-ar fi pierdut trei minute. Acest timp preţios i-ar fi putut fi fatal germanului.

La o oră după ce a fost dus la Moutiers, Michael Schumacher a fost transferat la Spitalul Universitar din Grenoble, o unitate mai mare şi mai bine echipată.

În Isère, cursa contra cronometru abia începuse. Pilotul a fost supus la două operaţii pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge din creier înainte de a ieşi în cele din urmă din comă, la 16 iunie 2014.

Michael Schumacher - Șapte titluri de campion mondial

Michael Schumacher s-a născut la 3 ianuarie 1969, în localitatea Hurth, situată în vestul Germaniei, în landul Nordrhein-Westfalen. El a debutat în Formula 1 la vârsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, în august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps şi a obţinut prima victorie un an mai târziu, pe acelaşi circuit

Schumacher are în palmares şapte titluri de campion mondial, în 1994, 1995 (ambele cu Beneton), 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004 (toate cinci cu Ferrari).

El s-a retras prima dată din Formula 1 la finalul anului 2006, apoi a revenit în Marele Circ în 2010. Însă în trei sezoane petrecute la Mercedes germanul nu a mai arătat forma care l-a consacrat. Michael Schumacher nu a reuşit în această a doua etapă a carierei decât un loc 3, la Valencia, în 2012, şi patru clasări pe locul 4.

Ca pilot, Schumacher a avut un singur accident serios. La 11 iulie 1999, campionul german a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu la piciorul drept, după ce monopostul Ferrari condus de el a părăsit pista şi a izbit puternic un zid de protecţie format din cauciucuri. El a lipsit atunci 98 de zile din F1, şase curse, revenind la ultimele două Grand Prix-uri ale sezonului.

Michael este căsătorit cu Corinna din 1995 şi au doi copii, Gina Maria (24 ani) şi Mick (22 de ani). Familia Schumacher s-a stabilit în anul 2007, la Gland, Elveţia, o staţiune pe malul lacului Leman, în apropiere de Geneva. Averea lui Schumacher a fost estimată în 2010 la peste 600 de milioane de euro, transmite News.ro.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Știrile zilei din sport
Violența, până unde?  Ultima etapă a conținut   înjurături, derapaje, amenințări  și un clip controversat promovat de Superbet, în care se incita la violență
Superliga
21:45
Violența, până unde? Ultima etapă a conținut înjurături, derapaje, amenințări și un clip controversat promovat de Superbet, în care se incita la violență
Citește mai mult
Violența, până unde? Ultima etapă a conținut înjurături, derapaje, amenințări și un clip controversat promovat de Superbet, în care se incita la violență
Uniți împotriva Jandarmeriei   Protest comun al ultrașilor Steaua, Dinamo și  Rapid: „Abuzuri tot mai frecvente. A devenit un    organ de represiune”
Superliga
20:45
Uniți împotriva Jandarmeriei Protest comun al ultrașilor Steaua, Dinamo și Rapid: „Abuzuri tot mai frecvente. A devenit un organ de represiune”
Citește mai mult
Uniți împotriva Jandarmeriei Protest comun al ultrașilor Steaua, Dinamo și  Rapid: „Abuzuri tot mai frecvente. A devenit un  organ de represiune”
„Orice medic știe”   A lucrat pentru Real Madrid și    acuză Barcelona , după imaginile ciudate apărute: „Accesul venos e mai ușor la încheieturi”
Campionate
21:44
„Orice medic știe” A lucrat pentru Real Madrid și acuză Barcelona, după imaginile ciudate apărute: „Accesul venos e mai ușor la încheieturi”
Citește mai mult
„Orice medic știe”  A lucrat pentru Real Madrid și  acuză Barcelona , după imaginile ciudate apărute: „Accesul venos e mai ușor la încheieturi”
Dorinel, metode-șoc la Sepsi   După ce a preluat echipa, Munteanu l-a anunțat pe preparatorul fizic că   nu mai are cu ce să se ocupe . A refuzat și ajutorul tehnologiei
Superliga
17:39
Dorinel, metode-șoc la Sepsi După ce a preluat echipa, Munteanu l-a anunțat pe preparatorul fizic că nu mai are cu ce să se ocupe. A refuzat și ajutorul tehnologiei
Citește mai mult
Dorinel, metode-șoc la Sepsi  După ce a preluat echipa, Munteanu l-a anunțat pe preparatorul fizic că nu mai are cu ce să se ocupe . A refuzat și ajutorul tehnologiei
Știri ultima oră
21:45
Violența, până unde? Ultima etapă a conținut înjurături, derapaje, amenințări și un clip controversat promovat de Superbet, în care se incita la violență
Violența, până unde? Ultima etapă a conținut înjurături, derapaje, amenințări și un clip controversat promovat de Superbet, în care se incita la violență
22:00
LIVE Arsenal - PSG, în semifinalele UEFA Champions League » Gol anulat în startul reprizei secunde
LIVE Arsenal - PSG , în semifinalele UEFA Champions League » Gol anulat în startul reprizei secunde
20:45
Uniți împotriva Jandarmeriei Protest comun al ultrașilor Steaua, Dinamo și Rapid: „Abuzuri tot mai frecvente. A devenit un organ de represiune”
Uniți împotriva Jandarmeriei Protest comun al ultrașilor Steaua, Dinamo și  Rapid: „Abuzuri tot mai frecvente. A devenit un  organ de represiune”
19:22
„Toate par în defavoarea noastră” Mirel Rădoi, dezamăgit de ce a găsit la Universitatea Craiova: „Din vară nu o să se mai întâmple asta”
„Toate par în defavoarea noastră”  Mirel Rădoi, dezamăgit de ce a găsit la Universitatea Craiova: „Din vară nu o să se mai întâmple asta”
Mai multe știri de ultimă oră

Opinii

Șumi, Săpu și Vio

Cristian Munteanu: Șumi, Săpu și Vio

Cristian Munteanu: Șumi, Săpu și Vio
Personalul care se crede TGV

Cristian Geambașu: Personalul care se crede TGV

Cristian Geambașu: Personalul care se crede TGV
Rădoi smardoi

Dan Udrea: Rădoi smardoi

Dan Udrea: Rădoi smardoi
Barcelona lui  Pedri de Aur

Theodor Jumătate: Barcelona lui Pedri de Aur

Theodor Jumătate: Barcelona lui Pedri de Aur
Exemple de discriminare:  Csikszereda și Athletic Bilbao

Remus Răureanu: Exemple de discriminare: Csikszereda și Athletic Bilbao

Remus Răureanu: Exemple de discriminare: Csikszereda și Athletic Bilbao
Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man

Cristian Geambașu: Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man

Cristian Geambașu: Ce pot face Lucescu și Chivu pentru Man
CSN București

Radu Naum: CSN București

Radu Naum: CSN București
Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești

Dan Udrea: Cine e Iuda de la Rapid și care e scorul „meciului” intern din Giulești
Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?

Silviu Tudor Samuilă: Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?
Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil

Remus Răureanu: Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil
Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi
Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David
Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere
Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare
Ce înseamnă că Istvan Kovacs  dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?
Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta
Fraierul Șucu sau fraieri  suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?
Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul
Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff
Drumul  corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc
Top stiri din sport
Lovitură grea pentru Dinamo   Nicolescu anunță că unul dintre cei mai importanți fotbaliști   nu va mai juca  în acest sezon
Superliga
18:37
Lovitură grea pentru Dinamo Nicolescu anunță că unul dintre cei mai importanți fotbaliști nu va mai juca în acest sezon
Citește mai mult
Lovitură grea pentru Dinamo Nicolescu anunță că unul dintre cei mai importanți fotbaliști nu va mai juca în acest sezon
L-a turnat pe Dorinel   Munteanu îi transmisese lui Hadnagy că voia să scape de câțiva jucători în vară.   Directorul a „sifonat”!
Superliga
18:31
L-a turnat pe Dorinel Munteanu îi transmisese lui Hadnagy că voia să scape de câțiva jucători în vară. Directorul a „sifonat”!
Citește mai mult
L-a turnat pe Dorinel  Munteanu îi transmisese lui Hadnagy că voia să scape de câțiva jucători în vară. Directorul a „sifonat”!
CFR - U Cluj   Vicecampioana   restricționează accesul la derby : „Nu acceptăm ca suporterii noștri să fie scuipați și înjurați”
Superliga
18:47
CFR - U Cluj Vicecampioana restricționează accesul la derby: „Nu acceptăm ca suporterii noștri să fie scuipați și înjurați”
Citește mai mult
CFR - U Cluj  Vicecampioana restricționează accesul la derby : „Nu acceptăm ca suporterii noștri să fie scuipați și înjurați”
„Să vă fie rușine!”  Care a fost dialogul dintre   Șumudică și Charalambous , imediat după ce s-a terminat Rapid - FCSB 1-2
Superliga
10:52
„Să vă fie rușine!” Care a fost dialogul dintre Șumudică și Charalambous, imediat după ce s-a terminat Rapid - FCSB 1-2
Citește mai mult
„Să vă fie rușine!” Care a fost dialogul dintre Șumudică și Charalambous , imediat după ce s-a terminat Rapid - FCSB 1-2
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?
Sondaj
29.04

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?

Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei României?

Florin Niță %
Horațiu Moldovan %
Ștefan Târnovanu %
Ionuț Radu %
Răzvan Sava %
Cine ar trebui să fie portarul titular al naționalei?