Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, a explicat, miercuri, la un congres organizat de forul pe care îl conduce, de ce sunt necesare „sancţiunile fără precedent" împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei. El a amintit și de faptul că „tradiţia neutralităţii sportive nu mai este sustenabilă în 2022”, în condițiile unui asemenea război.
A 78-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.
La Congresul UEFA de la Viena, Ceferin a susținut că fotbalul a avut multe de pierdut ca urmare a acțiunilor Rusiei, dar sancțiunile impuse au fost absolut necesare.
Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, și necesitatea sacțiunilor impuse Rusiei
„Fotbalul este, fără îndoială, perdantul, unul dintre perdanţi, din moment ce îi privăm de pasiunea şi visele lor pe jucători, antrenori şi suporteri, care nu au nicio legătură cu situaţia actuală.
Dar atunci când UEFA dictează sancţiuni fără precedent, fotbalul încearcă să aducă mica sa contribuţie societăţii şi liderilor Europei, în timp ce aceştia luptă pentru pacea pe continentul nostru.
Promovarea fotbalului în Europa în spiritul păcii este şi un obiectiv prevăzut în statutul UEFA.
Pot fi văzute ca un precedent periculos (n.r. aceste sancțiuni), dar în acest caz cauza este mai mare decât orice altceva.
Cauza este mai mare decât cariera a câteva sute de fotbalişti şi tradiţia neutralităţii sportului, care nu mai este sustenabilă în 2022 în situaţia unui război.
Raţiunea va prevala cât mai rapid posibil şi ordinea este restabilită şi avem pace, nu doar pentru binele fraţilor şi surorilor noştri ucraineni, ci şi al fraţilor şi surorilor noştri ruşi, care sperăm că vor fi din nou alături de noi într-un viitor foarte apropiat.
Nu exclud suspendarea Federaţiei Ruse de fotbal, dar este prea devreme să vorbim despre asta” - Aleksander Ceferin.
Sancțiunile impuse Rusiei de către UEFA
UEFA a suspendat echipele de club şi naţionale din Rusia şi Belarus din competiţiile organizate de ea şi a retras oraşului Sankt Petersburg organizarea finalei din acest an a Ligii Campionilor, conform Agerpres.
Forul nu a suspendat însă Federaţia Rusă de fotbal, care a fost prezentă la Viena prin secretarul său general Aleksandr Alaev, în timp ce delegaţia ucraineană a participat la congres prin videoconferinţă.
Naţionala Ucrainei va juca miercuri primul său meci după începutul invaziei pe 24 februarie, contra echipei germane Borussia Moenchengladbach.
Pe 1 iunie, Ucraina va întâlni Scoţia, pe terenul acesteia, în semifinalele barajului de calificare la Cupa Mondială 2022. Câştigătoarea acestui meci va juca împotriva Ţării Galilor pentru un loc la turneul final din Qatar.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro