Clubul Sportiv al Armatei Steaua, din suborindea Ministerului Apararii Nationale, are in structura sa si o sectie de fotbal, fara sa se mai precizeze daca se desfasoara in regim amator sau profesionist, potrivit unui ordin emis recent de ministrul Apararii, Mircea Dusa. Noul ordin al MApN ar putea da CSA Steaua posibilitatea sa-si faca echipa profesionista de fotbal. Modificarea operata de ministrul Dusa apare in contextul in care clublul Armatei se afla intr-o disputa cu echipa omului de afaceri Gigi Becali, FC Steaua Bucuresti, privind emblema.
UPDATE 22:00 Instanta suprema a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabila, marca Steaua Bucuresti inregistrata de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, in procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei, potrivit Mediafax. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua Bucuresti inregistrata sub nr. 061735 in 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA.
Actul normativ al lui Dusa modifica Regulamentul de organizare a CSA Steaua care fusese aprobat printr-un alt ordin emis de acelasi ministru, M. 115 din 26 noiembrie 2013. Regulmentul vechi, la articolul 8, litera b, prevedea ca "in cadrul Clubului Sportiv al Armatei "STEAUA" functioneaza urmatoarele sectii pe ramura de sport, ca discipline sportive (...) pe echipe - baschet, fotbal (amator), handbal, hochei pe gheata, polo, rugby si volei".
In noul regulament, aprobat prin ordinul M. 125 din 24 noiembrie 2014 , lista disciplinelor pe echipe este aceeasi, insa la fotbal dispare precizarea dintre paranteze "amator". De asemenea, la disciplinele individuale se adauga noi sporturi ca sectii distincte ale CSA Steaua: radioamatorism, yachting, tenis de masa, sah.
Site-ul CSA Steaua - fotbalul lipseste dintre sectiile enumerate
Foto: Hotnews
De precizat ca pe site-ul CSA Steaua al MApN, la sectiunea "sectii sportive" fotbalul nu figureaza, nici in regim amator, nici profesionist, printre cele 24 de sectii prezentate acolo.
Noul ordin al ministrului Mircea Dusa, care lasa CSA Steaua cu o sectie de fotbal fara precizarea regimului amator ar putea deschide posibilitatea clublui Armatei de a-si face echipa profesionista de fotbal.
Modificarea de regulament apare in contextul unor divergente intre CSA Steaua al MApN si FC Steaua Bucuresti, entitate sportiva privata, controlata de omul de afaceri Gigi Becali, aflat in prezent la inchisoare.
In septembrie 2014, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a primit certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti, numele si sigla echipei de fotbal revenind in proprietatea Armatei, fapt certificat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
Dupa aproape 9 luni de la solicitare, Clubul Sportiv al Armatei a primit oficial certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti, inclusiv emblema de pe echipamentul clubului de fotbal, inclusiv cele 2 stele care reprezinta cele peste 20 de titluri castigate, au relatat Stirile Pro TV, conform Mediafax.
Titularul marcii are drepturi exclusive asupra numelui Steaua Bucuresti.
Ofiterii de la clubul sportiv al Armatei vor notifica echipa lui Gigi Becali sa nu mai foloseasca acest nume fara consimtamantul lor.
In plus, CSA Steaua al MApN va cere FC Steaua sa plateasca toate sumele de bani incasate din vanzarea materialelor promotionale.
Potrivit Stirilor Pro TV, oficialii clubului din Ghencea spun ca aceasta emblema este a echipei de fotbal, insa, in cazul in care se va ajunge la interdictii, echipa este pregatita sa-si faca o alta emblema si sa-si schimbe numele.
Astfel, dupa aproape 9 luni, CS al Armatei a primit oficial certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti, inclusiv emblema de pe echipamentul clubului de fotbal, inclusiv cele 2 stele care reprezinta cele peste 20 de titluri castigate, arata Stirile Pro TV.
De partea cealalta, presedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, Valeriu Argaseala, a sustinut, in septembrie 2014, ca actiunea Oficiului OSIM-ului privind certificatul de inregistrare al marcii Steaua Bucuresti trebuie anulata cat mai repede printr-o hotarare judecatoreasca.
"Eu gasesc total ilogic si lipsit de sens acest eveniment. Este o greseala. Trebuie sa fie anulata aceasta actiune a OSIM-ului cat mai repede, printr-o hotarare judecatoreasca. Nu trebuie sa ne ingrijoram, pentru ca lucrurile se vor rezolva", a spus Argaseala la Digi Sport, citat de Mediafax.
Valeriu Argaseala a mentionat ca din punctul sau de vedere nu este niciun pericol privind utilizarea marcii Steaua de catre echipa privata pe care o conduce.
"In 2004 am facut cerere de inregistrare a marcii, pe data de 28 ianuarie, iar aceasta a fost aprobata. A expirat apoi in ianuarie 2014 si am facut cerere de prelungire. In 28 februarie 2014, in buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea marcii in proprietatea Fotbal Club Steaua pana pe 29.01.2024", a spus Argaseala.
"De aici incepe o alta poveste. In decembrie 2013 am aflat ca cei de la CSA au depus o cerere pentru inregistrarea unei marci. Acea marca era similara cu marca noastra. In iulie 2014 s-a publicat si in buletinul oficial ca cei de la CSA pot utiliza aceasta marca. Nu este niciun pericol. A fost o actiune in justitie pierduta de CSA si in fond si in apel", a mai sustinut el.
Disputa intre Armata si clubul lui Becali pentru emblema a izbucnit inca din anul 2011.
"Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti nu este de acord ca sigla simbol a clubului care a facut nume si renume in arena sportiva interna si internationala, de-a lungul celor 58 de ani de activitate sportiva sa fie cesionata abuziv si nelegal unei grupari private", atragea atentia atunci CSA Steaua, potrivit Stirilor Pro TV.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro