Canotorii Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, care au adus României medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după 29 de ani, au povestit, miercuri, la interviurile HotNews.ro LIVE, cum le-a schimbat mentalitatea antrenorul italian Antonio Colamonici, cu care se antrenează de 5 ani: "Lui i se părea inadmisibil că noi, românii, la juniori și la tineret câștigăm tot, iar la seniorat nu se mai vedea niciunul".
S-au apucat de canotaj la 14 ani, când nu știau nimic despre acest sport. Rezultatele au început să apară abia în ultimii ani, când a venit un antrenor italian despre care spun că le-a schimbat fundamental mentalitatea. De fapt, s-a schimbat totul: de la mentalitate, la program, la antrenamente.
- "Noi am fost aceiași, dar nu aveam destulă încredere în noi. Munceam și până atunci, dar mergeam la concursuri și eram nesiguri pe noi că puteam obține un rezultat. A reușit să scoată din noi orice frică", afirmă Marius Cozmiuc.
Principalele declarații ale canotorilor Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă:
Moderator: Cum ați ajuns să faceți canotaj? Care este prima voastră amintire legată de urcarea într-o barcă?
Marius Cozmiuc: Am fost selecționat la școală de doamna antrenoare Maleș Mariana și soțul ei de atunci. A venit la școală, mi-a spus că sunt înalt și că aș fi bun de canotaj. Nu știam mare lucru despre acest sport. Avea o fotografie cu o barcă, mi-a arătat-o atunci. Mi-a explicat detaliat de tot ce se întâmplă, cum va fi al Orșova. Cu greu am plecat acolo. După patru luni după ce am fost selecționat. La Orșova am întâlnit mulți sportivi înalți. Aveam 14 ani, știam să înot și a contat asta. Am ieșit pe apă fără vestă chiar de a doua zi, a fost o experiență foarte frumoasă. Am ieșit într-o barcă de patru și toți au fost atenți cu mine și mi-au explicat ce să fac.
Am plecat de la Suceava de la școala nr 11 la Orșova, am făcut clasa a 8-a acolo și apoi Liceul tot la Orșova.
Ciprian Tudosă: Asemănător cu Marius. Tot la școală au venit antrenorii. Ne-au ridicat pe toți în picioare, au văzut că sunt mai înalt. Contează la început parametrii: înălțimea și lungimea brațelor. Înainte practicam fotbalul și am renunțat mai greu la el.
Argumentul a venit mai mult din partea părinților, eu nu eram sigur că vrea să încerc acest sport. Mă bucur că i-am ascultat.
Moderator: Formați una din cele mai sudate echipe din canotajul românesc. care este secretul vostru?
Ciprian Tudosă: Cel mai important aspect e că facem o echipă foarte bună și ne lăsăm orgoliile pe mal. Când ieșim la antrenament și la concurs încercăm să fim unul și aceeași persoană. Vâslim împreună din 2017.
Moderator: Despre fotografia celebră cu palmele voastre care a avut un puternic impact emoțional. Cât de des apar accidentările?
Ciprian Tudosă: Acea fotografie a avut un foarte mare impact. Și acum, după JO unii au pus în paralel acea poză a palmelor cu imaginea de pe podium. Accidentările apar destul de des, e un sport foarte solicitant. Avem marele noroc că avem o echipă medicală foarte pregătită, că avem aparatele necesare pentru refacere și nu ajungem la accidentări grave. Acum palmele mele sunt în vacanță :)
Moderator: Cum arată o zi normală din viața voastră?
Cirpian Tudosă: Un regim alimentar prea strict nu există, doar noi ne-am format o educație din punctul ăsta de vedere. Știm ce ne face bine, știm de la ce să ne abținem. programul este unul destul de strict, să respectăm orele de antrenament, de odihnă.
Antrenamentele încep de la 7.00 până la ora 9.00. Apoi avem micul dejun, apoi avem timp liber până la prânz, iar următorul antrenament este în jurul orei 15.00, cam două ore. Apoi avem timp pentru refacere, timp pentru noi.
Moderator: Ați adus prima medalie olimpică după 29 de ani. Ce a făcut diferența față de precedentele jocuri olimpice?
Marius Cozmiuc: Mentalitatea noastră a fost mult schimbată de către antrenorul italian Antonio Colamonici, cu care colaborăm din 2017. De atunci au venit și primele rezultate importante la Europene, la Mondiale. Noi am fost aceiași, dar nu aveam destulă încredere în noi. Munceam și până atunci, dar mergeam la concursuri și eram nesiguri pe noi că puteam obține un rezultat. A reușit să scoată din noi orice frică.
Ciprian Tudosă: Ne-a făcut mai conștienți de ceea ce putem. Lui i se părea imposibil că noi românii la juniori și tineret câștigăm tot, iar la seniorat nu se mai vede niciunul. I se părea inadmisibil. Cel mai important lucru prin care ne-a motivat a fost încrederea de sine. Cu cât treceam prin antrenamente și concursuri se înrădăcina ideea asta, că putem obține rezultate mari.
S-a schimbat totul, de la mentalitate, la program, la antrenamente. Înainte programul liber era miercuri după masă, sâmbătă după-masă și duminică toată ziua. Acum avem liber doar duminică după-amiaza, dar între antrenamente avem liber cu condiția să fi apt 100% la următorul antrenament.
La noi antrenamentele sunt structurate pe etape, o etapă durează 4 săptămâni, cu diferite intensități. O etapă e de intensitate de 50%, iar în aceasta putem face antrenamentele o singură dată pe zi, oriunde vrem noi. Te și pe tine să te dezvolți ca persoană, că nu mai stai acolo tot timpul. A făcut o schimbare imensă.
Moderator: Cât la suta contează partea mentală și cât munca? Ce face diferența?
Ciprian Tudosă: E destul de greu să vorbim în procente, dar cred că psihicul contează mai mult. Nu spun că munca nu e importantă, dar azi sportul se face mai mult cu creierul, decât cu corpul.
Moderatorul: Vă amintiți vreo întâmplare hazlie înainte de o competiție importantă?
Marius Cozmiuc: Da, am avut un accident în 2018 înainte de mondialele de seniori. Înainte cu săptămâni ne-am ciocnit cu un alt echipaj din echipa noastră, iar barca noastră s-a spart. am suferit tare atunci, că am spart o barcă ce era cea mai scumpă. Noi îi spuneam Ferrari că avea un carbon construit chiar cu cei de la Ferrari. Eram supărați că ce ne facem.
Antrenorul nostru italian ne-a păcălit și ne-a spus că atunci când a fost creată barca Ferrari au fost făcute două la fel. Și că la concurs va trimite cealaltă barcă. la concurs când am ajuns am reglat barca și ni se părea că e la fel, că e identică cu cealaltă. Am ajuns pe locul 2 la concurs, iar la final am aflat de la altcineva că barca nu a fost identică cu cea pe care am spart-o, că era o barcă obișnuită șic are nu avea nimic special.
Moderator? Cum a fost cursa de la olimpiadă? Ce ați gândit, ce v-ați spus?
Ciprian Tudosă: Mi-aduc aminte că acolo totul a fost perfect, toată șederea noastră, de la antrenamente la concurs. De cum merge barca, de cum ne simțeam noi acolo, eram entuziasmați. Ultima cursă, finala, a fost cursa cea mai frumoasă. Chiar dacă nu am reușit să obținem medalia de aur.
După ce am trecut linia de sosire, i-am spus lui Marius că nu-mi vine să cred. A fost ceva foarte frumos. Nu a m avut nici un moment de panică, totul a fost la un control maxim.
În semifinală știu că am făcut o cursă foarte bună. Am scos un timp foarte bun. Când am trecut linia de sosire i-am spus lui Marius: „Ce-au pățit ăștialalți?”. Ei erau foarte obosiți, noi eram fresh. Ne uitam stânga dreapta, iar ei erau, săracii, distruși. Ne-am amuzat și eram bucuroși că am intrat în finală.
Moderator: Ați participat la multe competiții, ați văzut alte echipe. Cât de departe este sportul românesc ca pregătire față de ce există în occident?
Marius Cozmiuc: Nu știu dacă acum suntem departe de celelalte țări. De când a venit antrenorul italian de la an la an am construit și ne-am dezvoltat, ca echipă, ca staff. Acum 4-5 ani în urmă la concurs si mereu mă uitam la celelalte țări și vedeam că au piscină cu gheață pentru refacere, tot felul de aparate. Iar noi nu aveam nimic, nici măcar un cort.
Însă acum observ că toate celelalte țări se uită acum la noi cum ne uitam noi atunci. Noi avem de toate. Nu ne lipsește nimic.
Moderator: Ciprian, spuneai că te-ai lăsat de fotbal pentru canotaj, cum te împaci cu gândul că un fotbalist de rând din Liga 1, fără performanțe notabile, câștigă de câteva ori mai mult ca voi?
Ciprian Tudosă: De chestia asta m-am lovit foarte mult în ultima perioadă. „În ciuda rezultatelor pe care le ai, uite, un fotbalist câștigă nu știu cât mai mulți bani”. Sincer, nu mă macină foarte tare gândul ăsta, rezultatele obținute sunt mai importante decât partea financiare. Mi-au adus mai multe beneficii decât financiar. Financiarul o să vină și el, treptat, sunt convins de asta. Dar momentele prin care am trecut până la rezultate, persoanele cu care m-am întâlnit, toate experiențele dobândite sunt un mai mare câștig pentru mine. Da, clar mi-ar fi plăcut și mie să câștig măcar jumătate din cât câștigă un fotbalist din Liga 1.
Moderator: Ați avut momente când poate ați vrut să renunțați?
Marius Cozmiuc: Nu am avut nici o presiune psihică înainte competițiilor. Am fost bine pregătiți. dacă am avut mici probleme, antrenorul a avut grijă de noi ca să ne ridice moralul. De fiecare dată înainte de cursă antrenorul adună echipa și ne încurajează.
Ciprian Tudosă: Nu au fost momente de clacare. Suntem foarte puternici, nu neapărat fizic, cât mental. știm să ne montăm unul pe celălalt. Știm să depășim momentele grele.
Moderator: Ce calități ar trebui să aibă un copil pentru a face acest sport?
Ciprian Tudosă: Înainte se punea mare accent pe parametri fizici. Acum nu se mai caută atât de mult lucrurile acestea. Ar trebui să încerce că nimeni nu știe dacă ești bun cu adevărat pentru acest sport. Primul pas ar fi să încerce, apoi lucrurile vin de la sine. Vezi dacă îți place, dacă te regăsești în colectiv. Primele calități ar fi înălțimea, dacă ai măcar peste 1,75, hai 1.80.
De ce ar alege canotajul? Pentru că în 2021 s-a venit cu 3 medalii olimpice din acest sport.
.......................
Canotorii Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au adunat peste 50 de medalii la juniori și seniori, la campionate europene și mondiale.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipajul de dublu rame masculin al României format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă a câștigat medalia de argint. Ei au terminat cursa cu un timp de 06:16.58, la doar 1 secundă și 29 de sutimi de primul loc. A fost prima medalie pentru România într-o probă masculină de canotaj după Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992.
Marius Cozmiuc are 28 de ani, iar Ciprian Tudosă, 24 de ani, amândoi fiind din județul Suceava.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro