​VIDEO Jocurile Paralimpice - de la o competitie pentru veterani la un fenomen global

​VIDEO Jocurile Paralimpice - de la o competitie pentru veterani la un fenomen global

​In 1948, un grup de veterani britanici in scaune cu rotile participau la un concurs de tir cu arcul organizat la spitalul din Stoke Mandeville. In 2012, Flacara Paralimpica pleca din acelasi loc pentru a anunta inceputul a ceea ce a devenit in jumatate de secol unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale globului: Jocurile Paralimpice.

Emblema Jocurilor ParalimpiceFoto: Comitetul Paralimpic International

Ideea Jocurilor Paralimpice a fost adusa in discutie pentru prima data de catre un doctor german refugiat in Marea Britanie in 1939, in urma terorii naziste. Dr. Ludwig Guttmann, specializat in ingrijirea pacientilor cu accidente la coloana vertebrala, a organizat in 1948 o mica intrecere de tir cu arcul pentru 16 veterani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, ramasi paralizati partial in urma conflagratiei. In timp ce la Londra aveau loc Jocurile Olimpice de Vara, la Stoke Mandeville 14 barbati si 2 femei demonstrau ca dizabilitatile nu pot invinge spiritul si ca orice impediment poate fi depasit de cei care au puterea sa incerce.

In 1952, Olanda se alatura Marii Britanii in competitia de la Stoke Mandeville, iar numarul atletilor crestea la 130 de persoane. In perioada 1953-1959, Jocurile Stoke Mandeville, cum erau cunoscute in acea perioada, deveneau un eveniment anual, iar amploarea lor crestea exponential. La inceput competitorii erau doar veterani, dar treptat, persoane paralizate din intreaga lume au inceput sa participe la o competitie care atragea din ce in ce mai mult atentia prin vointa extrema de care dadeau dovada participantii.

Editia a noua a Jocurilor Stoke Mandeville, tinuta la Roma in paralel cu Jocurile Olimpice, este considerata prima editie a Jocurilor Paralimpice moderne: 400 de sportivi din 23 de tari, veterani si oameni obisnuiti, au concurat intr-un total de 57 de probe, la 8 discipline. Incepand cu 1960, Jocurile Paralimpice au coincis cu Jocurile Olimpice, iar incepand cu 1976, competitia a devenit deschisa si sportivilor cu alte dizabilitati, dincolo de probleme ale coloanei vertebrale. Ca atare, numarul participantilor a crescut si el exponential: la doar 16 ani de la Jocurile de la Roma, numarul competitorilor a crescut de patru ori, pana la 1600, iar numarul tarilor participante aproape ca s-a dublat, atingand cifra de 40.

Termenul “Jocurile Paralimpice” a fost folosit oficial pentru prima data in 1984, cand Comitetul Olimpic International a decis redenumirea retroactiva a Jocurilor Stoke Mandeville din intervalul 1960-1984 in “Jocurile Paralimpice”. Prima editie legata direct de Jocurile Olimpice a avut loc in 1988 la Seul, iar Comitetul Paralimpic International a fost fondat abia in anul 1989, cu scopul de a “permite atletilor paralimpici sa atinga excelenta in sport, sa inspire si sa insufleteasca lumea”.

In 2012, Jocurile Paralimpice se intorc in Marea Britanie. Daca Olimpiada isi are radacinile in Grecia Antica, Regatul Unit este cu adevarat locul de unde a plecat paralimpismul modern. Flacara Paralimpica a plecat de la Stoke Mandeville, iar acum a ajuns la Londra, unde a marcat inceputul Jocurilor. Ramaneti alaturi de HotNews.ro, de Ambasada Marii Britanii si de Mandeville, mascota Jocurilor Paralimpice pentru a urmari o competitie in care abilitatile atletice sunt umbrite de vointele de fier ale competitorilor!

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5