Nepalezul Nirmal Purja a revendicat marți un record mondial: ascensiunea în doar 7 luni a 14 munți de peste 8.000 de metri, o realizare care îl propulsează în rândul figurilor marcante ale alpinismului, scrie AFP.
"Misiune îndeplinită!", a afirmat "Nims", diminutivul său, într-un mesaj postat pe Facebook de pe vârful Shishapangma. Acest vârf chinez de 8.027m, pe care l-a atins cu echipa sa la ora locală 08,58 (00,58 GMT), era ultimul dintre cei "peste 8.000" pe care și-a propus să-i cucerească.
Fostul soldat în forțele speciale britanice, în vârstă de 36 de ani, și-a propus să cucerească aceste vârfuri - toate situate în Himalaya - în doar șapte luni. Prima ascensiune a avut loc în 23 aprilie.
Acest supermaraton în "zona morții" bate de departe precedentul record - ascensiunea a 14 "peste 8.000", de șapte ani, 11 luni și 14 zile, care era deținut de legenda alpinismului polonez Jerzy Kukuczka.
Necunoscut în afara micii lumi a alpiniștilor himalayeni, Nims a atras progresiv atenția colegilor lui dar și a presei mondiale în ultimele luni, pe măsură ce cucerea cu rezistență și o viteză fenomenală cei mai înalți munți ai Terrei.
La început, mulți au considerat imposibil acest demers, atât din punct de vedere fizic cât și logistic, având în vedere fereastra mică de timp disponibilă. Înainte de primele vârfuri, "toată lumea îmi râdea în față", a declarat Nims pentru AFP înainte de a pleca spre Shishapangma.
Pentru a realiza această sarcină, "este vorba de a avea încredere în capacitățile tale și de a avea mereu o stare de spirit pozitivă, pentru că uneori lucrurile merg prost. Planul nu se derulează așa cum îți doreai sau cum ți-ar fi plăcut să fie. În ciuda a toate astea, poți face imposibilul posibil", explica el.
Ascensiuni fulgerătoare
Cursa de lungă durată în atmosfera cu oxigen rarefiat a început pe Annapurna (Nepal, 8.091m), al cărui vârf l-a atins în 23 aprilie.
Fără odihnă, privat de somn, sărind de la o tabără la alta cu elicopterul și atingând unele vârfuri fără opriri la taberele intermediare, Nims a cucerit pe rând celebrele vârfuri nepaleze: Dhaulagiri (8.167m), Kanchenjunga (8.586m), Everest (8.848m), Lhotse (8.516m) și Makalu (8.485m).
După câteva săptămâni de pauză, a atacat în iulie cinci "8.000" din Pakistan, printre care redutabilele K2 (8.611m) și Nanga Parbat (8.126m). La sfârșitul lui septembrie, a adăugat la palmares Cho Oyu (China, 8.188m) și Manaslu (Nepal, 8.163m).
"Project Possible" s-a lovit atunci de închiderea Shishapangma pentru acest sezon. Autoritățile chineze i-au dat în cele din urmă un permis special de ascensiune, după ce guvernul nepalez i-a pledat cauza.
Provenit dintr-o familie modestă din nord-vestul Nepalului, Nims a petrecut 16 ani în unitățile Gurkhas ale armatei britanice, pe care le-a părăsit recent pentru a se dedica alpinismului.
În linia unor atleți precum defunctul Ueli Steck sau Kilian Jornet, se înscrie în acest val de alpiniști unde viteza este trăsătura definitorie. Ascensiuni fulgerătoare care face unii „puriști” ai muntelui să ridice din sprâncene.
"Fără a ține cont de stilul lui (oxigen suplimentar, susținerea șerpașilor, căile clasice, elicoptere în munți etc.) ceea ce a făcut este extrem de impresionant", a afirmat Alan Arnette, un blogger foarte urmărit în lumea alpinismului.
"A plasat o ștachetă care ar putea avea nevoie de decenii pentru a fi depășită, dacă nu chiar niciodată."
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro