Guvernul neozeelandez a recunoscut drepturile tribului Maori asupra binecunoscutului ritual folosit de jucatorii de rugby ai nationalei Noii Zeelande, All Blacks. Scopul este de a preveni exploatarea comerciala a ritualului Haka.
Versiunea Ka Mate a fost folosita in diferite campanii publicitare, iar membrii tribului Ngati Toa s-au declarat profund jigniti de lipsa de respect pentru semnificatia culturala a dansului Haka.
In 2006, Fiat a realizat o campanie in care mai multe femei executau dansul haka, lucru permis doar barbatilor. In 2007, o firma de panificatie a produs o reclama animata ce infatisa omuleti din turta dulce ce dansau Haka.
Decizia guvernului de a recunoaste drepturile intelectuale de proprietate ale dansului face parte dintr-un acord de compensare a plangerilor datand de 160 de ani. Pe langa anumite teritorii, tribul va primi si suma de 63.72 milioane de dolari, anunta publicatia The New Zeeland Herald.
Desi intelegerea va proteja tribul Ka Mate de "folosirea neadecvata" a dansului, primul ministru din Noua Zeelanda a declarat ca nu se asteapta ca Ngati Toa sa pretinda anumite drepturi fata de All Blacks.
Versiunea Ka Mate a dansului a fost conceputa, la inceputul secolului al 19-lea, de Te Rauparaha, razboinicul sef al tribului Ngati Toa, dupa ce a scapat cu viata cand a fost urmarit de dusmani. Prima data cand All Blacks au folosit versiunea Ka Mate a dansului a fost intr-o partida cu Scotia, in 1905. All Blacks l-au folosit la inceputul fiecarui meci pentru a-si provoca adversarii.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro