Cristian Geambașu   Peste 21
Cristian Geambașu

Cristian Geambașu Peste 21

  • Noi nu facem copy-paste cu Lamine Yamal, spune domnul Mihai Rotaru. Ar fi și culmea, ar însemna că plagiem! Păi, nu? 

Este o desfătare să îi vezi pe oamenii de fotbal cum se transformă în luptători pentru drepturile omului.

Robinhuzii care locuiesc în palate ridică baricade pentru echitate, pentru justiție și șanse egale. Robespierii și dantonii cu conturi dolofane rezultate din tranzacții care solicită o pleiadă de adjective ale frumoasei noastre limbi devin vocali și verbali. Apelul la răscoală este iminent. Emoție pură.

Când se petrece metamorfoza

Ce-i mână în luptă pe dumnealor nu sunt totuși nedreptățile sociale ori atacul la libera exprimare.

Metamorfoza se petrece în chip natural, atunci când respectivii simt că le sunt în pericol libertățile de manevră. Iar regula jucătorului sub 21 de ani care funcționează în prima ligă românească este un abuz în viziunea principalilor patroni de club.

În general, a tuturor personajelor care au o legătură organică cu sistemul. Pentru diversitate, există și colegi din presă care susțin ideologic această falsă mișcare revoluționară. Trebuie să apere cineva și revoluțiile bogaților.

Ideea a produs rezultate

Regula jucătorului sub 21 de ani a fost introdusă cu 8 ani în urmă de FRF, generând de la bun început proteste.

Ideea a fost promovată în special de fostul nostru coleg Andrei Vochin, devenit între timp consilierul președintelui Răzvan Burleanu. Posibil și de aceea a fost și este atât de contestată: că vine de la cineva care și este privit permanent ca un intrus în sistem.

Pusă în practică, măsura urma să stimuleze creșterea, formarea și șlefuirea tinerelor talente în condițiile în care invazia jucătorilor străini de valoare îndoielnică și vârste înaintate devenise pustiitoare pentru sănătatea fotbalului românesc. Rezultatele statistice confirmă că ideea nu a fost o utopie. 

Întrerupea lanțul trofic

Știți cine au fost cei care au sărit ca arși. Președinții, acționarii, finanțatorii sau cum s-or mai fi numind ei. Plus impresarii, agenții și scouterii, la fel, cum se vor mai fi numind ei.

Nu și antrenorii centrelor de copii și juniori, a căror activitate a fost mereu depreciată, ciuntită, minimalizată.

De ce așa? Pentru că regula U21 întrerupea lanțul trofic al unei activități profitabile. Profitabilă imediat, din traficarea unor jucători. Sume de transfer, comisioane. Ce să mai aștepți să crești un fotbalist care să îți mănânce jar pe teren în 4-5 ani. Că nu toți devin bidivii de rasă, majoritatea rămân cai de povară.

Adevărul numerelor

Potrivit unui material furnizat de FRF pe site-ul oficial (sigur cu un pronunțat caracter promoțional, dar nu fals), în ediția trecută de campionat au evoluat 90 de fotbaliști eligibili pentru regula U21, 40 dintre aceștia fiind debutanți.

55 de goluri au înscris în total tinerii amintiți, iar cluburile care au folosit cei mai mulți jucători U21 au fost Farul (13), U Cluj (8), Petrolul, Poli Iași și UTA, câte 7.

Sunt numere nu chiar lipsite de semnificație pentru cei care trec dincolo de discursurile mieros-amenințătoare ale lui Mihai Rotaru de la Craiova ori ale lui Gigi Becali de la știe toată lumea cine.

Frumos cum a dat-o domnul Rotaru când pusesem o întrebare retorică la Fotbal Club. Credeți că un Lamine Yamal era posibil la noi?

Lamine Yamal (foto: Imago) Lamine Yamal (foto: Imago)
Lamine Yamal (foto: Imago)

Răspunsul patronului de la Craiova merită premiul unei mari case de avocatură. „Noi nu facem copy-paste aici”, a spus Rotaru, pentru care între întîlnirea productivă cu conducerea FRF pe subiectul legii U21 și amenințarea cu acționarea FRF în judecată nu constituia o contradicție. 

Fortuită, nu forțată

Colegul Dan Udrea a scris deja despre paradoxul care i-a explodat în plină figură lui Gigi Becali, unul dintre liderii răzmeriței.

În prima etapă de campionat, Musi, prezent în primul „11” al FCSB datorită regulii U21, a fost marcatorul unicului gol al campioanei în partida încheiată la egalitate cu U Cluj.

Nu îl va atinge defel această lecție fortuită oferită de fotbal pe Becali. Nici pe Rotaru, nici pe Ioan Varga de la CFR. Ipocrizia va fi în continuare scutul lor. Și arma predilectă.

La lucru ipocrizia

Auziți aici, stimați microbiști, ce ți se șoptește! Se încalcă dreptul la muncă al jucătorilor peste 21 de ani, se limitează dreptul la muncă al fotbaliștilor extracomunitari.

Federația impune o regulă pe care ea însăși nu o respectă, de vreme ce în naționala României nu aliniază jucători sub 21 de ani.

Ba a evoluat la Euro cu un portar, Niță, de 37 de ani. Se amestecă lucrurile cu nonșalanță și o măsură internă de funcționare (restrictivă, da, protecționistă, da) a unei federații naționale se transformă în subiect de litigiu pentru Curtea de la Haga.

Și ca să nu zicem că Gigi și Mihai sunt Gică contra, ni se propune o soluție de compromis care ar consta în stimulente financiare pentru cei care promovează tinerii. Bulșit!

Exerciții de libertate

Bravo! Și cât să fie aceste stimulente ca să îi sensibilizeze pe capii puciului? Niște zeci de mii de euro de jucător? Sute de mii? Și cine asigură finanțarea acestei întreprinderi. FRF? Sau Liga?

Liga nu a vrut să finanțeze nici măcar sistemul VAR, știți bine. Deocamdată suntem în status-quo și regula continuă să funcționeze cu cârâiala celor amintiți.

Să notăm că pe planeta Pământ la fel de nemulțumiți sunt și șoferii în trafic când sunt obligați să oprească la culoarea roșie a semaforului, după cum mârâie și proprietarii de animale de companie obligați să strângă în punguțe fecalele acestora. Și exemplele pot continua.

Observați, numai încălcări ale drepturilor elementare ale oamenilor cu adevărat liberi.

Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la  CM 2026
Nationala
00:34
Spre MondialeCât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Citește mai mult
Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a  plecat de la echipă
Liga 1
07.09
Scandal la Dinamo A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
Citește mai mult
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
UPDATE  Replică după ce  Ianis Hagi  s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Campionate
07.09
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!”
Citește mai mult
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la  Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”
Liga 1
07.09
Vin întăririȘumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid: „N-a călcat atacant ca el în România”
Citește mai mult
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”