Dan Udrea  Sâmbăta controverselor

Dan Udrea Sâmbăta controverselor

  • La golul marcat de UTA a fost fault, însă regulamentul spune clar că odată reluat jocul, nu mai poate fi întors, indiferent ce se întâmplă.
  • Vorba amicului Cosmescu, Lennon ține în mână, în cazul Săpunaru, o bombă atomică, nu o grenadă.
  • De ce e pus la zid Nistor fiindcă a spus despre Șucu că nu se pricepe la fotbal? E cel mai elegant răspuns la acuzele de blat pe care le primise.
  • Becali se chinuie să scoată în decor regula U21, care însă i-a câștigat un fotbalist, pe Musi, pe care l-a descoperit și Gigi abia la miezul nopții de sâmbătă.

Două meciuri disputate sâmbătă în Liga 1 au oferit situații și controverse cât pentru câteva etape bune. Meciurile în cauză: UTA - Rapid 1-1 și FCSB - U Cluj 1-1. Patru lucruri merită comentate, mai ales că ar putea fi un reper pentru ceea ce urmează pe parcursul sezonului.

1. COLȚESCU ȘI GOLUL ANULAT

UTA a marcat pentru 2-1, s-a bucurat, a celebrat, după care meciul S-A RELUAT. Dupâ câteva secunde, Colțescu oprește jocul, merge la monitor și anulează golul. Două lucruri sunt clare:

  • A fost fault în atac
  • Golul a fost anulat neregulamentar, fiindcă se reluase jocul

Ce spune regulamentul + exemplul Tottenham - Liverpool

Legea 5 din Legile Jocului spune explicit că odată reluat jocul, acesta nu mai poate fi întors, indiferent ce s-a întâmplat. Că golul fusese înscris neregulamentar și că decizia finală e una, din punct de vedere moral, bună, nu înseamnă că s-a și respectat regulamentul.

Iar cel mai bun exemplu e meciul Tottenham - Liverpool, cu golul marcat de Luis Diaz, care fusese anulat de asistent, pe care cei din camera VAR l-au analizat ca fiind valabil, însă centralului i s-a transmis că decizia din teren e bună.

S-a reluat jocul și la 3-4 secunde distanță, cei din camera VAR și-au dat seama că greșiseră indicația, însă era prea târziu pentru a se mai putea face ceva.

Dacă nu vom respecta regulamentul nici de aici înainte, atunci ne putem trezi că pe timpul pauzei, cineva observă un moment, prin minutul 35, în care, cornerul din care s-a marcat golul, a fost eronat acordat. Ce facem, anulăm reușita pentru că ea a fost înscrisă după un corner eronat?

Moral versus regulamentar

Ce s-a întâmplat la Arad e o eroare gravă de procedură și de respectare a regulamentelor. Moral, da, decizia a fost corectă, însă regulile sunt făcute să fie respectate, nu sărite aleatoriu, în funcție de situație.

Dacă azi acceptăm că e bine ceea ce au făcut arbitrii, pe viitor ne vom trezi că vor fi schimbate rezultate finale la masa verde, doar pentru că ajungem la concluzia că un gol sau altul nu a fost regulamentar. Discuția moral versus regulamentar conține o graniță, pe care odată trecută o să apară haosul.

Un regulament, ca și o lege a statului, trebuie respectat, indiferent dacă e bun sau nu. Pentru că altfel, fiecare va face cum îl taie capul în numele unei moralități care de multe ori e discutabilă.

2. CAZUL MUSI

Mi se pare dovada perfectă, chiar PERFECTĂ, că regula U21 e bună și ea trebuie menținută. În ciuda unor presiuni absurde ale cluburilor mari. Gigi Becali e unul dintre cei care conduce Revoluția.

În timp ce gândește strategii și strânge semnături pentru a abroga legea, un fotbalist de 20 de ani din clubul său progresează și produce fotbal, ajutat exclusiv de regula U21. Numele lui: Musi.

A aflat și Becali despre Musi că e fotbalist

Sezon foarte bun la Iași, acum un an și jumătate, campionat excelent la Petrolul, acum debut de nivel înalt la FCSB. Fără regulile FRF, acest fotbalist n-ar fi primit niciodată atâtea minute.

Și n-ar fi avut șansa să se exprime și să joace fotbalul bun pe care îl joacă. Undeva la miezul nopții de sâmbătă, Becali a spus la Prima Sport că Musi a fost foarte bun și că că s-ar putea să-l bage chiar și în cupele europene. 

Baeten, cam de 10 ori mai costisitor decât Musi

Dacă regula U21 n-ar fi existat, nici Musi nu ar fi existat astăzi la acest nivel. Cine nu recunoaște acest lucru nu admite realitatea.

Va face 20 de ani săptămâna viitoare, va fi eligibil până în vara lui 2027 și sunt sigur că va ajunge mai fotbalist decât Baeten, pentru care efortul financiar al campioanei în acest sezon e de vreo 10 ori mai mare. 

Un sfat pentru FRF: păstrați regula U21!

3. CAZUL SĂPUNARU

A fost rezervă cu UTA. N-a fost accidentat, a fost decizia lui Lennon. După o carieră remarcabilă, Săpunaru ajunge rezervă la clubul său de suflet. Greu moment. E însă și o decizie pe care noul antrenor și-o asumă, dar care atrage o responsabilitate și riscuri majore. Că îl lași rezervă pe Petrila, nu e ceva ieșit din comun.

Că stă pe bancă Burmaz, iarăși nu e un capăt de țară. Dar când căpitanul e pus rezervă, acest lucru are efect de cronometru dat drumu pe o bombă cu ceas. Sau cum s-a exprimat Bogdan Cosmescu, în studio la Prima Sport:

„Lennon, în cazul Săpunaru, nu ține în mână nici măcar o grenadă, ci o bombă atomică”. Perfect de acord!

Săpunaru ar fi meritat alt final de carieră

Dacă Săpunaru știa ce statut va avea la acest start de sezon, s-ar fi retras la finalul celui precedent. Evident că acum pozează în ceea ce e definiția profesionalismului pe hârtie și spune că acceptă orice decizie, însă, cred că ar fi meritat alt final.

Unul care să fie la înălțimea nivelului la care a fost el. Și a fost sus, foarte sus. Iar acum stă jos, pe bancă!

4. REPLICA LUI NISTOR PENTRU ȘUCU

„Îi urez baftă în afaceri, la fotbal am văzut că nu se pricepe”. Aceasta a fost replica lui Dan Nistor, după meciul cu FCSB, pentru Dan Șucu, cel care în primăvară, îl acuzase voalat că a fost blat împotriva FCSB-ului și că a dorit să rateze un penalty, parat de Târnovanu.

Nu cenzurați jucătorii, nu le luați din personalitate

Astăzi, Nistor e acuzat. Că și-a permis să-i răspundă unui patron, că nu are calitatea să facă acest lucru și că datoria lui e să joace fotbal. Nu sunt de acord. A avut o reacție despre cineva care îl acuzase de ceva foarte grav. A avut o reacție ironică, dar civilizată.

Dacă ne dorim să închidem gura jucătorilor, atunci le vom lua din personalitate. Dacă nu lăsăm oamenii să se exprime și să aibă o opinie, atunci apelăm la cenzură. 

Și mai e ceva, foarte important. Dacă Șucu, prin ceea ce a zis despre Nistor, nici măcar n-a fost chemat la comisiile FRF, atunci replica lui Nistor ar trebui dată chiar exemplu de eleganță și bunț simț. În nici un caz pusă la zid.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”