Nu mai putin de 22 din cei 28 de canotori rusi calificati la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro (5-21 august) au fost exclusi, marti, de Federatia internationala de profil (FISA) de la competitia de luna viitoare, pe baza criteriilor fixate de CIO in urma raportului McLaren referitor la dopajul institutionalizat din Rusia, transmite AFP, citata de Agerpres.
Cu doar sase canotori eligibili, Rusia nu va putea prezenta la Rio decat o singura ambarcatiune, patru rame fara carmaci masculin, a precizat FISA, dupa ce initial calificase cinci barci.
Trei canotori au fost exclusi de luni, Ivan Balandin (opt plus unu masculin), din cauza aparitiei sale in raportul McLaren, Anastasia Karabelscikova (opt plus unu feminin) si Ivan Podsivalov (patru rame fara carmaci masculin), sanctionati pentru incalcarea regulamentelor antidoping in 2007 si 2008.
Cei 19 canotori au fost declarati neeligibili marti din cauza controalelor antidoping lipsite de credibilitate intre 2011 si 2016: Daniil Andrienko, Aleksandr Bogdacin, Alexei Vikulin, Aleksandr Kornilov, Dmitri Kuznetov, Aleksandr Kules, Elena Lebedeva, Elena Oriabinskaia, Iulia Popova, Ekaterina Potapova, Alevtina Savkina, Pavel Safonkin, Maxim Telintin, Anastasia Tihanova, Alexandra Fedorova, Aliona Sataghina, Semion Iaganov, Ksenia Iamaeva, Anastasia Ianina.
''Este o umilire, a reactionat presedintele Federatiei ruse de canotaj, Veniamin But, citat de agentia rusa R-Sport. Astept rezultatele discutiilor dintre Comitetul olimpic rus si CIO. Vom continua lupta. Cred ca o decizie definitiva va fi anuntata miercuri''.
Dupa primele trei excluderi, federatia rusa de canotaj anuntase deja marti ca va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
FISA a reatribuit barcile ramase libere Italiei (2), Greciei si Australiei, tari care s-au clasat in urma Rusiei la regatele de calificare.
FISA este una din federatiile internationale cele mai decise sa aplice regulamentul in acest scandal de dopaj. Dupa publicarea raportului McLaren, ea a inceput sa reflecteze imediat la soarta sportivilor rusi, fara sa astepte o decizie a CIO, de unde si rapiditatea reactiei sale.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro