- Mykhailo Mudryk a fost depistat pozitiv la meldonium și riscă 4 ani de suspendare dacă va fi găsit vinovat.
- Ucraineanul, 23 de ani, ar putea suferi aceleași consecințe ca Adrian Mutu la Chelsea, în 2004.
- Chelsea i-a reziliat contractul lui Mutu, dovedit că luase cocaină, iar FIFA și TAS i-au dat dreptate clubului englez, condamnându-l pe jucător să achite 17,2 milioane de euro despăgubiri.
În ianuarie 2023, Mykhailo Mudryk a fost marea bombă în mercato. Un jucător ucrainean care de-abia împlinise 22 de ani și care evolua la Shakhtar Donetsk, a semnat cu Chelsea pentru 100 de milioane de euro.
Așa s-a anunțat inițial. Era al 4-lea transfer all-time al clubului englez, primul est-european cumpărat în schimbul unei sume cu opt zerouri.
Ulterior, s-a aflat că Shakhtar a avut garantate doar 70 de milioane, celelalte 30 fiind doar bonusuri care depindeau de diferite clauze.
Oricum, era cel mai scump ucrainean.
Chelsea l-ar putea chema la tribunal pe Mudryk
Drumul lui Mudryk pe Stamford Bridge s-ar putea încheia însă după numai un an și jumătate.
Pe 17 decembrie, federația insulară l-a suspendat provizoriu pe atacantul în vârstă de 23 de ani, prins dopat cu meldonium, riscând să fie suspendat 4 ani!
Dacă acesta va primi pedeapsa maximă, Chelsea își vedea investiția ruinată și se așteaptă să îi rezilieze contractul.
Mai mult. Specialiștii britanici cred că americanul Todd Boehly, care a cumpărat clubul albastru în vara lui 2022 cu 3 miliarde de euro, l-ar putea da în judecată pe Mudryk pentru a recupera banii plătiți pentru el.
Mutu, condamnat și de FIFA, și de TAS: 17,2 milioane!
Exact ce s-a întâmplat în urmă cu două decenii la gruparea londoneză. În centrul conflictului a fost atunci Adrian Mutu.
Cumpărat cu 22,7 milioane de euro în 2003 de la Parma, atacantul a fost depistat pozitiv în toamna lui 2004 (cocaină). A fost suspendat doar 7 luni, însă Chelsea l-a concediat. Și, pentru că încălcase grav contractul, „tricolorul” a fost acționat în justiție.
The Blues i-au cerut fix 17,2 milioane de euro, aceasta a fost hotărârea FIFA în Camera sa de Rezolvare a Conflictelor, pe 7 mai 2008.
Mutu a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, numai că TAS i-a respins dosarul, păstrând decizia FIFA.
„Îmi pare rău, Chelsea, dar nu pot plăti această sumă”, a declarat atacantul într-un interviu pentru presa britanică. Și, în cele din urmă, nu a mai achitat cele 17,2 milioane.
„Clauza de «rea-voință» se va activa”. Mudryk, ca Mutu?
La Mutu s-a referit acum și un expert englez în partea financiară a fotbalului.
„Există un precedent la Chelsea. L-a achiziționat pe Adrian Mutu în anii 2000 și, după ce jucătorul a eșuat la un test doping, clubul a vrut să-și recupereze investiția, iar tribunalul i-a dat câștig de cauză”, a spus Kieran Maguire, potrivit talkSPORT.
Dacă fotbalistul va fi găsit vinovat, clauza de «rea-voință» se va activa. Înseamnă că, urmare a comportamentului neprofesionist al jucătorului, clubul va putea rupe contractul și va fi îndreptățit să ceară despăgubuiri Kieran Maguire, specialist financiar