- UEFA a anunțat victoria României la „masa verde”, scor 3-0, contra celor din Kosovo, însă pierderile sunt majore: un meci fără spectatori, dar și amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.
Imediat după publicarea verdictului UEFA, selecționerul Mircea Lucescu a spus că sancțiunea de a juca un meci cu porțile închise este „o pierdere mare”.
Fostul internațional Basarab Panduru consideră că amenzile primite de FRF sunt mult prea mari, unele chiar exagerate.
Basarab Panduru: „Nu mi se par corecte amenzile”
Aflat în studioul Prima Sport, alături de moderatorul Silviu Tudor Samuilă, Panduru a comentat decizia forului european.
„Mie 3-0 mi se pare corect verdictul, amenzile nu mi se par corecte şi mi se pare că sunt cam multe.
Credeam că nu avem vină, dar aflăm că avem ditamai vina, aşa se pare. O grămadă de amenzi, 6 puncte erau acolo scrise. Mi se par multe şi nu le-am văzut rostul. Văd că suntem vinovaţi”.
Silviu Tudor Samuilă, moderator al emisiunii și editorialist GOLAZO.ro, a avut o nelămurire majoră:
„Ce nu înţeleg e amenda de 30.000 de euro pentru transmiterea de mesaje politice, aici un mare semn de întrebare. Voi ştiţi despre ce discută oamenii ăştia?! Eu ştiu că s-a făcut prevenţie. Ce altceva?! Eu nu ştiu absolut nimic!
Adică vor să spună că federaţia a dat mesaje politice provocatoare? De unde ai scos asta?! Altele au o logică, dar asta nu ştii la ce se referă!”.
Amenzile primite de FRF de la UEFA, după România - Kosovo
- 50.000 de euro pentru comportamentul rasist sau discriminatoriu al suporterilor
- 30.000 de euro pentru transmiterea de mesaje politice provocatoare nepotrivite pentru un eveniment sportiv
- 9.000 de euro pentru aruncarea cu obiecte
- 4.500 de euro pentru aprinderea torțelor/artificiilor
- 8.000 de euro pentru utilizarea laserului
- 12.500 de euro pentru provocarea unei tulburări în timpul imnurilor naţionale
- 14.000 de euro pentru blocarea căilor publice.
Precedentul care dă speranțe pentru meciul cu porțile închise
În trecut, FRF a reușit să amâne aplicarea unei sancțiuni identice într-un meci organizat tot de UEFA, ceea ce ar însemna Liga Națiunilor din 2026.
În urmă cu 8 ani, a existat un caz aproape identic. La meciul de pe teren propriu, în preliminariile EURO 2016, cu Finlanda, au existat incidente, iar UEFA a dictat o suspendare de un meci cu porți închise.
Urmau preliminarii de Mondial, exact ca acum, iar primul joc acasă, debutul lui Christoph Daum, era cu Muntenegru.
FRF a câștigat reportarea sancțiunii pentru o competiție UEFA, iar disputa din startul campaniei mondiale s-a jucat la Cluj, cu stadionul plin. Mult mai târziu, abia în toamna lui 2018, România a efectuat sancțiunea, într-un meci tot cu Muntenegru, dar în Liga Națiunilor.
Ce ar putea face FRF acum
Următoarea întrecere oficială în care vom fi prezenți va fi campania pentru Campionatul Mondial.
Componența grupei o vom afla pe 13 decembrie, după care FIFA va stabili și țintarul. Primul meci acasă va fi decis de softul forului mondial și ar putea să fie inclusiv cu echipa din prima urnă, gen Spania sau Italia. Sau ar putea să fie un duel cu o națională din ultima urnă, de exemplu, Andorra sau San Marino.
Un meci cu porțile închise ar fi un imens dezavantaj în preliminarii, mai ales dacă am evolua într-o grupă de 4, în care am avea de disputat acasă doar 3 jocuri, dintre care unul ar fi sigur fără suportul publicului.
FRF însă are un as în mânecă, pe care l-ar putea folosi ca să atace decizia Comisiei de Apel. Și, implicit, să reușească să obțină o decizie favorabilă. De a juca primul meci de acasă, din 2025, cu public în tribune. Și anume, să solicite reportarea sancțiunii pentru primul meci de pe teren propriu, dar care va fi disputat tot într-o competiție organizată de UEFA, așa cum s-a întâmplat și cu partida din cauza căreia s-a primit sancțiunea, cu Kosovo, în Liga Națiunilor.
În 2025, România va evolua exclusiv în meciuri organizate de FIFA, pentru că va fi angrenată în preliminarii de Mondial.