- Ana Peleteiro-Compaore (28 ani) a concurat pentru Spania în finala probei de triplusalt de la Jocurile Olimpice.
- Atleta a fost criticată pentru că a avut numele Spaniei acoperit pe numărul de concurs, fapt pe care unii l-au înțeles ca o lipsă de respect față de țara iberică.
Peleteiro a terminat pe locul 6 în finala de la triplusalt, proba în care românca Elena Taloș s-a clasat pe 10.
Ana Peleteiro, răspuns pentru cei care au criticat-o: „Știți prea puține despre atletism”
Sportiva din Galicia a avut un răspuns acid pentru cei care s-au simțit jigniți de modul în care aceasta s-a prezentat la Paris.
„Precizare pentru cei care sunt jigniți și plâng pentru că se presupune că acopăr numele Spaniei.
Pun foaia pe piept pentru că acele de siguranță mi se înfig în burtă în coborârea ultimei sărituri.
E evident că știți multe prea puține despre atletism dacă încercați să mă atacați pentru așa ceva.
Întotdeauna am apărat cu mândrie culorile țării mele și voi continua să o fac atâta timp cât corpul meu îmi va permite acest lucru”, a scris Peleteiro pe Instagram, citată de Marca.
- Clasată pe 6 la triplusalt, Peleteiro a spus că „sportul este uneori un pic nedrept”, dar s-a declarat „foarte mândră” de evoluția ei și a descris experiența de la Paris ca fiind „minunată”.
Jaqueline Cristian a rezolvat problema echipamentului cu un sticker
Situația atletei din Spania amintește de cazul jucătoarelor de tenis din România care au fost prezente la Jocurile Olimpice de la Paris: Irina Begu, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian.
După ce GOLAZO.ro a semnalat că numele țării nu apare nicăieri pe echipamentul lor, Cristian și-a lipit pe spate un autocolant pe care scria Team Romania.
Pe timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, imaginea sportivilor români aparține Comitetului Olimpic și Sportiv Român. „Și încă șase săptămâni după Olimpiadă”, a precizat o sursă GOLAZO.ro, apropiată forului olimpic.
Înțelegerea e parafată printr-un contract semnat între sportiv și COSR. Nu este o noutate. „Este o procedură folosită de cel puțin 7 ediții olimpice, de când Ion Țiriac a devenit președinte”, a explicat specialistul respectiv. În cadrul acestui contract, a precizat el, sunt reglementate obligațiile de ambele părți.
COSR plătește indemnizațiile olimpice, finanțarea pregătirii sportivilor, oferă premiile primite în caz de clasarea pe locurile 1-6. Iar sportivii asigură obligațiile de pregătire și de imagine.