Handbalul, singurul sport de echipa romanesc care a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), traverseaza momente critice, multe echipe din campionatul intern (feminin si masculin) fiind aproape de colaps din cauza lipsei banilor. Situatia este in contrast cu performantele superbe din ultima perioada: nationala feminina - bronz la CE, Oltchim Ramnicu Valcea - vicecampioana a Europei.
Sportul de echipa sufera din plin in Romania, iar handbalul face nota discordanta cu rezultatele din ultima perioada. Nationala feminina a cucerit bronzul la Campionatul European (dupa ce a trecut in finala mica de Danemarca), iar Oltchim Ramnicu Valcea este vicecampioana Batranului Continent (a pierdut finala Ligii Campionilor in fata lui Viborg).
Handbalul este unul dintre putinele motive de bucurie ale sportului romanesc din ultima perioada, dar problemele financiare risca sa arunce in anonimat o adevarata "mandrie nationala".
Situatia celor 28 de cluburi inscrise in cele doua Divizii Nationale de Handbal este una grea, lipsa banilor putand declansa in orice moment falimentul. Mai mult de jumatate dintre aceste echipe au datorii importante catre jucatori, antrenori si stat. Singura solutie cat de cat la indemana a fost, cel putin pana in acest moment, fuziunea.
Un caz elocvent in procesul de fuziune este Tomis Constanta (feminin), echipa care s-a asociat cuCSM Bacau pentru a putea supravietui.UCM Resita, vicecampioana nationala la masculin, a fost salvata in ultimul moment dupa ce echipa a devenit UCM HC Caras-Severin (Consiliul Judetean Caras Severin a intins o mana de ajutor echipei care s-a calificat in sferturile Challenge Cup).
Intr-o situatie asemanatoare se afla si U Jolidon Cluj, vicecampioana diviziei feminine, echipa care se zbate de pe-o zi pe alta pentru a supravietui.
Alte exemple sunt Rulmentul Brasov, SCM Craiova, Cetate Deva si Universitatea Resita (feminin), echipe care au probleme mari cu finantele.
HCM Minaur Baia Mare, una dintre formatiile emblematice ale handbalului romanesc, are datorii de aproximativ 550.000 de mii de lei catre jucatori, iar un numar de 20 de handbalisti au plecat deja de la echipa.
De asemenea, Pandurii Targu Jiu si "U" Transilvania Cluj Napoca au renuntat la handbalistii cu contracte importante.
Unul dintre singurele exemple pozitive este Oltchim Ramnicu Valcea, vicecampioana Europei avand un buget de trei milioane de euro pe sezon.Lucrurile s-ar putea insa schimba si la Valcea in cazul in care noii investitori de la combinatul Oltchim nu vor fi interesati de handbal.
Federatia Romana de Handbal a aprobat de curand un nou sistem pentru campionatele interne, acesta urmand sa fie valabil din sezonul 2012-2013. Astfel, vor fi 12 echipe in fiecare divizie, in timp ce partidele se vor juca dupa sistemul tur-retur, urmat de play-off (pentru locurile 1-4 si 5-8) si play-out (locurile 9-12).
Bani putini din drepturile de televizare
DigiSport detine drepturile pentru campionatul national de handbal (pe trei sezoane), FRH incasand un milion de euro de pe urma acestei colaborari.
Oltchim Ramnicu Valcea a incasat 20.000 de euro din acesti bani, iar Jolidon Cluj (locul doi) 15.000 de euro. Lucrurile stau la fel si la masculin, HCM Constanta incasand 20.000 de euro, in timp ce UCM Resita (vicecampioana Romaniei) a fost recompensata cu 15.000 de euro.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro