Procurorul DNA Horatiu Baias spune intr-un interviu pentru Gazeta Sporturilor ca absenta Romaniei de pe lista tarilor cu probleme in mafia pariurilor nu inseamna ca fenomenul nu exista aici. Si puncteaza ca, in prezent, organele de ancheta de la niveluri inferioare ar avea si ele sanse de a finaliza cercetari pe mafia pariurilor in legatura cu ligile mici din Romania.
- Citeste interviul realizat de Justin Gafiuc si cronologia celor mai importante dezvaluiri de presa despre mafia pariurilor
Horațiu Baias conduce unul dintre serviciile DNA, lucrează ca procuror de două decenii, iar în instituția centrală de la București a ajuns în urmă cu șapte ani. Recent, a avut ocazia să participe în Singapore la o conferință internațională dedicată luptei împotriva mafiei pariurilor, eveniment la care au venit anchetatori din întreaga lume, reprezentanți ai mediului academic și oficiali de rang înalt din fotbal. E pentru prima dată cînd un procuror român ia contact direct cu acest mediu exploziv inclusiv în țară. Și e tot pentru prima dată cînd un oficial DNA vorbește deschis despre relația România - mafia pariurilor.
- Domnule Baias, ați fost surprins să constatați din interior, ca parte a combaterii fenomenului, adevărata întindere a mafiei pariurilor la nivel mondial?
- A fost pentru prima dată cînd am luat contact cu această lume în calitate de procuror DNA. Deși instituția în care lucrez a derulat în România anchete în sport, eu n-am participat personal la efectuarea acestora. Sigur, nu ascund că m-a uimit amploarea forțelor implicate și a fenomenului meciurilor aranjate pentru pariuri. M-a șocat cînd am auzit că, la ora actuală, se estimează că 40 la sută din partidele desfășurate pe mapamond sînt atinse de această mafie, inclusiv meciuri de la turnee finale. E semnul că grupurile de crimă organizată au penetrat periculos în sistem.
- Cifrele arată ca și cum ar fi un război deja pierdut în fața acestor rețele!
- Deloc, pierdut ar fi dacă n-ar exista nici un organism care să se opună. E un război în plină desfășurare. În Asia de Sud-Est s-au repurtat succese considerabile din partea anchetatorilor, în Europa la fel. Sînt multe probleme si în fotbalul est-european, vezi cazurile din Polonia, Turcia, Rusia, Grecia, Ungaria, iar faptul că România nu a apărut pînă acum pe aceste liste nu înseamnă că fenomenul nu există. E doar semnul că nu s-a întreprins nimic în acest domeniu, deocamdată.
- Senzația e că am rămas în urmă cu legislația pe combaterea ilicitului sportiv și poate de aceea e mai complicat de strîns cu ușa astfel de rețele în România?
- În general, legislația în România e îndestulătoare pe anticorupție. Iar în materie de ilicit sportiv nu se poate ajunge la o uniformizare. Poate că unele țări au adoptat pachete speciale de legi în acest domeniu în absența altor prevederi potrivite. De obicei, statul e atît de reactiv pe cît societatea o cere. Iar în România fenomenul sportiv, în special fotbalul, are priză. Ne asemănăm mult cu americanii la gambling. Ne place să mizăm la loto sau la pariuri, presa de specialitate e aplecată atent către aceste zone, iar răspunsurile din partea autorităților deja există în sensul cazurilor de notorietate anchetate pînă acum în sport. Și reacția va continua de fiecare dată cînd lucrurile vor ieși din cadrul legal.
- În ce măsură estimați că ar fi necesară o reacție mai rapidă din partea organelor de anchetă vizavi de mafia pariurilor în România, subiect pe care presa sportivă îl toacă de aproape doi ani, cu date tot mai concrete?
- Neconducînd o unitate de procuratură și neavînd o privire de ansamblu asupra cazuisticii, mi-e greu să mă pronunț dacă există resurse și o masă critică de informații, care să ducă la începerea unei anchete. Nu există însă doar DNA. Mai sînt DIICOT, Parchetul General sau alte insitituții de anchetă pe diferite nivele, care pot interveni, să spunem, pe un meci de liga secundă, unde nu e la mijloc o sumă foarte mare.
- Numele României nu a fost rostit în nici un context în timpul reuniunii din Singapore?
- A existat un material FIFPRO în care România era menționată drept una dintre cele trei țări din Europa de Est unde organismele internaționale n-au făcut suficiente investigații pe mafia pariurilor. N-aș putea spune de ce. Fie ecourile n-au depășit granițele țării, fie n-a existat un buget suficient, fie absența unor persoane de contact. Adevărul e că România e o pată încă neexplorată. E greu să spui însă că fenomenul nu există. Faptul că sîntem deocamdată pe harta albă nu înseamnă că nu se întîmplă nimic.
Cronologia anchetelor GSP
FRF și LPF continuă să aibă o atitudine pasivă și complice la peste un an după începerea anchetei Gazetei despre mafia pariurilor din fotbalul românesc, înțesată deja cu nume, fapte și cifre financiare concrete
17 partide suspecte și episoade șocante povestite de insideri:
Șase insideri GSP au vorbit în premieră despre 17 partide din primele două ligi în care banii negri au ucis fotbalul. Sursele GSP invocă trucaje incredibile pentru cîștiguri fabuloase la pariuri și meciuri aranjate cu scopul obținerii unui loc de cupe europene
1. Parodie în patru acte
Meci: Dunărea Giurgiu-Snagov 5-2 (2-0), 21 martie 2009
(Şt. Iordache 28, 34, 63, 80, Ciocîrlan 51/ V. Dinu I 62, G. Ene 85)
Scenariu: pariat pe intervale de timp (fără gol primele 20 minute, două goluri în intervalul 20-45, un gol în perioada 45-60, patru goluri și marchează ambele formații între minutele 60-90)
"Marele Evadat": "În tribune, Gabriel Oprea şi Cătălin Rufă au pariat live şi online, pe laptop". Azi, Oprea e preşedinte AJF Ilfov, Rufă e acţionar majoritar la CSM Rm. Vîlcea. Potrivit insiderului, cei doi ar fi dictat în timp real desfăşurarea ostilităților prin oameni de încredere de pe băncile tehnice.
"Un fotbalist de la fiecare echipă venea la bancă şi primea indicaţiile vizavi de felul în care trebuia să se desfășoare partida în continuare, cum trebuie să se marcheze și cînd", continuă Marele Evadat. Recompensa pentru cei 22 de "actori": 1.000 euro pentru fiecare, potrivit "Marelui Evadat".
"Vă luaţi după ce povesteşte orice nebun? N-a fost nimic în neregulă. Ce-o fi fost la Snagov e treaba lor!"
Marin Barbu, fost antrenor Giurgiu
"Pariam pe meciurile Snagovului, dar nu live şi pe net, nu ştiu să folosesc bine laptopul. Am informaţii că pariau şi fotbaliştii. Să fi fost noi băieţi buni cu Giurgiu?"
Gabriel Oprea, fost director executiv Snagov
"Nici n-am fost la meci, cine spune lucrurile astea probabil îmi vrea răul"
Cătălin Rufă, fost sponsor Snagov
2. Circ cu jucători şi antrenori de Liga 1
Meci: Victoria Brăneşti-FC Snagov 5-2 (2-1), 15 august 2009
(Olariu 5, C. Coman 13, 71, Nicola 66, B. Oprea 70/G. Ene 16, A. Petrescu 81)
Scenariu: se marchează minimum 7 goluri
Debutul Brăneştiului în Liga 2, sezonul 2009/2010: "Aceiaşi Oprea şi Rufă au pariat live din tribună. Înainte de meci şi-au anunţat jucătorii de la Snagov. Cred că Ilie Stan, antrenorul gazdelor, a transmis informaţia către fotbaliștii cei mai experimentați din echipa sa. 500 de euro a primit fiecare jucător al Snagovului", dezvăluie "Marele Evadat". Mihai Stoica, antrenorul oaspeților, a absentat din nou de pe banca ilfovenilor!
3. Cum te înjoseşti pentru 500 de euro şi ajungi în Liga 1
Meci: FC Botoşani - FC Snagov 5-0 (1-0), 28 august 2010
(Boroştean 20, Ghiceanu 50, Vrabie 60, Bîlbă 81, I. Matei 90)
Scenariu: minimum 5 goluri înscrise, FC Snagov nu marchează
"Marele Evadat" aduce în scenă o partidă la care şi UEFA a apăsat butonul de alarmă: "Au fost implicaţi doar cei de la FC Snagov. Conducătorii au pariat pe minimum 5 goluri înscrise în meci, plus faptul că ei nu vor marca".
Penibilul maxim: Snagov primeşte un penalty în minutul 78, povara pică pe Viorel Dinu II, care execută cu o «scăriţă» pe centru, de tot rîsul! Penalty apărat, iar după meci Bîlbă, de la Botoşani, declară: "Eu i-am spus portarului că Dinu dă «scăriţă»!" Fiecare ilfovean a primit 500 de euro. Azi, Dinu II joacă la Concordia Chiajna.
4. Seara blat, ziua curat: plăteşte casa de pariuri!
Meci: FC Snagov - Cetatea Suceava 2-1 (2-0), 14 martie 2009
(M. Rădulescu 25, 26 / Azaharioaiei 79)
Scenariu: sute de bilete ale oficialilor și jucătorilor Snagovului, cu 2 solist, "rase" de o remiză neașteptată a lui Fener, meci luat pe aceleași tichete; meci disputat corect pe teren după ce o casă de pariuri a oferit 40.000 euro ca să învingă gazdele; fotbaliștii și-au primit înapoi banii pe biletele pariate pe înfrîngere
Suceava avea cotă 8.50 la victorie, Snagov fiind imbatabilă în ultimele 25 de partide "acasă". "Oprea a anunţat jucătorii cu o zi înainte de meci că trebuie să piardă. S-a pariat la agenţii stradale, unde nu puteai să joci doar un meci din Liga 2 pe bilet, aşa că au luat şi Fenerbahce-Kocaelispor, 1 solist", povesteşte "Marele Evadat". Meciul din Turcia s-a disputat în acea seară şi s-a terminat 1-1!
"În tomberoanele de la cantonament, erau sute de bilete la pariuri necîştigătoare", descrie "Marele Evadat". Cu cîteva ore înaintea meciului, Oprea schimbă planul: "A transmis că Snagov trebuie să învingă! Doar că mulți fotbalişti pariaseră şi ei pe propria înfrîngere, fără să cupleze asta cu meciul lui Fener. Le-a promis că le va rambursa banii investiţi la pariuri, numai să bată! Asta s-a și întîmplat!", continuă "Marele Evadat". Abia la cîteva zile, Oprea ar fi "scăpat" informaţia pe care o redă şi "Marele Evadat": "Povestea că, în dimineaţa meciului, un reprezentant al unei case de pariuri din România i-a oferit 40.000 de euro ca să îşi joace corect şansele, deoarece se pariaseră peste un milion de euro pe victoria Sucevei, iar agenţia ar fi intrat în gaură!".
5. FRF deschide anchetă cu iepuri falși
Meci: Gloria Buzău-FC Snagov 1-0 (0-0), 16 martie 2012
(Martinescu 88, pen.)
Pont: suspectat de FRF de blat pentru pariuri, pe 1 solist
Prima etapă din actualul retur, Snagovul e în pragul colapsului financiar, iar jucătorii ajung la Buzău cu mașinile personale. Partida e blocată la casele de pariuri cu o zi înaintea meciului: se pariaseră sume consistente pe victoria Gloriei. Partida e decisă în ultimele minute, cînd "centralul" Eduard Ioniță dictează un penalty bizar pentru gazde, la o fază la care n-a existat contact. FRF se autosesizează și-l audiază numai pe Marius Tomozei, fundașul Snagovului implicat la faza de 11 m. Fotbalistul însă nu avea nici o vină.
"I-am rugat pe cei din comisie să urmărească DVD-ul cu faza de la penalty, s-au convins că n-am comis nici o iregularitate"
Marius Tomozei, fost fundaş Snagov
"Să-i prindă şi să-i aresteze pe toţi cei implicaţi, dacă sînt dovezi!"
Dan Tulpan, preşedinte Gloria Buzău
6. 1.000 de euro plus un salariu restant pentru scor exact
Meci: CSM Rm. Vîlcea - UTA 4-2 (2-1), 6 noiembrie 2010
(Balauru 12 pen, Gogoşoiu 16, Dandea 47, Cr. Bratu 80 / Voiculeţ 2, 55 pen)
Pont: scor exact
Personaj principal: Cătălin Rufă (acționar majoritar CSM Rm. Vîlcea)
"Marele Evadat": "În seara dinaintea jocului, finanțatorul gazdelor, Cătălin Rufă, le-a comunicat cîtorva jucători experimentați că partida cu UTA trebuie să se termine 4-2. Înaintea meciului, a aflat tot lotul. Știu că Rufă a stat în tribună și paria live pe meci". Pe teren, lucrurile s-au desfășurat conform planului: două goluri din penalty, alte trei marcate din poziții foarte simple, din 5-6 m. "Marele Evadat" spune cei mai tineri dintrei arădeni păreau să nu știe nimic, ratînd în final ocazii din care se putea strica scenariul.
Conform aceleiași surse, jucătorii Vîlcei ar fi încasat o primă de 1.000 de euro, plus un salariu restant.
"N-am văzut în viaţa mea, ca fotbalist şi antrenor, meci mai ciudat decît cel de la Vîlcea"
Roland Nagy, antrenor UTA
7. "Și noi ce trebuie să facem? Înscriem sau nu?"
Meci: UTA - CSM Rm. Vîlcea 4-0 (1-0), 7 mai 2011
(Voiculeţ 36, 70, 89, A. Neagoe 91)
Pont: UTA marchează cel puțin trei goluri în repriza secundă, Vîlcea nu înscrie
Returul de la Arad, după un scenariu asemănător, potrivit "Marelui Evadat": "Rufă a transmis jucătorilor că au primă de 2.000 RON pentru înfrîngere. La pauză, cînd scorul era 1-0, un prieten de-ai lui Rufă le-a comunicat fotbaliștilor în vestiar că trebuie să se mai marcheze de trei ori în repriza secundă. «Și noi ce trebuie facem? Înscriem sau nu?», au întrebat jucătorii. Răspunsul a fost negativ". "Marele Evadat" spune că "fundașii centrali ai Vîlcei s-au făcut de rîs". Stoperii oaspeților: Marian Posteucă (acum la Damila Măciuca, în L3) și Alexandru Dandea (acum la Gaz Metan Severin, în L2).
"Cred că băieții de la UTA n-au știut nimic despre aceste chestiuni. Presupun că au luat prima lor normală și au jucat corect"
"Marele Evadat"
8. Blat cu Mutu și Chivu pe teren
Meci: FC Argeș - CSM Reșița 2-1
Pont: aranjament clasic pentru victoria gazdelor, succesul le asigura participarea în Cupa UEFA
Personaje principale: Marius Popescu (fost președinte CSM Reșița), jucători CSM Reșița
În penultima etapă a sezonului 1997-1998, Argeșul avea nevoie de victorie ca să prindă un loc în Cupa UEFA. Fost jucător la CSM Reșița, Mircea Bătrânu (39 ani) povestește că fostul președinte al echipei, Marius Popescu, le-a cerut să piardă partida pentru o primă de 100 de dolari! Pe teren se aflau și tinerii Chivu (Reșița) și Mutu (FC Argeș). Bătrânu: "Erau puști, habar n-aveau ce se întîmplă!".
La 1-0 pentru gazde, Ibric a prins un șut fenomenal plîngîndu-se imediat coechipierilor derutați: "Să moară mama dac-am vrut!". Reșița a schimbat fără motiv portarul, iar rezerva Combei a comis un penalty decisiv în final: gol Barbu, 2-1 din 11 m.
9. Macaubet.com, site-ul filierei românești
Insiderii GSP au indicat modalitatea spectaculoasă prin care oficiali din fotbalul românesc ar cîștiga sume consistente pe pariuri online. Iar site-ul folosit ar fi macaubet.com, un portal cu IP în Singapore, înregistrat în Macau, cu telefoane de contact de Thailanda și utilizatori în majoritate din Indonezia, 76,3%. Macau e un paradis asiatic al cazinourilor și al societăților off-shore, cu taxe mici și posibilitatea de a obține profituri speciale. Descrie "Marele Evadat", una dintre sursele GSP: "Există o persoană de contact în China, pe care nu o cunosc. Acea persoană e cea care pariază efectiv, în baza informațiilor care-i vin din România. Cel mai probabil, atunci cînd Oprea, Rufă și oamenii lor stăteau în tribună cu laptopul, se aflau în contact cu omul din China, căruia îi puteau semnala exact ce să parieze și ce sume să mizeze". De ce aveau nevoie de un intermediar pentru a paria în Asia? Pentru macaubet.com, spre exemplu, membrul trebuie să aibă cont doar la Bank Central of Asia (BCA), cea mai mare bancă privată din Indonezia, cu sucursale și în Singapore. Legile indoneziene și regulamentul de funcționare BCA permit deschiderea unui cont doar propriilor cetățeni sau rezidenților posesori ai anumitor tipuri de vize. Așa că persoane gen Oprea sau Rufă n-ar avea posibilitatea să se înscrie direct pe macaubet.com.
"70% din piața pariurilor e concentrată în Asia. Betfair, William Hill sau alte case de pariuri de prin Anglia sau SUA sînt jucători mici față de ce e în Asia"
Declan Hill, autorul cărții "The Fix"
10. Cum au vrut trei israelieni să recruteze un român într-o rețea mafiotă
Domnul P. administrează un site de ponturi la pariuri. Și a povestit pentru GSP o experiență șocantă trăită în decembrie 2011: "Un englez din Israel, client de-ai mei, m-a abordat pe mail și m-a pus în contact cu niște amici israelieni. Erau trei tipi cu care m-am întîlnit la un hotel în București, unde au venit însoțiți, pe post de translator, de un bărbat din Snagov. Erau interesați direct de conexiuni către jucători din liga secundă. Și m-au întrebat dacă pot coopta în special portari sau fundași, care să ajute la influențarea unor rezultate sau să forțeze, la nevoie, un penalty sau o eliminare. Ofereau 10.000 de euro pentru doi jucători. «Banii nu sînt o problemă. No limit!». Am refuzat să intru în rețea, pentru că era prea periculos. Mi-au descris inclusiv cum manipulaseră pentru pariuri un meci fictiv în Israel!".
"Băieții aceștia din rețeaua israeliană păreau niște tipi foarte siguri pe ei, relaxați, lăsau să se înțeleagă că au relații, puteri nelimitate și-și permit orice și oricît"
Domnul P., insider GSP
11. "Tîmpit să fii să nu-ți dai seama ce se întîmplă"
Meci: Steaua - Dinamo 3-2 (1-1), 17 mai 2012
(Rusescu 42 pen., Iliev 48, 64 / Curtean 21, Țucudean 86)
Un meci bizar pentru public. Argumente: la 1-0 pentru "cîini", Dinamo a oprit brusc motoarele, Dr. Grigore a comis un penalty de începător la Tatu, iar Steaua a egalat, au urmat două goluri identice marcate suspect de lejer de Iliev, cu capul, din cornere, plus revenirea de scenetă a roș-albilor în ultimele minute ale jocului.
Domnul P. dezleagă culise: "Partida a pornit cu o cotă de 2/1 pentru victoria Stelei, a scăzut apoi la 1,66/1 în preajma începerii meciului. Dar adevărata nebunie s-a petrecut pe scor exact 3-2. Cu o oră înainte de partidă, cota pe 3-2 a scăzut brusc de la 32/1 la 23/1. E pentru prima dată în viața mea cînd am înrtîlnit așa ceva. O prăbușire a cotei cu 30-35 la sută spune aproape totul despre ce s-a întîmplat pe gazon. Cineva a mers la sigur, s-au făcut mari pariuri pe acest scor. Jenant! Mi-am făcut personal cîteva bilete cu acest scor trecut pe ele, le-am zis și la niște prieteni că se va termina 3-2, iar la final se minunau de exactitatea informației!".
"Nu-mi închipuiam că va ieși acel regal, dar, văzînd derularea evenimentelor, mi-am explicat imediat prăbușirea cotelor. O mizerie!"
Domnul P., insider GSP
12. 50.000 euro pe minimum 5 goluri marcate
Meci: Petrolul - Chiajna 3-4 (2-1), 21 martie 2012
(Hamza, 23, 35, 64 / Rocha 35, Dos santos 85, 90, V. Dinu II 90Ă3)
Un meci cel puțin straniu: ploieștenii conduc cu 3-1 pînă în minutul 85, dar o revenire uluitoare a trupei conduse de Laurențiu Reghecampf, suspectul de serviciu, aduce succesul uluitor al oaspeților, cu trei goluri marcate în ultimele 8 minute, luînd în calcul și prelungirile. Amănunt de punctat: poarta Petrolului a fost apărată de Matteo Gritti, italianul arestat acum în peninsulă pentru implicarea în trucarea de meciuri în favoarea mafiei pariurilor. Iar antrenorul ploieștenilor, Valeriu Răchită, și-a dat demisia după meci.
Domnul P. are și aici un mic detaliu care completează tabloul unei partide bizare: "Am mulți clienți din Asia printre abonații la site-ul meu, iar cu unul dintre ei am avut o discuție chiar după Petrolul – Chiajna 3-4. Era fericit că a cîștigat 50.000 de euro exact pe această partidă. Pariase că se marchează minimum cinci goluri, cota era cam 6/1, asta înseamnă că tipul mizase peste 8.000 de euro pe treaba asta! Știu id-ul lui de messenger, discutăm deseori, a fost interesat la un moment dat chiar să vină în România să ne întîlnim și să discutăm mai multe probleme legate de pariuri, dar a renunțat la idee deocamdată".
"Nu știu nimic concret despre meciurile Chiajnei din sezonul trecut, dar e cert că majoritatea au ridicat mari semne de întrebare la pariuri"
Domnul P, insider GSP
"Acuzațiile de implicare în mafia pariurilor trec pe lîngă mine fără să mă afecteze"
Laurențiu Reghecampf, fost antrenor Chiajna, după victoria cu Petrolul
13. Interlopii au rechiziționat mașinile jucătorilor
Meci: Viitorul - Callatis 2-0 (0-0), 1 octombrie 2011
(Chițu 85, Pantelie 90)
Marele Evadat" face de la început delimitarea: "Cei de la Constanţa habar n-au avut despre poveste! Ei nu au fost implicaţi cu nimic în manevră. Lucrurile necurate s-au aranjat cu trei zile înaintea meciului de către un tip din Bucureşti, care nu lucrează în fotbal, dar are foarte multe cunoştinţe printre jucători, în special la liga secundă".
Legăturile sînt fabuloase: "Omul se numeşte Bebi Ghioca, e un rrom, pariază frecvent pe conturi live. Un bărbat periculos! A contactat cel puţin doi fotbalişti de la Callatis, cărora le-a oferit 2.000 de euro spre a facilita înfrîngerea Mangaliei. Ţinta pentru pariuri era să se marcheze minimum trei goluri în 90 de minute. Pe valoare, Viitorul oricum ar fi cîştigat meciul, dar cota pentru 1 solist era mică, pe la 1,30/1. De aceea, Ghioca le-a propus jucătorilor varianta «over 2,5», mult mai atractivă".
Cine sînt oamenii Callatisului în dezvăluirile "Marelui Evadat"? "Mijlocaşul Cristian Cojenel şi atacantul Ştefan Iordache. Fiecare a girat cu mașina personală pentru rezultat! Iordache avea un Logan roşu, iar celălalt automobil era un VW Passat sau un Audi A4, nu mai reţin exact. Cojenel şi Iordache au intrat în afacere şi i-au comunicat lui Ghioca faptul că au reuşit să mai coopteze încă trei, patru colegi pentru a duce la îndeplinire misiunea. Au vrut să-i ofere acestui personaj siguranţa că lucrurile vor merge perfect, iar ei îşi vor merita banii".
Pe gazon însă, treaba s-a înfundat neaşteptat pentru băieţi! Meciul s-a terminat doar 2-0, iar golurile Viitorului au căzut abia în final: Chiţu (85), Pantelie (90). Cojenel şi Iordache au fost printre cei mai slabi de pe teren, ultimul a şi fost schimbat după un ceas, cu Ungureanu.
"Marele Evadat" vine mai departe cu efectele unui rateu care a dus la pierderea multor bani în mafia pariurilor: "Ştiu că se băgaseră 50.000 de euro pe Viitorul - Callatis. S-au dus pe Apa Sîmbetei!". Dar actorii neputincioşi n-au scăpat aşa ieftin, doar cu o mustrare.
"Maşinile lui Cojenel şi Iordache au rămas blocate la Bebi Ghioca. După meci, băieţii s-au dus singuri şi i-au predat acestui individ automobilele şi cheile", susţine "Marele Evadat". Şi continuă: "Nu s-a făcut nici un act pentru tot deal-ul ăsta, vă daţi seama! A existat doar o înţelegere verbală. Pe Ghioca îl ştiu că e un rrom cu mare influenţă, nu poţi să te joci cu el, să-l păcăleşti! Probabil că se ajungea la măsuri mai dure dacă Iordache şi Cojenel nu-şi lăsau de bunăvoie maşinile după ce rezultatul de la Constanţa nu s-a îndeplinit".
"Marele Evadat" punctează apoi că "ambii jucători şi-au recuperat maşinile după cîteva săptămîni. Înţelegerea a fost că, la un meci viitor, băieţii trebuie să rezolve, totuşi, cumva cazul pentru pariori. Numai aşa puteau reintra în posesia automobilelor, iar paguba iniţială de 50.000 de euro să fie acoperită de o altă partidă trucată. Nu ştiu însă exact pe ce întîlnire s-au reglat pînă la urmă conturile".
"N-am fost implicat niciodată în astfel de lucruri"
Cristian Cojenel, mijlocaș Callatis
"Nu știu cine e Bebi Ghioca și n-am predat niciodată mașina vreunui interlop"
Ștefan Iordache, fost atacant Callatis
14. 1,5 miliarde pentru trei goluri în 45 de minute
Meci: Ceahlăul - FC Snagov 3-0 (3-0), 25 octombrie 2008
(Cebotaru 12 pen, Afusi 18, Forminte 35)
"Băieţi, trebuie să pierdem la Piatra Neamţ. N-avem ce să facem! O să luaţi fiecare cîte 1.000 de lei la final". Sînt cuvintele pe care, în după-amiaza de 24 octombrie 2008, fostul director executiv al Snagovului, Gabriel Oprea, le-ar fi adresat jucătorilor ilfoveni înaintea meciului cu Ceahlăul programat a doua zi.
"Marele Evadat" pune scenariul pe eşichier politic. Primarii Gheorghe Ştefan (Piatra Neamţ) şi Apostol Muşat (Snagov) erau colegi de partid la PDL. "Oprea a spus fotbaliştilor că e o chestiune politică, iar Snagovul e obligat să se supună", mărturiseşte insiderul, care evocă apoi o revoltă spontană a jucătorilor de la Snagov.
"Marele Evadat": "Săturîndu-se să fie permanent bătaia de joc a conducerii şi să primească în schimb celebrul mărunţiş de 1.000 de lei la eşecuri comandate, fotbaliştii au pus la cale o altă regie, cu de la ei putere. Fără să mai anunţe pe nimeni! Au găsit pe net o ofertă interesantă la pariuri: cotă 7,5/1 dacă se înscriu minimum trei goluri pînă la pauză! Şi au hotărît să mizeze pe această variantă pentru a-şi rotunji veniturile, în condiţiile în care rezultatul final nu putea fi decît un insucces".
Continuă: "Titularii au pus mînă de la mînă, au strîns vreo 200 de milioane de lei vechi şi fiecare a pariat pe unde a putut. A sunat un prieten, o rudă, transmiţîndu-le să mizeze repede pe faptul că se marchează cel puţin trei goluri pînă la pauză".
Iar meciul propriu-zis s-a desfăşurat exact în coordonatele calculate de oaspeţi. În minutul 35 era deja 3-0 pentru Ceahlul, iar "misiunea" fusese îndeplinită. Detaliile de la primele două goluri sînt elocvente. Nemţenii au deschis scorul prin Cebotaru dintr-un penalty dictat la un fault comis de fundaşul central Zeciu asupra lui Bădescu (12). Şi 2-0 s-a făcut în scurt timp: centrarea aceluiaşi Cebotaru a fost scăpată hilar din mîini de portarul Iorga, iar nigerianul Afusi a împins mingea, lejer, în plasă (18).
Titularii Snagovului aveau să cîştige pînă la urmă, în total, peste 1,5 miliarde de lei vechi! Adică în jur de 40.000 de euro! Majoritatea sumelor s-ar fi pariat la Craiova şi la Bucureşti! "Jucătorii au luat însă şi banii promişi de conducerea clubului", încheie "Marele Evadat" o nouă istorie incredibilă din mafia pariurilor.
"Jucătorii Snagovului au vrut să pună chiar mai mulţi bani, dar nu s-a putut, pentru că nu mai acceptau casele de pariuri"
sursă GSP
15. 40.000 de euro pierduți cu Șumudică pe bancă
Meci: FC Snagov - FC Ploiești 1-2 (0-1)
(V. Dinu II 58 / Paulinho 22, Lemnaru 61)
"Jucătorii ilfoveni s-au făcut de c...., s-au dat laoparte şi au rămas şi fără bani!". E ştampila colorată pe care un insider GSP, "Cîrtița", o pune pe o altă partidă memorabilă cu conexiuni în mafia pariurilor: FC Snagov - CSM Ploieşti (1-2), în finalul sezonului 2008-2009 din L2, la capătul căruia formaţia prahoveană avea să revină în liga întîi. E un meci la care pe banca oaspeţilor a stat Marius Şumudică. Un antrenor suspectat deseori că n-ar fi străin de jocurile subterane ale "pariurilor negre".
"A fost o întîlnire care s-a lăsat cu scandal mare. Trebuia să se termine cu o victorie la două goluri diferenţă pentru ploieşteni, dar n-a ieşit cum trebuia pe gazon. S-au pierdut atunci cel puţin 40.000 de euro, care fuseseră mizaţi la pariuri de oamenii din conducerea Snagovului", completează tabloul "Marele Evadat".
Tot el punctează: "Știu că filiera ar fi fost una politică, prin intermediul lui Apostol Mușat, fostul primar de la Snagov".
"Cîrtița" povesteşte: "Înaintea partidei, în vestiar a venit şi primarul Muşat. El n-a zis nimic de blat, dar, în prezenţa lui, au făcut-o oamenii din staff-ul executiv al echipei. «E datorie politică. Trebuie să ne supunem!»". "Marele Evadat" îi nominalizează pe oficiali: "Gabriel Oprea, directorul general al Snagovului. A fost acolo şi unul dintre sponsori, Cătălin Rufă".
Meciul i-a scos însă din minţi pe şefi. Totul părea să decurgă conform planului, "victorie la două goluri diferenţă pentru Ploieşti", dar, după ce s-a făcut 1-2 în minutul 61, tabela a înţepenit. Pînă la final!
Filmul de după ostilităţi îl descrie perfect "Cîrtița": "Conducătorii Snagovului au făcut iureş. Au urlat la jucători, i-au acuzat că şi-au făcut de cap şi că s-au ambiţionat să marcheze un gol, care nu trebuia dat. Singurul care i-a înfruntat a fost Gigel Ene. Le-a zis direct: «De ce nu ne-aţi scris, domne', scorul pe tablă înainte de meci?»".
Fotbaliştii au aşteptat inutil să-şi mai primească recompensele promise iniţial pentru înfrîngere, clasica sumă de 1.000 RON. "Cîrtița": "După ce şi-au făcut duşul, băieţii se aşezaseră la marginea gazonului, la o bancă de rezervă. Sperau să-şi ia «dreptul»! Dar a venit căpitanul de echipă Alexandru Radu şi i-a anunţat pe toţi că nu se mai dă nimic. «Păi, unde sînt banii de la CSM?», l-au întrebat colegii, care ştiau că Ploieştiul ar fi «sponsorizat» victoria. Le-a răspuns că ăştia din conducere îi băgaseră şi pe ăia la pariuri şi i-au pierdut!".
"La finalul meciului, Gabi Oprea a intrat în vestiarul Snagovului, a început să-i înjure pe jucători de familii, nu i-a scos din «fotbaliști pîrliți», fiindcă nu i-au ajutat pe cei de la Ploiești să mai înscrie un gol"
"Marele Evadat", insider GSP
16. Scor exact transmis de Reghecampf în toaletă
Meci: Buftea - Snagov 4-2 (1-0)
(Al. David 25 autogol, Vrăjitoarea 46, A. Dumitrescu 49, Bălășoiu 81 / M. Rădulescu 55, G. Ene 65)
Trei insideri GSP, "007", "Marele Evadat" şi "Dizidentul", au spus istoria unei partide descrisă ca o manevră pentru pariuri.
O manevră, susţin ei, în care cuplul Laurenţiu Reghecampf - Anamaria Prodan ar fi jucat un rolul fundamental, sprijiniţi de Gabriel Oprea, directorul executiv de atunci al Snagovului. Şi om căruia, după circa un an şi jumătate, aveau să-i devină naş de căsătorie, în septembrie 2010.
Încep declaraţiile celor trei insideri. "După ce şi-au făcut încălzirea pe gazon, jucătorii de la Buftea s-au retras în vestiar ca să se pregătească pentru startul partidei. S-a auzit în cabină strigătul de mobilizare, «Victorie, victorie!», dar, cînd echipa a dat să plece spre teren, Reghecampf l-a tras în toaletă pe mijlocaşul Marius Dorobanţu. Au discutat cîteva secunde, iar cînd Dorobanţu a ieşit din vestiar le-a transmis un mesaj ferm cîtorva colegi. A vorbit doar cu oamenii cu experienţă! Iar indicaţia a fost fără dubii: «Trebuie să se termine 4-2!». Nu e exclus ca unii dintre fotbaliştii de la Buftea să fi avut habar despre combinaţie înaintea acestui moment".
Insiderii relatează mai departe că, după ce a ieşit din propriul vestiar, Reghecampf s-ar fi apropiat de fotbaliştii de la Snagov, pe holul dintre cabine: "Reghe le-a şoptit în viteză cîtorva dintre jucătorii Snagovului, pe care-i mai cunoştea, că scorul final trebuie să fie 4-2! Astfel, toată echipa a aflat repede, iar cînd cei 22 de oameni au pătruns pe teren, ştiau deja cu toţii ce au de făcut!".
De ce să se comunice însă totul în scurt, pe ultima sută de metri? Explicaţia o dă "007": "În acest fel, era imposibil ca jucătorii să mai parieze. Fie online, fie să dea repede vreun telefon unor rude sau prieteni să le spună să mizeze pe rezultat exact". Măsură de prevedere pentru ca partida să nu fie blocată.
"Marele Evadat" extinde apoi cercul: "În tribună s-au aflat Gabi Oprea, directorul executiv al Snagovului, şi Cătălin Rufă, unul dintre sponsori. Aveau la dispoziţie un laptop. Pentru a paria live! Probabil că totul a fost reglat de Oprea şi de Reghe, iar discuţia a ajuns la fotbalişti în pragul startului partidei spre a ţine secretă înţelegerea pînă în ultima secundă".
Partida a avut finalmente accente comice și goluri bizare, încheindu-se cu scorul scontat. Asta însă după ce ar fi existat, spun insiderii GSP, și o intervenție ciudată a Anamariei Prodan în vestiarul adversarilor de la Snagov, cărora le-ar fi oferit 30 de milioane de lei vechi de om ca să piardă cu 4-2!
Cum s-au împărţit banii? "Marele Evadat" susţine că băieţii de la Snagov ar fi încasat cele 30 de milioane promise de Anamaria Prodan, în timp ce jucătorii Buftei "am înţeles că ar fi primit cam 1.000 de euro de om".
La un calcul sumar, toată afacerea ar duce undeva spre 30.000 de euro destinaţi fotbaliştilor, dacă mărturisirile insiderilor GSP sînt exacte. La o cotă de 41/1, cît ofereau casele de pariuri pentru scor corect 4-2, scoteai banii aceştia dacă investeai numai 730 de euro ca miză!".
"Marele Evadat" precizează însă că "erau ocazii în care Oprea, Rufă şi toată gaşca de la Snagov, cu prietenii, mizau şi cîte 40.000-50.000 de euro pe un singur meci. Altfel, cu ce rămîneai ca profit după ce dădeai banii la jucători?".
"E o tîmpenie cine insistă în ideea că eu am fost implicat"
Laurențiu Reghecampf, fost antrenor Buftea
"Cum era să intru eu, președinte la Buftea, în vestiarul Snagovului? Niciodată nu am participat la așa ceva!"
Anamaria Prodan, fostă președinte Buftea
"De ce să comentez faptele? Vă luaţi acum de Reghe? Daţi-ne sursele ca să ştiu pe cine iau de piept! Îi credeţi pe toţi mincinoşii?"
Gabriel Oprea, fost director general Snagov
17. Reghe către jucători: "Dacă a zis conducerea să pierdem, pierdem!"
Meci: Buftea - FC Ploiești 3-5 (2-1), 6 mai 2009
Au marcat: Dorobanţu (2 - pen.), Miron (10 - autogol), D. Marin (58) / Gafiţa (43 - pen.), Ciobanu (52, 63), Alexe (56), Mihalache (88)
Insiderii Gazetei vorbesc despre o implicare activă a lui Reghe pentru ca meciul să se încheie cu un deznodămînt favorabil adversarului, lucru combătut însă ferm de actualul "principal" din Ghencea.
Încep relatările insiderilor despre desfăşurarea jocului. "007": "Nimic bizar nu s-a întîmplat înaintea meciului. Nici măcar în prima repriză! Buftea a condus cu 2-0, s-a intrat cu 2-1 în pauză, dar cei de la Ploieşti erau evident descumpăniţi de replica serioasă pe care o întîmpinau pe gazon. Pe culoarul spre cabine s-a iscat imediat o forfotă teribilă, toată lumea devenise extrem de agitată. Mă refer la conducătorii celor două cluburi. În vestiarul Buftei a apărut Sorin Dumitrescu, unul dintre şefi. El transmite direct jucătorilor, fără perdea, că partida trebuie să fie cîştigată de CSM Ploieşti".
Dar Reghe? "Era lîngă Dumitrescu. La început, a adoptat o atitudine reţinută. N-a zis nimic. O parte dintre jucători s-au revoltat, cei mai în vîrstă. Nu ar fi vrut să dea înapoi. A fost momentul în care Reghecampf a intervenit ferm. Şi a cerut şi el băieţilor să urmeze solicitarea lui Dumitrescu. «Aşa trebuie să facem, dacă asta doreşte conducerea!». În acel moment s-a înclinat balanţa, cei care ridicaseră glasul s-au oprit, sub presiunea colegilor şi a staff-ului".
Iar mitanul secund a adus pe teren răsturnarea scorului, cu goluri bizare și o formație a Buftei sedată.
Cu ce s-au ales jucătorii din această poveste? "007" pretinde că Buftea ar fi luat prime de consolare de cîte 10 milioane de lei vechi, în timp ce Ploieştiul le-ar fi plătit fotbaliştilor în jur de 15 milioane de cap. "Dar e normal să pierzi acasă şi să-ţi bagi nişte bani în buzunar?", se întreabă "Marele Evadat". Asta în timp ce Laurenţiu Reghecampf insistă să puncteze că insiderii GSP spun numai minciuni.
"Nu aş face niciodată blaturi. Îmi e greu să mai merg la Buftea la cîte lucruri se aud despre această echipă. În timpul meciului, fanii mi-au strigat să terminăm cu blaturile. Cum să le spun că nu e nimic după ce am pierdut cu 5-3?"
Anamaria Prodan, fostă preşedinte Buftea, 7 mai 2009
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro