- Andrea Colamonici, 53 de ani, a venit în România în anul 2016, pe postul de antrenor principal al lotului olimpic de canotaj.
- Surse GOLAZO.ro susțin că italianul a fost deranjat de atacurile din presă, precum și de relațiile dificile cu ceilalți antrenori.
- Surse apropiate lui Colamonici dezvăluie că acesta a primit oferta Federației italiene acum mai bine de o lună, dar a lăsat să se înțeleagă că va continua cu România.
Ceea ce trebuia să fie un prilej de bucurie, medaliile obținute la JO Paris de canotajul românesc, s-a transformat într-o veritabilă problemă. Antrenorul lotului olimpic, Antonio Colamonici, a plecat de la conducerea acestuia. Italianul a acceptat oferta federației din țara sa natală, acolo unde va fi coordonator al canotajului din peninsulă.
Motivele pentru care antrenorul Andrea Colamonici a părăsit România
Chiar dacă Andrea Colamonici are de încasat un bonus generos pentru performanțele obținute de canotorii români la Jocurile Olimpice de la Paris, el s-a arătat deranjat de mai multe lucruri care s-au petrecut după această competiție.
Surse GOLAZO.ro alcătuiesc un tablou complet al motivelor care l-au determinat pe Colamonici să se întoarcă în Italia, deși Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, l-a rugat insistent să rămână. Situația descrisă de sursele noastre este una sumbră.
1. Tabelul de premiere
Unul din primele motive de nemulțumire ale italianului a fost scandalul iscat în presa românească după ce doi funcționari ai Federației Române de Canotaj apăreau, cu sume uriașe – 162.400 euro -, în tabelul de premiere pentru rezultatele JO Paris. Dar, de asemenea, Antonio Colamonici a fost deranjat și de vocile care contestau suma pe care o avea el de primit.
Surse GOLAZO.ro dezvoltă: „A cântărit foarte mult atmosfera negativă din jurul canotajului după Jocurile Olimpice. Și nu mă refer doar la scandalul cu tabelul, în care apăreau acei funcționari, deși nici aia nu a înțeles. S-a vorbit atunci și de suma lui, iar voci din lumea sportului au susținut că a venit «italianul să ne ia banii». Și sigur că au ajuns și la urechile lui aceste vorbe.
Apoi au fost certurile între antrenori de prin presa. De ce aceia care i-au descoperit pe sportivi iau prime așa de mari (n.r. – doar Mariana Maliș are de încasat 102.375 euro)? Și de ce există diferențe între cei care au lucrat cu sportivii în acest ciclu olimpic. Știți, fiecare se uită în ograda vecinului. Colamonici nu a înțeles aceste conflicte”.
2. Neînțelegerile cu antrenorii
După ce publicul a aflat sumele pe care le au de încasat antrenorii ce s-au ocupat cu pregătirea canotorilor români, s-a ajuns la mesaje „contondente” pe rețelele de socializare, fapt care a creat tensiuni. Cum s-au manifestat acestea, ne spun surse apropiate antrenorului italian.
„Nu știți ce s-a scris despre oamenii aceștia pe rețelele de socializare, nu numai în presă. De acolo se acumulează frustrări, răbufnești acasă, la club, la antrenamente, și e o stare de tensiune care explodează până la urmă. Au existat și certuri interne, normal. Un antrenor a plecat la Iași, preia juniorii de acolo. Nu mai vrea să audă de canotaj. A zis că nu e preșul nimănui.
Un altul a zis că rămâne acasă, în București, lângă familie, și nu mai vrea să meargă la Snagov. Nu mai vrea să stea în cantonament, să facă sacrificii, iar apoi să fie terfelit prin presă pentru că ia prea mulți bani la medalii. A fost o discuție internă, la federație, destul de aprinsă și serioasă. S-au acumulat multe frustrări”.
3. Primele pentru Jocurile Olimpice
Chiar dacă Comitetul Olimpic și Sportiv Român a aprobat sumele cu care trebuie premiați cei angrenați în succesul canotajului autohton de la JO Paris 2024, banii nu au fost acordați. Un alt motiv pentru care Antonio Colamonici a supărat. Iată ce spune sursele noastre.
„Au trecut aproape șase luni și nimeni nu a văzut vreun euro. El nu a înțeles de ce durează atât. Dar s-a bucurat de o poziție privilegiată, mă refer la cetățenie, la faptul că a fost singurul antrenor din lot chemat la Cotroceni, interviuri la televizor. Totul din dorința de a vedea că e dorit în continuare. Aceste fapte au deranjat alți antrenori, care erau huliți prin presă, dar nici nu se bucurau de avantajele lui, și, în plus, l-au făcut pe el să se simtă foarte important. Și să aibă pretenții”.
4. Avantajele postului de la lotul olimpic italian
Ajuns la 53 de ani, Colamonici a fost cooptat, conform surselor GOLAZO.ro, pe postul de coordonator al lotului olimpic italian. „Nu va mai fi antrenor principal, așa că nu va sta în cantonamente. Deci programul său va fi unul mai relaxat. Va coordona, va face planul de pregătire și merge la competiții. Sigur e mai convenabil pentru el. Italienii nu dau bani mulți la performanțe, dar ei plătesc mai bine lunar. Deci nu e neapărat condiționat de performanțe”.
„L-a furat flama”
Ce i s-a reproșat lui Colamonici. Deși privit ca omul ce a revitalizat canotajul românesc, care a câștigat doar o medalie de aur la Tokyo 2020, italianul și-a pierdut destul de repede din susținători, așa cum divulgă surse din interiorul acestui sport.
„După succesul avut la Paris l-a «furat puțin flama», cum se spune pe românește. A cam uitat că a făcut performanță cu o echipă, nu de unul singur. Iar cei din jurul său au fost deranjați de asta. Din ce știu, nu a existat un conflict cu federația noastră. Poate acum este, după ce a anunțat că pleacă. Nu e ok că a aruncat totul în cârca federației noastre”.
„Doamna Lipă a încercat să-l oprească”
Elisabeta Lipă, șefa ANS, a fost cea care a dorit, chiar dacă apele erau tulburi, ca Antonio Colamonici să continue în România.
„Eu știu că doamna Lipă a încercat să-l oprească la Colamonici și se părea că a reușit, dar apoi italianul s-a răzgândit. Când au venit italienii cu oferta, acum o lună și jumătate, a zis că ar vrea să continue munca aici, în România”, au dezvăluit surse GOLAZO.ro.
„Era un avantaj financiar serios”
Ce a adus bun Colamonici. Dincolo de medalii obținute de canotajul românesc, care nu ar fi fost posibile fără sportivii români, italianul Colamonici și-a pus amprenta și pe alte aspecte ale acestei discipline. Surse GOLAZO: „A fost foarte important pentru canotajul românesc, iar asta vă poate confirma orice sportiv. E un foarte bun motivator, psiholog.
«Simte», cum se spune, canotorul. E o lovitură și pentru ei. Au crescut oameni lângă el, e adevărat. Dar el venea din afară, cu autoritate. Acum să vedeam cine va veni. Plus ca acum, oricine va fi lider, Dorin Alupei, sau altcineva, va avea contestatari”.
Italianul s-a implicat și la nivel de material de concurs al lotului României. De asemenea, Colamonici a adus oameni specializați din Italia.
„Lumea trebuie să înțeleagă că Andrea Colamonici a venit cu plusuri mari la Federație Română de canotaj. Osteopați foarte buni din Italia au venit după ce i-a convins el. Care vor pleca, cel mai probabil, cu el. În plus, relația canotajului românesc cu cel mai important producător de bărci, Filippi, a fost intermediată de el.
Orice era nevoie, se rezolva. Canotajul românesc aa vut cele mai noi bărci înaintea tuturor. Sportivii noștri se acomodau cu ele, le studiau, le învățau. Ni le împrumutau, le foloseam la un european, mondial, iar apoi le dădeam înapoi. Și financiar era un avantaj serios”, au mai spus sursele GOLAZO.ro