- Forul mondial a aplicat deja această nouă prevedere în competițiile pe care le organizează, lucru care se va petrece inclusiv la Jocurile Olimpice
- UEFA nu acceptă să preia modelul, dar există o țară în Europa care a implementat legea FIFA, e vorba despre Rusia
Cele mai importante două foruri din fotbalul mondial, FIFA și UEFA, nu au ajuns la o înțelegere privind o regulă care să fie aplicată unitar la toate competițiile.
E vorba despre modalitatea prin care un arbitru de centru anunță decizia după intervenția VAR și după ce revede faza pe monitorul de la marginea terenului.
Cum ar trebui să procedeze arbitrii
FIFA vrea și a și implementat deja în competițiile pe care le organizează ca anunțul abitrului să fie făcut pe cale vocală, nu doar prin semne și să fie auzit atât de spectatori, cât și de cei care urmăresc jocul în fața televizoarelor.
Instituția condusă de Gianni Infantino a introdus regula deja, iar ea spune că arbitrul, care ar purta un microfon în dreptul obrazului, ar urma să explice decizia. Exemplu: dacă după vizionarea fazei decide să acorde penalty, deși nu văzuse incorectitudinea, atunci anunțul să sune:
„Se acordă penalty și cartonaș galben pentru jucarea balonului cu mâna” sau “se acordă penalty pentru faultul, mai precis piedică”.
Hațegan va pune în aplicare modelul FIFA la JO de la Paris
Aceste lucruri sunt deja în competițiile pe care FIFA le are în organizare. Cum ar fi: Campionatul Mondial feminin, care a avut loc în 2023 în Noua Zeelandă și Australia, Campionatul Mondial U20, care a fost în Argentina.
Și la Cupa Intercontinentală, din decembrie 2023, din Arabia Saudită, s-a aplicat acest sistem, care s-a dovedit a fi un fisco. Au existat momente în care arbitrul n-a putut pune în practică cerința FIFA din cauza defecțiunilor tehnice.
Următoarea competiție la care FIFA va cere anunțul vocal din partea arbitrilor va fi la Jocurile Olimpice, în turneul de fotbal. Printre arbitrii selectați ca să oficieze la JO de la Paris se află și românul Ovidiu Hațegan.
UEFA a zis nu, Rusia a zis da
În schimb, UEFA nu a fost de acord să procedeze la fel și nu schimbat protocolul de aplicare VAR. Nici la cupele europene, nici la turneul final al Campionatului European care va debuta pe 14 iunie, în Germania.
Totuși, există o țară din Europa care urmează modelul FIFA. E vorba despre Rusia, care a fost însă exclusă din toate competițiile, atât la nivel de națională, cât și ca echipe de club.
Care au fost modificările majore în fotbal în ultimii ani
- VAR
- Tehnologia goal-line
- Ofsaid-ul automat
- Creșterea numărului de schimbări de la 3 la 5
- Eliminarea golului marcat în deplasare în criteriile de departajare în meciurile disputate în dublă manșe