- Într-un moment în care nu doar SUA, ci și lumea, sunt extrem de divizate, fostul președinte al SUA a rostit un discurs la Convenția Democrată.
- Barack Obama a ales sportul și olimpismul ca exemple că „încă mai avem afecțiunea care ne leagă”.
Barack Obama nu a fost genul de președinte „sportiv”. Pe timpul celor două mandate, cel de-al 44-lea președinte al SUA a făcut gesturile așteptate de la omul din Biroul Oval, dar a rămas mai degrabă intelectual, reflexiv și uneori profesoral, trăsături de lider care i-au și fost reproșate de către criticii săi.
Dar timpurile se schimbă. Și sportul este reconsiderat.
„Sunt singurul om atât de fraier încât să vorbesc după Michelle Obama”
Marți seară, în SUA, miercuri dimineață, în România, a continuat, la Chicago, Convenția Democrată, cea care o va alege pe Kamala Harris în postura de candidat al democraților la alegerile din noiembrie. Omul care a încheiat seara, în calitate de invitat special, a fost Barack Obama.
El a început printr-o glumă, „Sunt singurul om atât de fraier încât să vorbesc după Michelle Obama”, a spus Barack Obama. A fost o trimitere la discursul de dinainte, cel al soției sale, care a șocat și electrizat sala.
Michelle Obama a rostit inclusiv o frază care probabil va intra în istorie, la adresa lui Donald Trump: „Cine vrea să-i spună că președinția este una dintre acele slujbe pentru negri?”. A fost o trimitere la faptul că slujbele mărunte, modeste și adesea neprețuite suficient, sunt numite „slujbe de negri”.
„Continuăm să susținem, împreună, sportivii noștri olimpici”
După ce s-a ironizat pe sine pentru că urmează unei astfel de intervenții, Barack Obama a rostit propriul discurs. A fost mult mai ponderat, în ton, față de predecesorii săi din seara democrată.
El a insistat pe nevoia de a restabili încredere în societate și „legătura de afecțiune” dintre oameni.
Fostul președinte a remarcat paradoxul că pe măsură ce suntem mai înverșunați, conștientizăm că filozofia „câștigul unui grup este neapărat pierderea altui grup” nu ne duce nicăieri.
Barack Obama a spus că libertatea înseamnă să accepți alegerile celorlalți, diferite de alte tale, fără să percepi diferența ca o pierdere a ta. Și a oferit sportul drept exemplu.
Dornic să ofere mesajul că „suntem o țară”, el a spus că „noi continuăm să ne ajutăm vecinii, să oferim de mâncare, în biserici, celor înfometați și continuăm să susținem, împreună, sportivii noștri olimpici atunci când ei luptă pentru o medalie”.
Numitorul nostru comun
Studiile recente arată că, într-o societate polarizată, inclusiv atenția americanilor pentru Jocurile Olimpice a scăzut.
„Marea majoritate dintre noi nu doresc să trăiască într-o țară care este amară și divizată”, a spus Obama, folosind sportul drept una dintre acele, nu multe, dovezi că există posibilitatea renașterii speranței și încrederii. Pentru un fost președinte nu prea sportiv, a fost un moment.
Și la noi a început, de facto, campania pentru alegerile din toamnă. Urmează parlamentarele și prezidențialele. România este deja polarizată și va urma o luptă încinsă.
Cînd ea se va termina însă, așa cum se spune, noi rămânem tot cetățeni români. Indiferent că suntem cu AUR, PNL, PSD, PMP, Reper, UDMR, USR sau cu altcineva (am așezat partidele alfabetic), există lucruri care vor rămâne la fel.
Printre ele, ca numitor comun, vom păstra atașamentul pentru sportivii care reprezintă țara, indiferent de probă, de competiție, de preferințele legate de un club sau altul.
Nu e suficient, desigur, nu e liniștitor, dar sportul e acolo, ca o stâncă de care merită să avem grijă.
- Articolul face parte din proiectul "Team Romania", dezvoltat de GOLAZO.ro & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
- BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.