În timp ce pantofii moderni și ținutele sportive oferă unele avantaje concurenților, impactul psihologic al nepurtării hainelor ar putea depăși efectele fizice, scrie BBC.
Legenda antică greacă spune că, în 720 î.Hr., un atlet olimpic pe nume Orsippus din Megara a concurat în cursa de 185 m când i- alunecat toga. În loc să se oprească pentru a-și ascunde goliciunea, Orsippus a sprintat și a câștigat cursa. Exemplul său triumfător a rămas. Competiția atletică nudă - adesea accentuată prin ungerea corpului cu ulei de măsline - a devenit faimoasă în Grecia fiind văzută ca tributul suprem adus lui Zeus.
„A existat toată această idee a lui Orsippus eroic și învingător și apoi sărbătorit că era gol”, spune Sarah Bond, profesor asociat de istorie la Universitatea din Iowa. „Grecii care alergau goi au devenit un mod de a-și recunoaște grecimea și civilizația străveche”.
În momentul în care olimpiadele moderne au fost reînviate în 1896, totuși, valurile culturale se transformaseră de mult. Organizatorii nici măcar nu s-au gândit să readucă tradiția greacă a concuratului fără haine. Și în competiția sportivă modernă, îmbrăcămintea joacă acum și un rol esențial în performanță - pantofii oferă aderență și adaugă un plus la pasul unui alergător, costumele de înot pot ajuta înotătorii să alunece mai ușor prin apă, iar ținutele potrivite pot reduce rezistența la vânt.
Dar dacă Jocurile ar fi făcut un pas și mai neobișnuit prin restabilirea tradiției nudității olimpice originale grecești?
Jocurile Olimpice din această vară de la Tokyo, însă, promit că vor fi neobișnuite din multe puncte de vedere, având în vedere constrângerile Covid-19.
Deși nimeni nu se gândește serios să facă acest lucru, ideea ridică întrebări interesante despre performanța atletică, normele culturale, sexismul și multe altele.
Pentru început, concurența nud ar crea probleme logistice incomode pentru mulți sportivi. În timp ce concurenții moderni își practică adesea sportul practic gol - purtând doar spandex etanș la piele, de exemplu - anumite piese vestimentare servesc unor scopuri principale importante: menținerea sânilor femeilor și a organelor genitale ale bărbaților.
„Fără a fi grosolan, asta mă ajută din punct de vedere al confortului, cel puțin”, spune Shawn Deaton, directorul de proiecte speciale al Centrului de protecție și confort textil de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Pe de altă parte, gradul în care îmbrăcămintea contribuie de fapt la performanța atletică (spre deosebire de confort) este mai puțin clar. Potrivit Olgăi Troynikov, profesor de materiale funcționale și inginerie centrată pe om la Universitatea RMIT din Melbourne, depinde într-adevăr doar de îmbrăcăminte, de potrivirea acesteia la corpul unui sportiv individual și la sport.
În general, îmbrăcămintea face câteva lucruri pentru sportivi, spune Troynikov. În primul rând, acesta eficientizează corpul și „te leagă”, permițând ca puterea mușchilor să fie mai bine direcționată către sarcina la îndemână. Centurile de ridicare a greutății și spandexul pot fi utile, de exemplu, pentru a stabiliza mușchii unui concurent, astfel încât să își poată direcționa toată energia spre munca pe care o fac. Fără aceste articole de îmbrăcăminte, performanța poate avea de suferit.
Controversa costumului de inot LZR Racer
Îmbrăcămintea foarte netedă poate reduce, de asemenea, rezistența pe care corpul o întâmpină atunci când se deplasează prin aer sau apă - un avantaj pentru multe tipuri de sport. De exemplu, pe lângă bărbierirea picioarelor, bicicliștii pot beneficia, de asemenea, de îmbrăcămintea strânsă, cu o rezistență foarte scăzută la aer.
Cel mai convingător exemplu de avantaje atletice oferite de îmbrăcăminte provine totuși din înot. De fapt, sportul aproape „a devenit o competiție în inginerie, nu doar în abilitățile atletice ale corpului uman”, spune Troynikov. Aceast fapt s-a evidențiat cel mai bine în 2008, când înotătorii care concurau la Jocurile Olimpice de la Beijing au depășit 25 de recorduri mondiale - 23 dintre aceste recorduri fiind depășite de către sportivi care purtau un costum specializat din poliuretan, denumit LZR Racer.
Potrivit NASA, ai cărui oameni de știință au contribuit la proiectarea LZR Racer, costumul de ultimă generație a redus frecarea pielii cu 24% și, de asemenea, a comprimat corpul purtătorului pentru a reduce rezistența. În 2010, FINA, organismul internațional de conducere a înotului, a stabilit că LZR Racer și costume similare confereau un avantaj prea nedrept pentru purtători. FINA interzice acum sportivilor să concureze în orice costum care ajută la viteză, flotabilitate sau performanță.
De fapt, acest lucru înseamnă că - în afară de rezistența adăugată de sânii sau organele genitale masculine - a deveni nud nu ar avea un impact dramatic asupra performanței înotătorilor.
Dileme etice și juridice pentru nuditate în sport
Ar exista, de asemenea, serioase întrebări juridice și etice dacă sportivii cu vârsta sub 18 ani ar fi obligați să concureze nud. În timp ce sportivii de sex masculin de la vârsta de 12 ani au participat la Jocurile Olimpice antice grecești concurând nud, având în vedere natura religioasă a jocurilor, activitatea sexuală sau sexualizarea sportivilor a fost strict interzisă și ar fi fost grav privită. Asta nu ar fi cazul astăzi. „Goliciunea în jocurile olimpice avea un sens diferit pe atunci.. Astăzi, va deveni foarte inerent sexualizat și foarte pornografic, iar acest lucru va deveni foarte dăunător, la rândul său.", avertizează specialiștii.(integral pe BBC)
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro