- Bela Karolyi a fost antrenorul Nadiei, al acelui „10 perfect”. Dar și cel care a traumatizat zeci, sute de copii.
O zi în care Nadia, unica Nadia a lumii, i-a trimis reporterului USA Today un mesaj despre fostul ei antrenor:
„Cu aproape 50 de ani în urmă, el m-a condus spre performanța istorică a Primului 10 Perfect la Jocurile Olimpice… și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”.
E adevărul.
Mult aur olimpic. A creat campioane, legende
Fără Karolyi, Nadia Comăneci nu ar fi avut acel 10 la Montreal care a transformat gimnastica mondială, nu ar fi fost campioană olimpică absolută la doar 14 ani, în 1976, nu ar fi cucerit nouă medalii la Jocuri, cinci de aur…
Fără Karolyi, nici Mary Lou Retton nu ar fi devenit, în 1984, la 16 ani, prima americancă pe locul 1 la individual compus în legenda Olimpiadelor.
Are multe merite Bela Karolyi. Multe performanțe ca antrenor. Și în România, și în Statele Unite, unde s-a refugiat în 1981, fugind de comunism și propulsând America spre aur. El și soția sa, Marta.
A revoluționat gimnastica.
Aur și durere. Bela și gimnasta rănită: „Poți s-o faci!”
A revoluționat gimnastica, dar a și întunecat-o. A traumatizat-o cu stilul său dur, excesiv de dur, agresiv, violent. A traumatizat copii, a lăsat în urmă suferință. Aur și durere.
În documentarul „Simone Biles în ascensiune”, sunt multe mărturii împotriva lui, împotriva sistemului impus de el.
Filmul ne-a întors în timp, în 1996, la Jocurile de la Atlanta, cu prim-plan pe Karolyi, care striga spre Kerri Strug: „Poți s-o faci!”.
Ea era accidentată la gleznă după prima săritură, însă a doua săritură ar fi oferit aurul echipei americane. Și a forțat-o să mai sară o dată. Aur olimpic pentru SUA, leziune agravată pentru Strug.
Bela a luat-o în brațe, așa a dus-o pe podium. Fotografia cu antrenorul și sportiva lângă podium a făcut înconjurul lumii într-o clipă. El râdea. Ea, nu. Pe chipul ei era doar suferință.
În documentar, Onnie Willis Rogers, fostă gimnastă, psiholog, a spus: „Nu e nevoie să controlezi, să domini și să subminezi umanitatea gimnastei pentru succes”.
Asta a făcut Bela Karolyi.
Campioanele care au învățat să tacă
Simone Biles, cea mai mare gimnastă americană, 11 medalii olimpice, șapte de aur, s-a pregătit și ea la ranchul soților Karolyi. Nu a fost o experiență plăcută.
Una dintre amintirile ei: „Nu mi-a ieșit o săritură. Am făcut un mic pas în față. Mi-au zis că n-am valoare pentru echipă”.
Concluzia ei: „A trebuit să-mi estompez personalitatea”.
O altă gimnastă americană, Betty Okino, argint la Jocurile din 1992, Barcelona, a povestit că „Bela și Marta Karolyi reprezentau standardul de excelență, dar aveau o metodă învechită. Îți forțau trupul, mintea și vedeau dacă cedezi”.
Nu se simțea bine în cantonamente. Deloc. A zis ceva tragic: „Învățai să taci”. Finalul unei declarații începută astfel: „Totul era foarte milităresc. N-aveai un cuvânt de spus despre cum te simțeai. Nu puteai avea păreri”.
Astfel au crescut campioanele americane. Învățând să tacă. Să-l asculte pe Karolyi și să tacă.
Soții Karolyi și răul suprem, Larry Nassar
Dacă putea fi ceva mai rău decât interdicția de a vorbi pentru un copil, pentru un adolescent, răul suprem a existat și are legătură cu familia Karolyi.
Răul suprem a fost Larry Nassar. Doctorul naționalei americane de gimnastică aproape două decenii.
Condamnat la 175 de ani de închisoare pentru abuz sexual după un proces transmis pe întreaga planetă, îngrozind-o. 265 de victime, toate tinere gimnaste.
În documentarul vieții lui Simone Biles s-a afirmat:
„Sportivele olimpice spun că Nassar le-a abuzat la ranchul din Texas al lui Bela și Marta Karolyi”.
Un mesaj și pentru Bela Karolyi
Biles a depus și ea mărturie împotriva lui Nassar.
„La început, când totul a ieșit la iveală, am simțit că am fost atât de naivă în acei ani, crezând că e normal. Medicul ne abuza și credeam că e tratament medical”, a povestit Simone în film.
„Eram copii, nimeni nu ne-a zis ce e abuzul sexual. Am realizat că nu fusese vina mea, ci a mediului din gimnastică și a celor care l-au mușamalizat”.
Și Bela, și Marta s-au apărat mereu, susținând că nu au știut nimic. Cum era posibil? Ani, foarte mulți ani la rând, Nassar a abuzat aceste fete în cantonamentul naționalei americane. O echipă pe care ei o antrenau. În ranchul lor.
Plângând, traumatizată și acum, Simone Biles a avut un mesaj pentru cei care coordonau gimnastica în acea perioadă:
„Aveați o singură misiune, trebuia doar să ne protejați și nu ați făcut asta!”.
Un mesaj și pentru Bela Karolyi.