- Romano Floriani Mussolini a înscris golul decisiv în meciul Juve Stabia - Cesena, din Serie B, scor 1-0.
- Romano (21 de ani), strănepotul lui Benito Mussolini, a fost felicitat cu un salut fascist de către fani
Gesturi controversate, asociate simbolisticii fasciste, au fost făcute într-un meci din liga secundă a fotbalului italian, după ce strănepotul lui Benito Mussolini a înscris un gol decisiv.
- Benito Mussolini (1883-1945) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. El a creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat.
- Scenele sunt cu atât mai ciudate cu cât Juve Stabia e un club de origine socialistă, la meciurile căruia apar frecvent în tribune steaguri cu Che Guevara, URSS etc. În imaginile de după golul lui Mussolini se poate vedea un steag cu Palestina
Gesturi asociate fascismului, după golul decisiv al strănepotului lui Mussolini
Romano Floriani Mussolini, jucător în vârstă de 21 de ani, împrumutat de Lazio la Juve Stabia, a înscris golul decisiv în victoria echipei sale împotriva celor de la Cesena, în etapa curentă din Serie B, scor 1-0.
Lovitura de cap a lui Floriani a adus cea de-a treia victorie consecutivă pentru Juve Stabia, care a urcat astfel pe locul 4 în clasament.
Fotbalistul a fost aclamat de suporteri, iar numele său a fost scandat în tribune.
Totodată, fanii au ridicat mâinile în aer timp de câteva secunde, un gest frecvent întâlnit pe stadioane, dar care, într-o anumită ipostază, poartă și conotații asociate fostelor regimuri fasciste și naziste.
Cine e Romano Benito Floriani Mussolini
Tânărul fotbalist a declarat într-un interviu că preferă să fie numit Mussolini, spre nemulțumirea tatălui său, Mauro Floriani, conform gazetta.it.
Romano Benito Floriani Mussolini este fiul Alessandrei Mussolini, fostă deputată din partea partidului de centru-dreapta Forza Italia, și al lui Mauro Floriani, fost ofițer Gărzii Financiare italiene, condamnat pentru un scandal de prostituție în 2015.
Celebra actriță Sofia Loren, sora bunicii sale materne, Maria Scicolone, este mătușa lui de gradul doi.
„Am urmat o școală engleză pentru a evita una italiană, unde aș atrage mai multă atenție”, a explicat el într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.
Mussolini a continuat: „Sper să joc într-o zi la națională, ar fi cea mai mare onoare pentru mine. Numele meu n-a atras nimic negativ pe teren, doar în afara lui. Niște strigăte din tribune, pe care nu le bag în seamă, și comentarii pe rețelele de socializare.
Dacă numele meu de familie mi-ar influența cariera, ar fi o mare dezamăgire. Ce pot face? Ceea ce contează este ceea ce fac pe teren.
Străbunicul meu, Benito, a fost o figură foarte importantă pentru Italia, dar suntem în 2024 și lumea s-a schimbat. Întotdeauna vor exista unele prejudecăți, dar munca mea nu are nimic de-a face cu asta și nu mă apasă.
Mama mea a avut o perioadă mai grea. E mai greu pentru o femeie. A cântărit mai mult pe ea pentru că este în politică și este foarte expusă. Dar trebuie să fie admirată pentru felul în care se apără”.
De ce mai este folosit „salutul roman”
Salutul roman este un gest în care brațul drept este întins complet înainte, cu palma orientată în jos și degetele lipite.
Deși este asociat cu Roma antică, nu există dovezi istorice care să ateste utilizarea acestui salut de către romani.
Popularitatea sa a crescut în secolul al XX-lea, fiind adoptat de regimuri totalitare, devenind un simbol al acestor ideologiilor care le stau la bază.
În prezent, salutul roman este interzis în multe țări, fiind considerat un simbol al urii și intoleranței.