- FIFA va oficializa pe 11 decembrie țara în care se va derula a 25-a ediție a Mondialului. Arabia Saudită va găzdui CM 2034. Singura candidată.
- Autoritățile saudite, mai ales prințul moștenitor și premierul Mohammed bin Salman, acuzate că au executat 208 persoane în 2024, cifră neatinsă până acum. Și mai sunt două luni și jumătate din acest an.
- Arabia Saudită a candidat recent pentru a pătrunde în Consiliul ONU al Drepturilor Omului. Dosarul său a fost unicul care a pierdut!
Ultimul Mondial, organizat de Qatar în noiembrie-decembrie 2022, a fost puternic contestat.
Mai multe ziare europene importante, în special cele britanice, The Guardian și The Times, au scris despre miile de muncitori străini care au murit pe șantierele CM.
După ce aceștia au lucrat în condiții grele, la temperaturi infernale, locuind în condiții insalubre și fiind obligați să suporte legile aspre aplicate de Doha. Inclusiv reținerea pașapoartelor în perioada contractelor și interzicerea de a părăsi țara.
Arabia Saudită, gazda celui de-al 25-lea Mondial prin Vision 2030
FIFA se pregătește de alt Mondial controversat. În 2034, cea mai importantă competiție a fotbalului se va întoarce în Golful Persic.
Arabia Saudită va găzdui peste zece ani cea de-a 25-a ediție a turneului final.
Regatul asiatic a rămas unicul candidat la organizarea CM 2034. Nicio altă țară nu și-a mai înregistrat candidatura până la termenul limită, 31 octombrie 2023. Iar pe 11 decembrie 2024, FIFA va oficializa proiectul Saudi 2034.
Statul saudit e și mai criticat decât Qatar. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MBS), prim-ministru la 39 de ani, a lansat proiectul Vision 2030, anunțând transformarea Arabiei Saudite.
Din regatul rigid, ultraconservator, într-o țară deschisă, cu proiecte futuriste, atrăgând lumea prin turism și sport, mai ales prin sport. Toate sporturile cu priză la public. Fotbalul, numărul 1.
Organizațiile internaționale acuză Arabia Saudită de încălcarea gravă a drepturilor omului
Numai că încercarea Riadului de a crea o imagine bună nu poate șterge acuzațiile îndreptate împotriva autorităților saudite de către organizațiile internaționale. Cea mai gravă, încălcarea drepturilor omului.
Amnesty International a indicat uciderea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care critica vehement regimul MBS.
A atenționat asupra condamnării la închisoare și la moarte a multor contestatari ai lui Bin Salman (majoritatea cu procese-simulacru), asupra discriminării femeilor.
Human Rights Watch a dezvăluit omorârea a sute de migranți etiopieni care încercau să traverseze granița Yemen-Arabia Saudită în 2022 și 2023.
208 execuții până acum în 2024. Cum nu s-a mai întâmplat niciodată
Și mai grav! Saudiții au bătut recordul execuțiilor în acest an. Potrivit Daily Mail, 208 persoane au fost omorâte în 2024, depășind cea mai mare cifră înregistrată până acum, 196 în 2022. Și mai sunt încă două luni și jumătate!
E printre primele cinci țări ale lumii care aplică pedeapsa cu moartea cel mai des.
Au vrut să fie în Consiliul ONU al Drepturilor Omului. Respinși!
Stupefiant, Arabia Saudită a încercat să pătrundă în Consiliul ONU al Drepturilor Omului.
A candidat pentru a face parte din acest organism cu 47 de state membre împreună cu Cipru, Coreea de Sud, Thailanda, Qatar și Insulele Marshall.
Au fost șase dosare pentru cinci locuri în zona Asia-Pacific. Candidatura Riadului a fost respinsă.
Autoritățile saudite continuă seria uciderilor într-o ignorare totală a vieții în timp ce promovează campania goală de conținut a refacerii imaginii. Condamnarea la moarte e pedeapsa dezgustătoare folosită de Arabia Saudită împotriva oamenilor pentru o listă largă de infracțiuni, inclusiv disidența politică, urmare a unor procese incorecte Agnes Callamard, secretar general Amnesty International