Jucătorii care vor purta banderola „One Love” la Cupa Mondială din Qatar riscă să primească cartonașe galbene înainte de startul meciului pentru încălcarea regulilor FIFA privind echipamentul, informează Daily Mail.
Căpitanii a nouă națiuni europene, printre care Harry Kane (Anglia), Gareth Bale (Țara Galilor) și Manuel Neuer (Germania), intenționau să poarte banderole „One Love”, care promovează incluziunea și drepturile LGBTQ+ în Qatar, o țară care incriminează relațiile între persoane de același sex.
BILD sugerează că Federația Germană se gândește acum dacă Neuer ar trebui să poarte banderola, având în vedere potențialele consecințe, în timp ce Kane va purta luni probabil banderola la meciul Angliei cu reprezentativa din Iran.
Regulile FIFA privind echipamentul prevăd că: „La turneele FIFA, personalul de meci trebuie să poarte îmbrăcăminte și echipament oficial furnizat de FIFA, inclusiv insignele de eveniment specificate și furnizate de FIFA".
Accesoriile neoficiale, cum ar fi banderolele „One Love”, ar putea fi considerate ilegale, iar jucătorii care le poartă ar putea fi amendați sau ar putea primi cartonașe galbene.
Mark Bullingham, directorul executiv al Federației Engleze de Fotbal (FA), a declarat anterior că Anglia este dispusă să fie amendată pentru purtarea banderolei. El a afirmat că este „trist” că mulți fani LGBTQ+ ai Angliei nu au venit în Qatar și că este „foarte important să ne arătăm valorile”.
FA a cerut luna trecută permisiunea FIFA pentru a purta banderola „One Love”, dar nu a primit niciun răspuns.
FIFA a lansat propria banderolă de căpitan, ca parte a unei campanii sociale derulate alături de Națiunile Unite, care va promova o campanie diferită pentru fiecare rundă a turneului. Tema pentru sferturile de finală va fi „fără discriminare”, dar nu există nicio mențiune a drepturilor LGBTQ+ în niciuna dintre campanii.
De la desemnarea, la finele lui 2010, pentru organizarea acestui eveniment planetar, Qatarul a fost ţinta constantă a numeroase critici privind acuzaţii de corupţie, condiţiile de muncă inumane pentru migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro