- N-am mai fost la un CM din 1998, iar în grupele UCL de 12 ani.
- Sunt cele mai lungi perioade de absență, după ‘89, de la nivelul celor mai tari competiții de fotbal din lume.
Am lăsat în urmă un 2024 excepțional pentru fotbalul românesc. Optimi de finală la Euro, la care s-a adăugat calificarea FCSB în primăvara europeană.
Suntem deja în 2025 și privim înainte, de această dată, cu mult mai mult entuziasm, încredere și speranță.
Urmează un an în care, dincolo de disputele interne, de rivalitatea dintre FCSB, Dinamo și Rapid, de ce lucrări dentare mai are Șumudică, pe cine mai bruschează Dorinel, ce înjurături le mai trage Dan Petrescu arbitrilor și ce derapaje și mojicii mai face Gigi Becali, avem în față două provocări:
- Ne vom califica la un Mondial, pentru prima dată după o pauză de 28 de ani?
- Vom reuși să avem, din nou, echipă în Champions League, după o absență de 12 ani?
Diferența dintre FCSB&CFR și Rapid&Craiova
Grupa de preliminarii pentru Mondial o știm: ne vom bate cu Austria și Bosnia pentru primul loc. Parcursul din Champions îl vom afla în vară, însă el diferă în funcție de numele campioanei.
Va fi unul mai accesibil cu FCSB sau CFR, unul mai greu cu Craiova sau Rapid în postura de câștigătoare în Liga 1.
În cazul primei variante, la adăpostul unui coeficient bun, FCSB sau CFR ar beneficia de statut de cap de serie în primele două tururi, după care, cu puțină șansă, cum naționala a avut din plin, ar putea avea un traseu la îndemână.
În vara lui 2024, axa spre UCL a fost Virtus, Maccabi Tel Aviv, Sparta Praga și Malmo. În 2025 ar putea fi, de exemplu: Levadia Tallinn, Kairat, Ferencvaros, Bodo Glimt. Grupa din preliminariile CM: San Marino, Cipru, Bosnia, Austria.
Ce vi se pare mai ușor de obținut: să mergem la Mondial sau să fim în Liga Campionilor?
La un CM nu ne-am mai calificat din 1997. Atunci, România a avut un parcurs formidabil în preliminarii: 28 de puncte dintr-un maximum de 30. 9 victorii și un egal.
În acel an, campioana a fost Steaua, care a primit o șansă uluitoare de a ajunge în grupele UCL, după 3-0 la „masa verde” cu PSG, în retur însă a fost strivită, scor 0-5. A urmat un parcurs bun în Cupa UEFA, optimi de finală, după ce le-a eliminat pe Fenerbahce și Bastia, eliminată apoi greu de Aston Villa (2-1, 0-2).
Ce performanță este mai ușor de obținut?
Nici în 1993, când ne-am calificat la Mondialul American, România nu a trimis echipă în grupele UCL. Tot Steaua a fost campioană, scoasă de Monaco, antrenată de Wenger.
În UCL n-am mai fost din 2013, de la grupa în care FCSB a fost alături de Chelsea, Schalke și Basel. Atunci însă, am ratat calificarea la CM din Brazilia, după barajul pierdut cu Grecia.
Eventul CM-UCL ar fi o premieră absolută
Anul 2025 ne poate aduce o premieră absolută. Să reușim „eventul”: calificare la Mondial și în Champions League.
Ar fi o recompensă, în primul rând pentru public. Oamenii s-au întors într-un număr mare lângă fotbal. Demonstrația de atașament de la Euro 2024, media de spectatori din Liga 1, cea mai mare din ultimii mulți ani, Arena Națională plină la un meci cu Cipru, audiențe TV mai mari, toate acestea sunt argumente că România merită să primească mai mult la nivel de fotbal.
Apoi, presa de sport așteaptă și ea mai mult. Și, o spun fără teama de a greși, chiar merită. Puține țări au atâtea televiziuni de sport, site-uri și podcasturi dedicate cum sunt în România. O țară care a dus, vreme de o lună, în Germania, peste 100 de oameni din diverse redacții la Euro 2024.
E viață si fără fotbal, dar viața e mai bună cu fotbal bun
E important că ne-am regăsit entuziasmul. Sigur, va exista viață și fotbal și fără calificări la Mondial și în Champions League.
Dar 2024 ne-a deschis apetitul pentru ce înseamnă să fim și noi în lumea bună a fotbalului. Și ne-a plăcut. Chiar mult de tot. Și mai vrem.