- Constantin Bogdan Matei (44 de ani), senator PSD de Vâlcea, a fost numit noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), după ce Elisabeta Lipă (60 de ani) a fost nevoită să renunțe la această funcție, care nu era compatibilă cu cea de deputat.
- Matei a avut și un mandat de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Dăncilă, în perioada 20 noiembrie 2018 – 4 noiembrie 2019.
Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce Thomas-Răzvan Moldovan, vicepreședinte ANS în perioada iunie 2023 - decembrie 2024, fusese ales drept președinte interimar.
Constantin Bogdan Matei, noul președinte al ANS
Constantin Bogdan Matei va prelua conducerea începând de astăzi, 13 ianuarie 2025, conform unei decizii semnate de premierul Marcel Ciolacu și publicate deja în monitorul oficial.
De asemenea, senatorul PSD va avea și rang de secretar de stat.
Decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial arată astfel:
- Art. 1. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Constantin Bogdan Matei se numește în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Sport.
- Art. 2. — La data prevăzută la art. 1, prevederile art. 2 din Decizia prim ministrului nr. 438/2024 privind unele măsuri pentru exercitarea funcției de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1325 din 30 decembrie 2024, își încetează aplicabilitatea”
Interimarul Thomas Răzvan Moldovan: „Sistemul are are nevoie de schimbări fundamentale”
Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele interimar Thomas - Răzvan Moldovan trimisese în cursul zilei de azi, înaintea deciziei, un mesaj în care vorbea despre viitorul sportului și al ANS:
„[...] Obiectivul meu este de a reforma un sistem care are nevoie de schimbări fundamentale.
Știu că orice schimbare întâmpină rezistență, mai ales din partea celor care au fost parte din acest sistem timp îndelungat. Îi înțeleg pe deplin, iar mesajul meu nu este unul de reproș, ci de colaborare.
Îmi doresc ca împreună să aducem sportul românesc la nivelul pe care îl merită. Subliniez însă cu fermitate faptul că Agenția Națională pentru Sport este o instituție cu o responsabilitate uriașă față de viitorul sportului din România, iar eu îmi asum această responsabilitate cu toată seriozitatea. [...]
Cifrele vorbesc de la sine: secții de sport desființate, baze sportive abandonate, un procent alarmant de candidați care pică examenele fizice, creșterea riscului de obezitate.
Acestea sunt realități care ne privesc pe toți – atât la nivel central, cât și în teritoriu. Cum putem justifica evaluări constante de «foarte bine» în aceste condiții? Este clar că evaluările trebuie să reflecte realitatea, nu să fie o simplă formalitate.
Nu îmi doresc să rămân președinte cu orice preț. Sunt un om asumat, care înțelege provocările și cheamă alături de el sindicatul, dar și pe toți cei implicați, pentru a găsi împreună soluții reale. Aceasta este linia pe care o voi urma, cu determinare, transparență și responsabilitate.
Vă mulțumesc și vă asigur de deschiderea mea pentru un dialog constructiv. Doar împreună putem face diferența [...]”.
Cine este Constantin Bogdan Matei, noul șef ANS
Constantin Bogdan Matei a urmat cursurile Grupului Şcolar „Henri Coandă“ din Râmnicu Vâlcea, iar în 2004 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Management în Sport la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Din 2005 și până în 2016, când a ajuns în Senat, primul de pe lista PSD în Circumscripția 40 Râmnicu Vâlcea, a fost profesor de sport la Şcoala Gimnazială „Anton Pann“ din municipiu. Tot aici a fost, timp de doi ani (2013-2015), și director adjunct.
Înainte de a deveni senator (2016), a fost, timp de câteva luni, adjunct al șefului Inspectoratului Școlar Judeţean Vâlcea. În 2024 nu a mai prins loc în Parlament, notează puterea.ro.
Totodată, sursa citată notează că Bogdan Mihai a reușit să-și ia titularizarea ca profesor de sport după șase ani de încercări. La prima încercare, în 2006, a luat 2,75, un an mai târziu 5,25 și a reușit nota de trecere abia în 2012. În 2011 se înscrisese în PSD.