- Austria lui Ralf Ragnick este favorită în grupa din care mai fac parte România, Bosnia-Herțegovina, Cipru și San Marino, crede Cornel Dinu, 76 de ani.
- Fostul selecționer al naționalei nu este deloc convins de formatul actual al Campionatului Mondial, pe care „nu-l înțelege”.
- Vedetele echipei austriece sunt Alaba (Real Madrid), Sabitzer (Borussia Dortmund), Laimer (Bayern Munchen) și Arnautovic (Inter Milano).
Austria este, fără îndoială, cea mai puternică adversară a elevilor lui Mircea Lucescu în preliminariile pentru calificarea la Mondialul din 2026.
La recent încheiatul European, trupa atrenată de Ralf Rangnick a pierdut la limită cu Franța, 0-1, dar a învins Polonia și Olanda în grupa D. În șaisprezecimi, austriecii au fost învinși de Turcia.
Cornel Dinu: „Austria are mulți fotbaliști în Bundesliga”
Cornel Dinu, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, a declarat că Austria este favorita acestei grupe, chiar dacă România a avut un parcurs fără cusur în grupele Ligii Națiunilor.
„O grupă accesibilă, cu Austria principalul nostru adversar. Și, poate, favorită la locul 1. Are jucători de la echipe din Champions League, la formații mari, așa că ei ne vor pune probleme. Majoritatea evoluează în Bundesliga, dar care, în afară de Bayern Munchen, Borussia Dortmund și Bayern Leverkusen, nu mai propune echipe de speriat.
Și să nu uităm că Ralf Rangnick a schimbat fața acestei echipe. Și-a pus amprenta pe jocul ei. Noi ne-am descurcat bine în Liga Națiunilor, dar acolo nu am avut adversare de calibrul Austriei”, a spus Cornel Dinu, fost selecționer.
Istoria fotbalului austriac
Federația Austriacă de Fotbal a fost fondată în 1904, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Perioada de glorie a venit în anii 1930, atunci când sub conducerea lui Hugo Meisl, „Wunderteam” (n.r. – echipa minune) a venit pe locul patru la Mondialul din 1934 și pe obținut argintul Jocurilor Olimpice din 1936.
Din cauza anexării Austriei de Germania nazistă, Federația fost dizolvată în 1938. Cel mai mare succes al austriecilor a venit în 1954, atunci când au jucat semifinale împotriva foștilor cotropitori, meci pierdut, și au câștigat finala mică (n.r. – 3-1 cu Uruguay).
Vedeta Austriei: Marcel Sabitzer
În absența lui David Alaba, accidentat, omul de bază din linia mediană a celor de la Borussia Dortmund este și catalizatorul naționalei austrice.
Cu o carieră în care a jucat la echipe mari ale Europei, ca Manchester United și Bayern Munchen, Sabitzer a ajuns la vârsta (30 de ani) la care experiența se împletește perfect cu puterea fizică și știința jocului.
Mijlocașul din Dortmund are 87 de selecții și 20 de goluri marcate pentru națională.
Austria, punct forte
Triunghiul liniei de mijloc. Laimer, Seiwald, Sabitzer sunt cei trei fotbaliști care acoperă zona centrală a liniei mediane a austriecilor.
Primii doi sunt „distrugătorii”, care urcă destul de rar în careul advers, iar Sabitzer este cel care ordonează atacurile, dar, așa cum arată și cifrele sale, marchează destul de des pentru națională. Media sa e de aproape un gol la patru meciuri.
Antrenorul Ralf Rangnick
Fost modest jucător, vârful carierei sale numindu-se SSV Ulm 1946, antrenorul Rangnick are o carieră mult mai importantă. Echipele pe care și le-a trecut în CV sunt Schalke, Hoffenheim, RB Leipzig, ajungând în 2021 la Manchester United.
Pe banca fierbinte a „diavolilor” a rezistat doar 29 de meciuri, având un procentaj de 1.45 puncte per partidă. Din iunie 2022 a fost numit selecționer al Austriei, conducând naționala la Euro 2024 și în meciurile din Liga Națiunilor.
Austria, echipă-tip
- Sistem: 4-2-3-1
- Pentz – Posch, Danso, Alaba (Lienhart), Prass – Laimer, Seiwald – Wimmer, Sabitzer, Baumgartner - Gregoritsh (Arnautovic)
Despre celelalte echipe din Grupa H a preliminariilor pentru CM, Cornel Dinu a mai spus că nu ar trebuie să ne pună probleme.
De asemenea, fostul fotbalist al celor de la Dinamo s-a declarat uimit de noul format al Mondialului.
„Bosnia nu mai e ce a fost, pare că generația lor bună a trecut. Cipru și San Marino nu au valoarea naționalei noastre.
Nu înțeleg sistemul acesta, cu cât mai multe echipe la un turneu final de Campionat Mondial. Sigur, partea financiară dictează acest lucru, dar mi se pare o aberație. Și noi avem o șansă bună la calificare, mai ales că profităm și de rezultatul bun din Liga Națiunilor”.