Fake news: „România > Ungaria”
Dan Udrea

Fake news: „România > Ungaria”

  • Victoria Corvinului cu Paksi, 4-0, a acreditat ideea că fotbalul românesc e peste cel maghiar, ceea ce e fals
  • Paksi - Corvinul 0-4 a fost un șoc pentru că vicecampioana Ligii 2 din România a învins atât de clar vicecampioana Ungariei
  • Succesul e sărbătorit inclusiv cu exagerări de genul „a căzut mitul modelului fotbalului maghiar, cel românesc e mai bun”
  • Dar o analiză la rece spune că Ungaria e peste noi la: coeficientul cupelor europene, divizia în care joacă naționala, nivelul la care evoluează internaționalii și evenimentele găzduite.

Paksi - Corvinul 0-4, în primul tur din Europa League, confirmă încă o dată, dacă mai era nevoie, că suntem un popor emoțional. Exagerăm, într-o direcție sau în cealaltă, orice rezultat de moment. 

Fix aceasta e starea generală și după acest 4-0. Care, da, e chiar șocant raportat la orice comparație între Paksi și Corvinul:

  • Clubul maghiar a terminat pe locul 2 în prima ligă din Ungaria / Corvinul a terminat tot pe 2, dar în a doua ligă din România
  • Paksi are un buget de 8-10 milioane de euro / Corvinul a avut, conform lui Bogdan Apostu, un buget salarial de doar 500.000 de euro net în sezonul trecut
  • Maghiarii joacă pe un stadion renovat recent / Corvinul nici măcar nu are voie să joace în cupele europene, fiindcă nu îndeplinește standardele UEFA

De aici s-a pornit o sărbătoare generală. Și, de aseară, România dansează în jurul mormântului fotbalului maghiar. Fiindcă s-a pus cruce și s-a făcut și parastasul fotbalului vecinilor noștri.

Gata, un singur rezultat ne schimbă complet percepția. Dar realitatea e cu totul alta. Și ea ne spune că suntem, de fapt, sub maghiari. La aproape toate capitolele.

1. CUPELE EUROPENE

Un meci Paksi - Corvinul 0-4 înseamnă că România e peste Ungaria la echipele de club? Să vedem ce spune realitatea. 

  • Clasamenul coficienților cupelor europene, realizat pe ultimii 5 ani, arată că la startul sezonului trecut, maghiarii erau două locuri mai sus decât noi. La startul acestui sezon, situația e și mai proastă pentru noi. Ungaria e 5 poziții peste România. 
  • România a început cu campioana încă din primul tur preliminar, Ungaria începe din turul 2, tocmai pentru că ne e superioară la rezultatele obținute.
  • Cel mai bine plasat club maghiar în topul cluburilor europene e Ferencvaros, locul 54, cu un coeficient de 31.500. Primul club din România e aproape 30 de locuri mai jos, CFR (18.000).
  • Ungaria a avut o echipă în grupele Champions League, pe Ferencvaros, în sezonul 2020-2021. România a avut ultima dată în 2013-2014.
  • În Europa League, a doua competiție europeană, Ungaria a avut echipă în 3 dintre ultimii 5 ani, Ferencvaros reușind o dată să și câștige o grupă tare cu Monaco, Trabzonspor și Steaua Roșie Belgrad (2022-2023). România a fost în grupele UEL de doar două ori în același interval de timp.

CONCLUZIA: AVANTAJ UNGARIA

2. STRANIERII

Este o comparație la care Ungaria ne bate în mod clar

  • Szoboszlai e vedetă la Liverpool, a fost cumpărat cu 70 de milioane de euro. Drăgușin a costat de aproape 3 ori mai puțin și e doar rezervă la o echipă mai slabă din Premier League
  • În afara celor doi, care sunt vârfurile celor două țări, Ungaria mai are 7-8 jucători care fie sunt titulari, fie jucători folosiți constant în două dintre campionatele din top 5: Kerkez (Bournemouth), R. Sallai (Freiburg), Willi Orban (Leipzig), Schafer (Union Berlin), A. Sallai (Hoffenheim), Gulacsi (Leipzig). Noi îl avem doar pe Răzvan Marin, în Serie A. 

CONCLUZIA: AVANTAJ UNGARIA

3. ECHIPA NAȚIONALĂ

La acest European, România a jucat optimi, Ungaria s-a oprit în faza grupelor. E un rezultat superior, însă o analiză între două naționale e relevantă pe un interval de timp de măcar câțiva ani, nu pe un singur rezultat, care poate fi conjunctural.

Altfel, am putea spune că, dacă Slovacia a bătut Belgia, e mai bună la general. Sau că dacă Slovenia a remizat cu Anglia, e cam la același nivel. Ori dacă Austria a terminat peste Franța în grupă, îi e superioară.

România vs Ungaria în ultimii ani

  • Ungaria a bifat 3 prezențe consecutive la Europene, niciuna la Mondial. România a fost de două ori la Europene, niciodată la Mondial
  • Ungaria a fost în ediția trecută de Liga Națiunilor în prima divizie. România a fost în liga a II-a. Clasamentul final în cele două grupe, care s-au jucat fix acum 2 ani:
GRUPA UNGARIEI GRUPA ROMÂNIEI
1.Italia1. Bosnia
2. Ungaria2. Finlanda
3. Germania3. Muntenegru
4. Anglia 4. România
  • În viitoarea ediție de Liga Națiunilor, Ungaria va evolua tot în Divizia A, într-o grupă cu Germania, Olanda și Bosnia. România va fi și mai jos, în Divizia C, alături de Kosovo, Cipru și Lituania.
27
e locul ocupat de Ungaria în clasamentul FIFA la zi, în timp ce România e abia pe 47
  • În ultimii 4, Ungaria a reușit nu mai puțin de 9 victorii împotriva unor naționale foarte mari sau bune, în vreme ce România are de 3 ori mai puține.
UNGARIA ROMÂNIA
1-0 Germania 3-0 Ucraina
4-0, 1-0 Anglia1-0 Elveția
1-0, 2-1 Turcia 3-2 Austria
2-1, 2-1, 1-0 Serbia
1-0 Polonia


AVANTAJ: UNGARIA

4. IMAGINE ȘI ORGANIZARE

Ungaria ne-a dominat în ultima vreme la acest capitol. Noi ne putem mândri doar cu organizarea Europeanului de tineret, din 2023, realizat împreună cu Georgia. Însă și Ungaria l-a avut pe cel din 2021, alături de Slovenia.

În plus, Ungaria a găzduit finala Europa League din 2023: Sevilla - Roma 1-1, 4-1 la penalty-uri, dar și Supercupa Europei din 2020: Bayern Munchen - Sevilla 2-1.

Mai mult, în pandemie, Budapesta a fost aleasă pentru a găzdui 4 meciuri în două duble de UCL: Liverpool vs Leipzig și City vs Borussia Monchengladbach.

În schimb, Bucureștiul a pierdut cursa pentru a găzdui finala Europa League din 2026, câștigată de Istanbul (stadionul lui Beșiktaș), în vreme ce, în 2025, se va disputa la Bilbao, iar în 2027, la Frankfurt. Arena Națională a găzduit finala Europa League în 2012. 


AVANTAJ: UNGARIA

Unde suntem peste Ungaria

4 capitole, tot atâtea dispute câștigate de Ungaria. România e și ea superioară la câteva lucruri: 

  • banii din drepturile TV în propriul campionat
  • media mai mare de spectatori pe stadioane

Lucruri importante și acestea, dar sub relevanța performanțelor din teren. 

Modelul Corvinul e fix modelul lui Viktor Orban

Încă o dată, succesul Corvinului e uriaș. Însă că el spune povestea unui proiect finanțat de stat, mă rog - autoritate locală, adică fix ceea ce maghiarii au brevetat în fotbal, dar și în alte sporturi, asta nu mai amintește nimeni. 

„Îi mulțumim domnului primar!”, s-a auzit cel mai des dinspre cei de la Corvinul. Pentru că modelul Hunedoara se bazează pe finanțare de la stat. 

Paksi - Corvinul 0-4 nu pune România deasupra Ungariei la fotbal. E un succes care ne spune că suntem pe alocuri pe un drum corect, dar pe care trebuie să mergem ceva timp pentru a putea noi să râdem de vecinii noștri.

Până atunci, ei vor continua să joace cu naționala în Divizia A. Noi în Divizia C. 

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5