- Victoria Corvinului cu Paksi, 4-0, a acreditat ideea că fotbalul românesc e peste cel maghiar, ceea ce e fals
- Paksi - Corvinul 0-4 a fost un șoc pentru că vicecampioana Ligii 2 din România a învins atât de clar vicecampioana Ungariei
- Succesul e sărbătorit inclusiv cu exagerări de genul „a căzut mitul modelului fotbalului maghiar, cel românesc e mai bun”
- Dar o analiză la rece spune că Ungaria e peste noi la: coeficientul cupelor europene, divizia în care joacă naționala, nivelul la care evoluează internaționalii și evenimentele găzduite.
Paksi - Corvinul 0-4, în primul tur din Europa League, confirmă încă o dată, dacă mai era nevoie, că suntem un popor emoțional. Exagerăm, într-o direcție sau în cealaltă, orice rezultat de moment.
Fix aceasta e starea generală și după acest 4-0. Care, da, e chiar șocant raportat la orice comparație între Paksi și Corvinul:
- Clubul maghiar a terminat pe locul 2 în prima ligă din Ungaria / Corvinul a terminat tot pe 2, dar în a doua ligă din România
- Paksi are un buget de 8-10 milioane de euro / Corvinul a avut, conform lui Bogdan Apostu, un buget salarial de doar 500.000 de euro net în sezonul trecut
- Maghiarii joacă pe un stadion renovat recent / Corvinul nici măcar nu are voie să joace în cupele europene, fiindcă nu îndeplinește standardele UEFA
De aici s-a pornit o sărbătoare generală. Și, de aseară, România dansează în jurul mormântului fotbalului maghiar. Fiindcă s-a pus cruce și s-a făcut și parastasul fotbalului vecinilor noștri.
Gata, un singur rezultat ne schimbă complet percepția. Dar realitatea e cu totul alta. Și ea ne spune că suntem, de fapt, sub maghiari. La aproape toate capitolele.
1. CUPELE EUROPENE
Un meci Paksi - Corvinul 0-4 înseamnă că România e peste Ungaria la echipele de club? Să vedem ce spune realitatea.
- Clasamenul coficienților cupelor europene, realizat pe ultimii 5 ani, arată că la startul sezonului trecut, maghiarii erau două locuri mai sus decât noi. La startul acestui sezon, situația e și mai proastă pentru noi. Ungaria e 5 poziții peste România.
- România a început cu campioana încă din primul tur preliminar, Ungaria începe din turul 2, tocmai pentru că ne e superioară la rezultatele obținute.
- Cel mai bine plasat club maghiar în topul cluburilor europene e Ferencvaros, locul 54, cu un coeficient de 31.500. Primul club din România e aproape 30 de locuri mai jos, CFR (18.000).
- Ungaria a avut o echipă în grupele Champions League, pe Ferencvaros, în sezonul 2020-2021. România a avut ultima dată în 2013-2014.
- În Europa League, a doua competiție europeană, Ungaria a avut echipă în 3 dintre ultimii 5 ani, Ferencvaros reușind o dată să și câștige o grupă tare cu Monaco, Trabzonspor și Steaua Roșie Belgrad (2022-2023). România a fost în grupele UEL de doar două ori în același interval de timp.
CONCLUZIA: AVANTAJ UNGARIA
2. STRANIERII
Este o comparație la care Ungaria ne bate în mod clar
- Szoboszlai e vedetă la Liverpool, a fost cumpărat cu 70 de milioane de euro. Drăgușin a costat de aproape 3 ori mai puțin și e doar rezervă la o echipă mai slabă din Premier League
- În afara celor doi, care sunt vârfurile celor două țări, Ungaria mai are 7-8 jucători care fie sunt titulari, fie jucători folosiți constant în două dintre campionatele din top 5: Kerkez (Bournemouth), R. Sallai (Freiburg), Willi Orban (Leipzig), Schafer (Union Berlin), A. Sallai (Hoffenheim), Gulacsi (Leipzig). Noi îl avem doar pe Răzvan Marin, în Serie A.
CONCLUZIA: AVANTAJ UNGARIA
3. ECHIPA NAȚIONALĂ
La acest European, România a jucat optimi, Ungaria s-a oprit în faza grupelor. E un rezultat superior, însă o analiză între două naționale e relevantă pe un interval de timp de măcar câțiva ani, nu pe un singur rezultat, care poate fi conjunctural.
Altfel, am putea spune că, dacă Slovacia a bătut Belgia, e mai bună la general. Sau că dacă Slovenia a remizat cu Anglia, e cam la același nivel. Ori dacă Austria a terminat peste Franța în grupă, îi e superioară.
România vs Ungaria în ultimii ani
- Ungaria a bifat 3 prezențe consecutive la Europene, niciuna la Mondial. România a fost de două ori la Europene, niciodată la Mondial
- Ungaria a fost în ediția trecută de Liga Națiunilor în prima divizie. România a fost în liga a II-a. Clasamentul final în cele două grupe, care s-au jucat fix acum 2 ani:
GRUPA UNGARIEI | GRUPA ROMÂNIEI |
1.Italia | 1. Bosnia |
2. Ungaria | 2. Finlanda |
3. Germania | 3. Muntenegru |
4. Anglia | 4. România |
- În viitoarea ediție de Liga Națiunilor, Ungaria va evolua tot în Divizia A, într-o grupă cu Germania, Olanda și Bosnia. România va fi și mai jos, în Divizia C, alături de Kosovo, Cipru și Lituania.
- În ultimii 4, Ungaria a reușit nu mai puțin de 9 victorii împotriva unor naționale foarte mari sau bune, în vreme ce România are de 3 ori mai puține.
UNGARIA | ROMÂNIA |
1-0 Germania | 3-0 Ucraina |
4-0, 1-0 Anglia | 1-0 Elveția |
1-0, 2-1 Turcia | 3-2 Austria |
2-1, 2-1, 1-0 Serbia | |
1-0 Polonia |
AVANTAJ: UNGARIA
4. IMAGINE ȘI ORGANIZARE
Ungaria ne-a dominat în ultima vreme la acest capitol. Noi ne putem mândri doar cu organizarea Europeanului de tineret, din 2023, realizat împreună cu Georgia. Însă și Ungaria l-a avut pe cel din 2021, alături de Slovenia.
În plus, Ungaria a găzduit finala Europa League din 2023: Sevilla - Roma 1-1, 4-1 la penalty-uri, dar și Supercupa Europei din 2020: Bayern Munchen - Sevilla 2-1.
Mai mult, în pandemie, Budapesta a fost aleasă pentru a găzdui 4 meciuri în două duble de UCL: Liverpool vs Leipzig și City vs Borussia Monchengladbach.
În schimb, Bucureștiul a pierdut cursa pentru a găzdui finala Europa League din 2026, câștigată de Istanbul (stadionul lui Beșiktaș), în vreme ce, în 2025, se va disputa la Bilbao, iar în 2027, la Frankfurt. Arena Națională a găzduit finala Europa League în 2012.
AVANTAJ: UNGARIA
Unde suntem peste Ungaria
4 capitole, tot atâtea dispute câștigate de Ungaria. România e și ea superioară la câteva lucruri:
- banii din drepturile TV în propriul campionat
- media mai mare de spectatori pe stadioane
Lucruri importante și acestea, dar sub relevanța performanțelor din teren.
Modelul Corvinul e fix modelul lui Viktor Orban
Încă o dată, succesul Corvinului e uriaș. Însă că el spune povestea unui proiect finanțat de stat, mă rog - autoritate locală, adică fix ceea ce maghiarii au brevetat în fotbal, dar și în alte sporturi, asta nu mai amintește nimeni.
„Îi mulțumim domnului primar!”, s-a auzit cel mai des dinspre cei de la Corvinul. Pentru că modelul Hunedoara se bazează pe finanțare de la stat.
Paksi - Corvinul 0-4 nu pune România deasupra Ungariei la fotbal. E un succes care ne spune că suntem pe alocuri pe un drum corect, dar pe care trebuie să mergem ceva timp pentru a putea noi să râdem de vecinii noștri.
Până atunci, ei vor continua să joace cu naționala în Divizia A. Noi în Divizia C.