- Csikszereda - Dinamo s-a jucat într-o tensiune maximă luni seară, cu incidente care s-au petrecut și înainte și în timpul partidei, galeria lui Dinamo fiind evacuată din stadion
- “Afara cu unguri din țară” au scandat fanii oaspeți, care au și afișat mesajul “Până și pământul de sub unghiile voastre e pământ românesc”, de la care a pronit întreg scandalul
- Fanii gazdelor au afișat steagurile Ungariei Mari, dar și însemnele Ținutul Secuiesc, iar unul dintre partenerii comerciali ai lui Csikszereda a rulat o reclamă pe panotaj cu un mesaj care făcea trimitere tot la Ținutul Secuiesc
Primul mare scandal al campionatului a avut loc la Miercurea Ciuc, luni seară. Înainte și în timpul meciului Csikszereda - Dinamo s-au petrecut incidente, care au plecat de la scandările și mesajele afișate de suporterii celor două echipe.
“Afară cu ungurii din țară” vs “Ria, ria, Ungaria”
Fanii dinamoviști au scandat “Afara cu unguri din țară”, iar după ce au intrat în arenă au postat pe gard un banner, cu următorul mesaj: “Și pământul de sub unghiile voastre este tot românesc”.
Era o replică la faptul că unii dintre suporterii ciucani aveau inclusiv steagul Ungariei Mari, scandau la rândul lor “Ria, ria, Ungaria” și au afișat steagurile Ținutului Secuiesc.
Intervenția jandarmilor, care au utilizat inclusiv gaze lacrimogene în sectorul ocupat de dinamoviști a avut ca efect evacuarea fanilor oaspeților de pe stadion.
Csiki chipsuri și bere, „Gustul Ținutului Secuiesc”
Însemnele cu Ținutul Secuiesc au rămas, la fel ca și bannerul galeriei dinamoviste. În plus, pe panourile publicitare electronice, aflate de jur împrejurul gazonului, au rulat, din când în când, pe parcursul jocului, reclame la anumite produse ale firmei Csiki: chipsuri și bere.
Lângă fotografia cu pungile de Csiki Csipsz și Csiki Sor, apărea mesajul “Gustul Ținutului Secuiesc“, scris în limba română, dar și în maghiară: “Szekelyfold izei”.
Csiki, somată să schimbe Ținutul Secuiesc cu România
În anii trecuți, producătorul respectiv, pentru Csiki Csipsz și Csiki Sor, s-a aflat în centrul unui scandal.
În urma unei decizii a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, produsele respective erau oprite temporar de la comercializare din cauza faptului că etichetele nu respectau legea.
Mai precis, adresa producătorului era trecută doar în limba maghiară și specifica județul Harghita, Ținutul Secuiesc. Practic, ANPC invoca faptul că trebuia trecut România în loc de Ținutul Secuiesc.
“Autoritățile române ne-au îndemnat să schimbăm numele locației de producție, din Ținutului Secuiesc în România. Am făcut făcut recurs împotriva deciziei și nu ne vom opri cu producția și distribuția”, au reacționat atunci producătorii chipsurilor și berii Csiki.
Nu sunt mandatat să discut pe acest subiect, mai ales să ofer detalii despre un partener comercial al clubului nostru Cseke Szilard, director sportiv Csikszereda
Ulterior însă, Tribunalul din Harghita a respins definitiv contestația producătorului respectiv și instanța a dat dreptate celor de la ANPC.
"Indiferent de naționalitate, de încărcătură emoțională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greșite trebuie să aparțină trecutului. Sunt convins că se poate specifica Produs în România pe fiecare ambalaj fabricat aici.
Încurajăm fiecare producător român să își găsească locul pe piață. Suntem aici să consiliem și să ajutăm în acest sens”, a declarat la vremea respectivă Laurențiu Moldovan, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita.
MAE în 2023: “Nu există unitate administrativ-teritorială Ținutul Secuiesc”
Ținutul Secuiesc nu e recunoscut, ca denumire oficială pentru o anumită zonă din România, de către instituțiile abilitate din România. În urmă cu 2 ani și jumătate, când chiar a existat o controversă în spațiul public pe acest subiect, Ministerul de Externe a avut o poziție oficială, reflectată în mass-media.
“În România nu există nici o unitate administrativ-teritorială cu denumirea Ținutul Secuiesc şi deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific”, a fost comunicatul MAE în februarie 2023.
- Ținutul Secuiesc e zona pe care o parte a etnicilor maghiari, în special secuii, o plasează în principal în Transilvania. Teritoriile sunt plasate în mai multe județe din Harghita, Mureș, Covasna, Alba, Cluj, dar și unele zone din Neamț și Bacău.