Dan Udrea  Fotbalul e știință,  nu kilometraj

Dan UdreaFotbalul e știință, nu kilometraj

  • În ultimii ani s-a acreditat tot mai apăsat ideea că în fotbalul de azi se impun cei care aleargă cel mai mult, dar triumful Realului spulberă acest mit
  • Madrid a câștigat Liga Campionilor după ce în 12 din cele 13 meciuri ale sezonului a parcurs o distanță mai mică decât adversara
  • Pe același subiect, al efortului extrem, marele Cruyff i-a predat o lecție neașteptată lui Gică Popescu în urmă cu 30 de ani: „La Mondialul din ‘94 ați fost printre cei mai slabi”.

Unii spun că Real Madrid a câștigat Champions League datorită norocului. Alții spun că a fost valoare, organizare, știința antrenorului. Probabil că toate pot fi valabile. 

Însă ceea ce au reușit Los Blancos în actualul sezon de Ligă infirmă unul dintre clișeele tot mai la modă de câțiva ani. „În fotbalul de astăzi se impune întotdeauna echipa care și aleargă cel mai mult”, s-a tot spus. Fals!

Leipzig și Bayern, 15 km în plus. Și au pierdut

Finala de sâmbătă e doar un exemplu într-un lung șir din acest sezon, în care Real a fost inferioară de fiecare dată adversarei la distanța parcursă. Indiferent cu cine a jucat!

Excepția, un singur meci din 13, e confruntarea din grupe, cu Braga, de pe teren propriu. Doar atunci au alergat madrilenii mai mult: 115-114 raportul kilometrilor.

6 kilometri în plus
a parcurs Bayern Munchen față de Real Madrid în cele două meciuri directe din semifinale, dar Real s-a calificat, 2-2 la Munchen și 2-1 pe Bernabeu
9 kilometri în plus
a alergat Leipzig față de Real în dubla din optimile de finală: 1-1 în Germania și 1-0 la retur pentru spanioli

Alt mit spulberat: cine n-are posesia trebuie să fugă mai mult

În rest, în 12 meciuri din 12, Real a alergat mai puțin. În unele jocuri chiar uluitor de puțin în comparație cu oponentul. Exemple: Union Berlin - Real 122 - 113 scorul kilometrilor. 

Vor fi mulți probabil cei care vor spune că e normal ca adversarul Realului să alerge mai mult „pentru că Madridul domină mereu, are posesia și e echipa care atacă”. Iarăși fals! Exemplul cel mai la îndemână e dubla cu City, din sferturi. 

Cifrele meciului tur, Real - City 3-3

Posesie60% City - 40% Real
Kilometri alergați118 City - 113 Real

Cifrele meciului retur, City - Real 1-1, 3-4 penalty-uri

Posesie65% City - 35% Real
Kilometri alergați154,5 City - 148 Real

City a avut posesia, a dominat-o pe Real, pe alocuri chiar autoritar, dar nu Madridul a fost echipa care a alergat mai mult. Au fost 11,5 kilometri în plus pentru City în cele 210 minute ale dublei, dar Real a mers în semifinale. Așadar, încă un mit spulberat.

Dortmund, 4 km mai mult în finală

Finala de pe Wembley n-a ieșit din această regulă. Dortmund a alergat 112 kilometri, Real s-a oprit la 108. Dar tabela a arătat 2-0 pentru trupa lui Ancelotti, care pe parcursul reprizei secunde și mai ales în ultimul sfert de oră a arătat mai proaspătă și mai lucidă. 

O dovadă că dozarea efortului și acoperirea eficientă a zonelor sunt infinit mai utile astăzi decât kilometrii adunați într-un tabel statistic. 

9 victorii și 4 remize
a fost bilanțul lui Real Madrid în acest sezon de Champions League, o singură formație a mai fost imbatabilă, Manchester City (8 succese, două remize)

Lecția lui Johan Cruyff pentru România ‘94

Recent, jurnalistul Silviu Tudor Samuilă l-a avut invitat pe Gică Popescu la podcastul său de pe canalul de youtube Orange Sport.

Fostul mare fotbalist a povestit un dialog incredibil pe care l-a purtat cu marele Johan Cruyff, după Mondialul din 1994, când nouă ni s-a părut că am jucat cel mai bun fotbal din lume fiindcă, în primul rând, alergam de mâncam pământul.

„După acel Mondial, Cruyff mi-a zis așa: «Ați fost printre cei mai slabi. Ați alergat prea mult în timpul jocului». Șocat, i-am replicat că ăsta a fost un lucru bun, iar el mi-a zis: «Nu, asta înseamnă că stăteați prost în teren!». Adevărul e că cel mai mult de la Cruyff am învățat poziționarea în teren. Avea mare dreptate.

Prin poziţionare, dai cursivitate jocului sau îl blochezi. E mare lucru să înveți să nu stai cu fața la poarta ta sau să nu-ți părăsești poziția din teren”.

Nu kilometrii câștigă trofee, ci știința jocului

Finala UCL Dortmund - Real Madrid Finala UCL Dortmund - Real Madrid
Finala UCL Dortmund - Real Madrid

Gică Popescu avea, la momentul în care a început să lucreze cu Cruyff, 28 de ani. Cruyff avea 48 de ani și era la apogeul carierei de tehnician, după ce cucerise Cupa Cupelor cu Ajax, Cupa Campionilor, Cupa Cupelor și Supercupa Europei cu Barcelona. Ca jucător a fost și mai mare, 3 Baloane de Aur!

Poate că fotbalul din ziua de azi s-a mai schimbat, dar, după 30 de ani, vorbele lui Cruyff din dialogul cu Gică Popescu au fost confirmate din plin de Real Madrid. O echipă care aproape de fiecare dată a alergat mai puțin decât adversarul, dar care niciodată n-a stat prost în teren. 

Nu kilometrii alergați au făcut-o mare pe Real, ci știința de a juca fotbal! Și mai ales momentele precum pasa de gol a lui Kroos pentru Vinicius, la meciul tur cu Bayern, sau driblingul-magie al lui Vinicius în finala cu Dortmund.

Botoşani - FCSB 1-0   VIDEO cu golul :  Mitrov dă lovitura  în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Liga 1
22:22
Botoşani - FCSB 1-0 VIDEO cu golul: Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Citește mai mult
Botoşani - FCSB 1-0  VIDEO cu golul : Mitrov dă lovitura în prelungiri și campioana pierde în Moldova! Clasamentul actualizat
Veste proastă   Florin Prunea, despre meciul României care se va juca  fără spectatori : „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Nationala
20:12
Veste proastă Florin Prunea, despre meciul României care se va juca fără spectatori: „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Citește mai mult
Veste proastă  Florin Prunea, despre meciul României care se va juca fără spectatori : „Am vorbit cu cineva și așa mi-a spus”
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB,  ratări incredibile  în prima repriză a restanței din Liga 1
Liga 1
21:00
Ocazii monumentale FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1
Citește mai mult
Ocazii monumentale  FC Botoșani și FCSB, ratări incredibile în prima repriză a restanței din Liga 1
Kopic, la masă cu staff-ul  Mesajul antrenorului  care sărbătorește  un an la Dinamo : „Mergem înainte”
Liga 1
21:46
Kopic, la masă cu staff-ul Mesajul antrenorului care sărbătorește un an la Dinamo: „Mergem înainte”
Citește mai mult
Kopic, la masă cu staff-ul  Mesajul antrenorului  care sărbătorește un an la Dinamo : „Mergem înainte”
Vești de la Guvern  Stadionul  Dinamo  se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Liga 1
17:59
Vești de la Guvern Stadionul Dinamo se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Citește mai mult
Vești de la Guvern  Stadionul Dinamo se află pe lista priorităților pentru anul 2025! Când ar urma să fie gata noua arenă
Secretele lui Salah  De ce joacă starul egiptean  cel mai bun fotbal al carierei . Liverpool zboară cu el
Campionate
18:30
Secretele lui Salah De ce joacă starul egiptean cel mai bun fotbal al carierei. Liverpool zboară cu el
Citește mai mult
Secretele lui Salah  De ce joacă starul egiptean cel mai bun fotbal al carierei . Liverpool zboară cu el
Înțepături către FRF  Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia  contractele pe care la au cu politicienii , vor avea bani de amenzi”
Nationala
18:04
Înțepături către FRF Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia contractele pe care la au cu politicienii, vor avea bani de amenzi”
Citește mai mult
Înțepături către FRF  Ionuț Lupescu a comentat sancțiunea UEFA: „Dacă vor tăia  contractele pe care la au cu politicienii , vor avea bani de amenzi”
Veste mare pentru Drăgușin   Internaționalul român ar putea fi  titular  în meciul cu Manchester City
Stranieri
18:41
Veste mare pentru Drăgușin Internaționalul român ar putea fi titular în meciul cu Manchester City
Citește mai mult
Veste mare pentru Drăgușin  Internaționalul român ar putea fi titular în meciul cu Manchester City