Popovici și fotbalul  Ce ne spune faptul că audiența cursei lui Popovici a fost  de 5 ori  sub România - Olanda, la Euro?
Dan Udrea

Popovici și fotbalul Ce ne spune faptul că audiența cursei lui Popovici a fost de 5 ori sub România - Olanda, la Euro?

  • Finala probei de 200 metri liber, cu aurul lui David Popovici, a fost urmărită la TV de un milion de români (700.000 pe TVR, 300.000 pe Eurosport)
  • Meciul România - Slovacia 1-1, care ne-a calificat în optimi la Euro 2024, a fost văzut pe ProTV de 4 milioane de oameni, iar la duelul cu Olanda s-au uitat aproape 5 milioane
  • Ce ne învață comparația: că fotbalul și fotbaliștii n-ar mai trebui dați ca exemple negative de fiecare dată când celelalte discipline câștigă medalii la JO
  • În sport, ca în orice domeniu, principiul e: câștigi cât produci, ai parte de atenție atât cât interesezi

Cam o dată la 4 ani, atunci când adunăm ceva medalii la Jocurile Olimpice, apare în spațiul public comparația dintre fotbaliști și ceilalți sportivi. Și aproape de fiecare dată, primii sunt puși într-o lumină negativă. Că n-au de ce să fie idoli pentru copiii de azi, că nu se compară ceea ce fac ei cu măreția succeselor sportivilor de la Jocurile Olimpice, că, pe scurt, le sunt inferiori olimpicilor. 

AZI NU PLÂNGEM Așa cum  mii de copii s-au apucat de natație  după Diana Mocanu, la fel este acum cu David Popovici 
Citește și
AZI NU PLÂNGEMAșa cum mii de copii s-au apucat de natație după Diana Mocanu, la fel este acum cu David Popovici
Citește mai mult
AZI NU PLÂNGEM Așa cum mii de copii s-au apucat de natație după Diana Mocanu, la fel este acum cu David Popovici 

Care sunt reproșurile

Tot în această idee ni se prezintă, cu aceeași frecvență de 4 ani, și modul incorect în care sunt tratați sportivii cu medaliile la gât versus fotbaliștii: de la latura financiară, până la mediatizarea din mass media. 

Cum e posibil ca un fotbalist din campionat să câștige 360.000 de euro, iar David Popovici să se aleagă cu numai 140.000 pentru aurul de la Paris? Cum era posibil în trecut ca Adailton sau Wesley să adune aproape 1 milion de euro anual la Vaslui, iar Ana Maria Brânză sau Camelia Potec să primească, pentru titluri olimpice, doar a 9-a parte din această sumă? 

Astăzi, când David Popovici face senzație în bazinul olimpic de la Paris, discuția revine în actualitate. 

Primești cât dai, ai atenție atât cât interesezi

Da, Popovici e o minune. Da, Popovici a făcut un miracol. Într-o țară care nu are bazine și nici sistem pentru a produce înotători, rezultatul lui David ține de domeniul paranormalului, nu de efectul normal al unei strategii. Merită aplauze și elogii, dar n-ar trebui să transformăm medalia lui într-o sărbătoare națională care să denigreze orice înseamnă fotbal și fotbaliști.

Dacă fotbaliștii sunt mai bine plătiți, mai mediatizați și mai băgați în seamă e pentru că e efectul corect al lumii în care trăim. Și care spune că primești cât dai, dar și că valorezi fix cât produci. În plus, ai parte de atenție atât cât interesezi.

Audiențele David Popovici versus meciurile de fotbal

Și acum cifrele. Cele seci, care de cele mai multe ori sunt cele care explică perfect.

  • Finala probei de 200 metri liber, în care a concurat David Popovici luni seară, a fost transmisă de două posturi TV și de o platformă de streaming. Cele două posturi: TVR 1 și Eurosport, disponibile în orice rețea. Platforma: MAX. Audiența cumulată a celor două posturi, pentru cursa care a durat sub două minute, a fost de 1.010.000 de persoane.
  • Meciul România - Olanda 0-3, meciul din optimile Euro 2024, transmis de Pro TV, a avut o audiență de aproape 5.000.000 de persoane.
  • Meciul România - Slovacia 1-1, decisiv pentru calificarea în optimi, transmis tot de Pro TV, a avut o audiență de 4.055.000 persoane
  • Partida FCSB - Maccabi Tel Aviv 1-1, de săptămâna trecută, din turul 2 Champions League, pe Pro TV, a avut o audiență medie de 1.550.000 de oameni

Mediatizarea celor 4 evenimente a fost, în mare, cam la același nivel. Nu a existat televiziune sau site, nu doar de sport, care să nu anunțe ziua, ora și cine transmite finala lui Popovici. La fel și în cazul meciurilor României la Euro. 

Popovici și fotbalul  Ce ne spune faptul că audiența cursei lui Popovici a fost  de 5 ori  sub România - Olanda, la Euro? Popovici și fotbalul  Ce ne spune faptul că audiența cursei lui Popovici a fost  de 5 ori  sub România - Olanda, la Euro?

Dezbaterea nu poate exista

Cu toate acestea, audiențele sunt disproporționate. Rău de tot. Când un meci de fotbal, care are o durată de aproape 100 de minute, atrage de circa 5 ori mai mulți privitori decât o cursă care durează 1 minut și 45 de secunde, atunci discuția despre mediatizare, interes și expunere nu poate provoca o dezbatere. Fiindcă nu avem ce să dezbatem. 

Iar de la audiență pleacă și latura financiară. Dacă fotbaliștii câștigă azi mai mulți bani decât David Popovici e pentru că ei produc mai mult decât puștiul de 19 ani care face azi senzație la Paris. Sună ciudat, poate nedrept, dar aceasta e realitatea.

Veniturile Ligii 1 = Bugetul sportului românesc pe 2023

Fotbaliștii câștigă bine pentru că fotbalul e o industrie care face bani mulți. Veniturile celor 16 cluburi de Liga 1, exclusiv pentru anul 2023, însumează aproape cât tot bugetul sportului românesc pe același an. Drepturile TV în campionat sunt 30 de milioane de euro pe sezon. Cel mai bine vândut sport extra-fotbal, la noi în țară, e handbalul, care înseamnă doar vreo 1,5% din fotbal. Natație, gimnastică, polo, canotaj, scrimă nici nu contează. 

Salariul la Ferrari, dilema morală a lui Schumacher

Marele Michael Schumacher a povestit, fiind pe final de carieră, că în primii lui ani la Ferrari se simțea vinovat de faptul că primește prea mulți bani de la scuderia italiană, 30 de milioane de dolari pe an.

“I-am spus acest lucru agentului meu, aveam o dilemă morală, nu mi se părea corect. El a început să râdă și a zis că o să vină a doua zi cu niște rapoarte, să-mi arate ceva. Mi-a adus câștigurile Ferrari de pe urma mea. Mi le-a arătat, apoi m-a întrebat: acum ți se mai pare că tu câștigi prea mult?“, a spus Schumacher. 

Tuturor celor care se plâng astăzi de diferențele dintre fotbal&fotbaliști și celelalte sporturi și sportivi, de la mediatizare până la bani, ar trebui să li se arate ce i-a arătat Willi Weber lui Schumacher.

Fotbalul românesc o fi slab, dar produce interes și bani

Fotbalul românesc nu produce el rezultate mari, avem rar și foarte rar echipă în grupele Champions League, la fel și naționala la turnee finale, dar el continuă să fie o atracție majoră pentru români. Slab, așa cum e, fotbalul românesc e consumat în volum mare. Automat, produce bani. Și de aici încep: mediatizarea, expunerea, salarizarea, dar și frustrarea unora, total nejustificată, că fotbalul și fotbaliștii continuă să țină prim-planul în fața tuturor celorlalte sporturi și sportivi.

Rasism?  Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care  a pierdut Balonul de Aur
Campionate
29.10
Rasism? Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care a pierdut Balonul de Aur
Citește mai mult
Rasism? Apropiații lui Vinicius susțin că acesta a fost motivul pentru care a pierdut Balonul de Aur
Gâlcă vs. Mitriță  Pavel Badea, directorul Universității Craiova:  „La fotbal nu e democrație”
Liga 1
29.10
Gâlcă vs. Mitriță Pavel Badea, directorul Universității Craiova: „La fotbal nu e democrație”
Citește mai mult
Gâlcă vs. Mitriță  Pavel Badea, directorul Universității Craiova: „La fotbal nu e democrație”
Probleme pentru Dinamo  Zeljko Kopic are un  titular accidentat  pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Cupa Romaniei
29.10
Probleme pentru Dinamo Zeljko Kopic are un titular accidentat pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Citește mai mult
Probleme pentru Dinamo Zeljko Kopic are un  titular accidentat pentru derby-ul cu FCSB din Cupa României + Ce spune despre contract
Drăgușin: Tottenham sau Napoli? Ce șanse are  Radu Drăgușin  să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Stranieri
29.10
Drăgușin: Tottenham sau Napoli?Ce șanse are Radu Drăgușin să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Citește mai mult
Drăgușin: Tottenham sau Napoli? Ce șanse are Radu Drăgușin să ajungă lângă Vezuviu în ianuarie
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
Campionate
29.10
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
Citește mai mult
Messi și Ronaldo au reacționat Mesajele celor mai premiați jucători la Balonul de Aur, după triumful lui Rodri
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Liga 1
29.10
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Citește mai mult
„Derbedeu de ultimă speță”Șumudică, distrus în direct la TV: „Șucu trebuie să discute cu el”
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Campionate
29.10
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Citește mai mult
Mintea care luminează jocul Portretul lui Rodri, noul Balon de Aur al Europei: „E computerul perfect”
Cupa României   FC Argeș  smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape
Cupa Romaniei
28.10
Cupa României FC Argeș smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape
Citește mai mult
Cupa României  FC Argeș smulge un egal cu CFR Cluj. Rezultatele zilei + Programul complet al primei etape