- Campionul olimpic Popovici a încetat să mai fie doar un mare sportiv. A fost confiscat de societate, ca obiect de adorație publică
Profesorul universitar Daniel David, actualul Ministru al Educației și Cercetării, își arată admirația pentru David Popovici.
În același timp, îl sfătuiește pe campionul olimpic să fie mai reținut atunci când își exprimă opiniile despre o serie de subiecte extra-sport.
“Îmi place că, dincolo de faptul că este talentat şi un sportiv extraordinar, este un om care îşi şi exprimă valorile la nivelul societăţii. (...) Tocmai fiindcă am aşa o apreciere faţă de el – e momentul să aibă grijă în câte domenii se exprimă.”
Obiecția lui Daniel David este de bun-simț și nu evocă nici cenzura, nici autocenzura. Ce vrea să spună profesorul în psihologie cu acest “să aibă grijă în câte domenii se exprimă” este că în afara înotului celălalt David mai practică un sport.
Unul pentru care noi, românii, pare că avem o înclinație aparte: datul cu părerea. Datul cu părerea în domenii care ne depășesc nu atât puterea de înțelegere, cât nivelul de competență.
Discipline neolimpice
Ca un bun fiu al poporului român, Popovici nu putea face excepție. E adevărat că nici nu vorbește neîntrebat, dar nici nu zice „nu” atunci când este abordat cu o temă sensibilă.
Aș zice că nici domnul profesor David nu este foarte străin de această disciplină neolimpică.
Tentația de a vorbi și de a exprima opinii pe subiecte populare - alegeri prezidențiale, sport (mai ales fotbal), medicină tradițională versus medicină homeopată, inteligență artificială, toate ni se par lucruri abordabile și bune de discutat. Bineînțeles că în contradictoriu.
Până la urmă poate că volubilitatea asta a noastră nici nu este neapărat un defect atât de mare. Românul s-o fi născut sau nu poet, dar sigur nu s-a născut un închistat flegmatic.
![David Popovici](https://golazo.ro/mythumbs/unsafe/100x0/smart/golazo.ro/storage/2025-02-05/74400/popovici-6.jpg)
![David Popovici](/storage/2025-02-05/74400/popovici-6.jpg)
Este un tânăr normal, nu un sfânt
Ce mi se pare că derivă (și) din comentariul lui Daniel David pentru news.ro este că David Popovici s-a transformat într-un personaj însușit, ca să nu zic confiscat, de cele mai variate straturi ale societății. Pe locul lăsat liber de Simona Halep, acela de obiect al adorației publice a apărut acum David Popovici.
De la realizatori de emisiuni TV sau podcasturi la vloggeri și bloggeri, de la influenceri și lideri de opinie tradiționali, de la oameni care nu au treabă cu sportul, dar se uită emoționați când David înoată pentru aurul olimpic, până la cei care au o aversiune față de sport dintr-o formă de snobism care exclude activitatea fizică din preocupările lor, toți s-au coagulat într-o mișcare de solidaritate cu David Popovici.
Să te ferească Sfântul să comentezi ceva de el în alt registru decât cel elogios! Să nu te pună Scaraoțchi să observi Porsche-ul din parcarea casei din complexul rezidențial unde tocmai și-a cumpărat o proprietate cu discount din partea dezvoltatorului!
Dovadă că Popovici este un tânăr cu aspirații omenești, nu sfânt aspirant care se hrănește cu licheni de pe vârful munților. Albie de porci te fac acești guru ai rețelelor sociale, înfierându-te cu mânie capitalistă pe tine sărăcan invidios care ești.
Și te bombardează cu evidențe. A muncit pe brânci băiatul, și-a sacrificat copilăria și adolescența, e primul în lume în domeniul lui, reprezintă excelența. Numai lucruri adevărate pe care nu le-a pus nimeni la îndoială. Dar lor li se pare că descoperă un continent nou.
Templul adoratorilor
Lui David Popovici nu îi face bine această evlavie publică, dar pentru că este un om inteligent va găsi puterea să nu-și piardă reperele.
La fel ca datul cu părerea, cultul personalității este sport național. Mai ales al celor care nu iubesc sportul. Una este să îl respectăm și să îl admirăm, alta este idolatria.
Am întâlnit oameni cărora li se umezesc ochii atunci când vorbesc despre David Popovici. Am văzut realizatori serioși de emisiuni politice și sociale care cad în extaz în fața lui, trecând brusc la antiteza dintre personajul invincibil și fără de prihană și societatea nerecunoscătoare.
Apoi vine domnul profesor Daniel David care îl sfătuiește la prudență în alegerea subiectelor. Vă dați seama cum pică asta în templul adoratorilor campionului olimpic?