Daniel Prodan a murit la doar 44 de ani, in urma unui infarct. Prima ambulanta a ajuns la casa fostului international roman la doar 14 minute dupa primul apel telefonic. Inima lui "Didi" a fost repornita de patru ori, in cele trei ore de resuscitare. "Este socant ca la 44 de ani sa faca infarct", a precizat Pompiliu Popescu, fostul medic al nationalei de fotbal a Romaniei.
"Primul echipaj de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov (SABI) a ajuns la locuinta lui Daniel Prodan la 14 minute dupa primirea apelului, acesta fiind un echipaj care trebuia sa ajunga la un alt caz si a fost redirectionat.
Intrucat acest echipaj medical era pe ambulanta de tip B, doar cu asistent medical, la locuinta lui Daniel Prodan a fost trimisa si o ambulanta de tip C, cu medic, aceasta ajungand la cateva minute dupa primul echipaj" - Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, pentru News.ro.
"Prima ambulanta a ajuns la casa fostului fotbalist la 14 minute dupa apelul telefonic (19:57 a fost ora apelului). Manevrele de resuscitare au durat trei ore, timp in care cordul a pornit de patru ori, insa doar pentru cateva secunde, motiv pentru care nu a putut fi transportat la spital, in final fiind declarat decesul" - Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, pentru News.ro.
"De patru ori a fost resuscitat Didi Prodan in prima ora de interventie a medicilor. De tot atatea ori i-a fost repornita inima, in pusee de cate 10 secunde (de trei ori), apoi de 20 de secunde (ultima data). Pentru inca doua ore dupa instalarea asistolei (stopul cardiac) au continuat eforturile de resuscitare. Abia la final cele doua echipaje au aflat numele pacientului, de la niste prieteni de familie" - jurnalistul Dorin Chiotea.
Ce spune Pompiliu Popescu, fostul medic al nationalei Romaniei
"Am aflat de nenorocire aseara (n.r. miercuri, 16 noiembrie). A fost un apropiat al meu, de suflet. A facut infarct. Nu a avut niciodata niciun fel de problema de sanatate. Era un sportiv puternic. Este socant ca la 44 de ani sa faca infarct. Sportivii de genul lui au inima foarte puternica si la un moment dat pot sa faca un cheag, tromb coronarian, pe o artera coronara si se produce infarctul. Eu banuiesc ca asta s-a intamplat. Sau o intrerupere electrica a impulsurilor. Sau din cauza efortului depus de-a lungul timpului, pentru ca efortul hipertrofiaza inima. Dupa ce inceteaza efortul, inima ramane mare, dar ii scade capacitatea de irigare si atunci, daca exista un colesterol mai marit, apare repede un cheag. Faci infarct si fiind inima mare si puternica imediat mori. Infarcturile astea sunt fara semne, nu sunt semne evidente. Moartea este subita, instantanee, nu conteaza ca se intervine rapid, asa cum a fost in cazul lui" - Pompiliu Popescu pentru News.ro.
Discuta prin sms cu Gica Popescu, cu putin timp inainte de infarct
"In momentul in care s-a stins, Didi imi trimitea mesaje... Ma uit in gol la telefon si vad ultima noastra conversatie. Macar am apucat sa ne luam ramas bun... Odihneste-te in pace, prieten drag!" - Gica Popescu pe Facebook.
Fostul mare fotbalist Daniel "Didi" Prodan a murit in urma unui infarct. Avea doar 44 de ani
Daniel "Didi" Prodan, biografie:
Daniel "Didi" Prodan (n. 23 martie 1972, Satu Mare, Romania-d. 16 noiembrie 2016) este un fotbalist roman, care a jucat pentru Echipa nationala de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994 si la Campionatul European de Fotbal din 1996. De asemenea, el este fratele mai mare al jucatorului Ciprian Prodan de la FC Olimpia Satu Mare. In martie 2008 a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a, pentru rezultatele obtinute la turneele finale din perioada 1990-2000 si pentru intreaga activitate., potrivit Wikipedia.
Daniel Prodan a inceput sa joace fotbal la echipa-fanion a orasului sau natal, Olimpia Satu Mare. In anul 1991, Prodan si-a facut debutul la echipa mare a Olimpiei. Dupa doua sezoane in care a evoluat pentru echipa satmareana, Daniel Prodan a facut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. Din anul 1993 si pana in 1997, el a evoluat la formatia militara. A castigat nu mai putin de cinci titluri de Campion al Romaniei cu Steaua, reusind sa se remarce si la Echipa Nationala a Romaniei, la care a debutat pe 2 iunie 1993, la Kosice, Cehoslovacia, impotriva nationalei lui Vrabec, Latal sau Dubovsky.
Romania avea sa piarda cu scorul de 5-2, insa la sfarsitul campaniei de calificare avea sa se califice la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii din 1994. Daniel Prodan a fost selectionat de catre antrenorul Anghel Iordanescu in lotul pentru acest Turneu Final. Daniel Prodan avea sa bifeze toate minutele disputate de catre nationala tarii noastre la Mondial, jucand in meciurile cu Columbia, Elvetia, Statele Unite ale Americii, Argentina si Suedia.
Dupa turneul final, pe 12 noiembrie 1994, avea sa marcheze primul sau gol la echipa nationala, in meciul cu Slovacia, si ce gol, un gol decisiv, care a asigurat victoria Romaniei cu 3-2. Golul venea in minutul 81, la doar un minut dupa ce slovacii egalasera la 2, iar meciul se disputa chiar pe Ghencea, stadionul cu care era familiarizat atat de bine. Si datorita acestei victorii cu Slovacia, Romania s-a calificat la Campionatul European din 1996, din Anglia, unul din cele mai slabe turnee finale facute de nationala Romaniei, care a pierdut toate cele 3 meciuri si a marcat un singur gol. Prodan nu a evoluat in meciul cu Franta, dar a evoluat in tot meciul cu Bulgaria si pana in minutul 86 in ultimul meci al grupei, cu Spania.
In 1997, Daniel Prodan avea sa paraseasca Steaua pentru un transfer in Primera Division, la Atletico Madrid. In primul sezon la Atletico, Prodan a evoluat in 17 meciuri, marcand patru goluri, iar in al doilea sezon tot atatea meciuri, insa fara sa mai marcheze. S-a transferat in anul 1998 in Scotia, la Glasgow Rangers, dar nu a evoluat in niciun meci pentru scotieni, datorita unei grave accidentari la genunchi. In 2000 s-a intors la Steaua, evoluand un singur meci, asa ca a parasit formatia din Ghencea pentru a juca la concitadina Rocar Bucuresti.
A evoluat in 15 meciuri pentru formatia din Drumul Gazarului, pentru care a marcat si 3 goluri. In timpul sederii sale la Rocar, a evoluat in ultimele sale meciuri pentru echipa nationala, fiind chiar si capitan in cateva meciuri. S-a retras din nationala dupa meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci castigat de Romania cu 2-0. A mai evoluat la FC National, echipa la care si-a incheiat cariera de jucator, cu o pauza in care a evoluat la Messina in 2002.
Echipe la care a jucat:
1991-93 Olimpia Satu Mare (Liga 2)
1993-97 Steaua Bucuresti (Liga 1) 121 de meciuri / 10 goluri
1997-98 Atletico Madrid (Primera Division) 34 de meciuri / 4 goluri
1998-00 Glasgow Rangers (Scottish Premier League) 0 meciuri / 0 goluri
2000 Steaua Bucuresti (Liga 1) 1 meci / 0 goluri
2000-01 Rocar Bucuresti (Liga 1) 15 meciuri / 3 goluri
2001-02 FC National Bucuresti (Liga 1) 5 meciuri / 0 goluri
2002 Messina Calcio (Serie B) 2002-03 FC National Bucuresti (Liga 1) 7 meciuri / 0 goluri
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro