Mircea Sandu (fost presedinte al FRF) si Dumitru Dragomir (fost conducator al LPF) au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la cate trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Dezafilierii Universitatii Craiova". Decizia nu este insa una definitiva, ea poate fi atacata prin apel.
Conform Digi24, Sandu si Dragomir vor trebui sa plateasca o amenda de cate 80.000 de lei si sa presteze trei luni munca in folosul comunitatii.
Cei doi fosti oficiali ai FRF si LPF au primit 2,4 ani de inchisoare, la care s-au adaugat opt luni spor de pedeapsa, ajungandu-se astfel la totalul de trei ani.
Adrian Mititelu (patronul U Craiova) va avea de primit 1 miliard de lei drept despagubiri din partea FRF si LPF. In plus, Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal au mai primit si o amenda penala de 370.000 de lei.
Procurorii DNA cerusera cate 14 ani de inchisoare pentru Mircea Sandu si Dumitru Dragomir: pedeapsa maxima plus o treime spor de pedeapsa pentru circumstante agravante.
Dumitru Dragomir, prima reactie
"Am votat democratic si sunt condamnat pentru abuz in serviciu. Eu nu aveam nicio treaba cu FRF, eu eram la Liga, dar am votat la fel ca si ceilalti. Daca asa a crezut judecatoarea, eu ce sa fac? E o decizie luata de un judecator, de frica DNA" - Dumitru Dragomir, la Romania TV.
"Toti fotbalistii romani din ultimii 1- ani nu valoreaza 240 de milioane de euro. Eu nu cred asa ceva. Inseamna ca doamna judecator este experta in fotbal. Nimeni din Adunarea Generala nu a fost chemat ca martor. Decizia a fost luata in Comitetul Executiv, ca urmare a raportului directorului juridic de la FRF, iar Adunarea Generala a consfintit-o. Nimeni nu a delcarat nimic impotriva mea. Eu nu am avut niciun beneficiu si nu mi-am insusit nimic. Am votat democratic. Ce treaba am eu si LPF? Si eu si cei din Adunarea Generala suntem nevinovati. Am votat dupa regulamentul FRF, FIFA si UEFA. Tot ce are FRF, sediu, stadion si terenuri, nu fac 200 de milioane de euro. Este o aberatie. Toti jucatorii romani din ultimii 10 ani nu valoreaza atat. Eu nu cred ca asta e verdictul. Este o aberatie. Doamna judecator nu a inteles procesul. Ce sa fac? Sa-mi ia viata. Sunt pensionar si am doua case. Sa mi le ia. Este fara precedent, Doamne, Dumnezeule. Am vorbit cu Sandu si radea. A zis ca nu crede asa ceva. Facem recurs, dar daca dam de cineva ca doamna judecator, nu avem ce sa facem. O sa fim slugi toata viata noastra, nevinovati" - Dumiru Dragomir, la DolceSport.
"Am vazut acum. Sigur ca sunt surprins, pentru ca nu am comis absolut nicio fapta. Deci noi nu am comis absolut nicio fapta nu numai penala, dar nici macar civila! Adica... Uite ce se intampla. Intr-o astfel de asociatie te asociezi benevol. Nu te obliga nimeni. Pentru asta trebuie sa respecti statutul. In momentul in care nu respecti statutul sunt prevederile de sanctionare. Daca vrei, iti dau un exemplu recent: Zgonea. Zgonea s-a inscris intr-o asociatie care-si spune partid. E o asociere de oameni acolo, da? Care au niste doctrine. Si baiatul a incalcat. Asa au constatat cei din conducerea partidului. A incalcat statutele partidului si l-au exclus din partid. Punct! Nu mai are unde sa se duca. La fel s-a intamplat si cu Geoana. Punct! Din moment ce m-am afiliat la aceasta... La Federatia Romana de Fotbal. Si am dat adeziune ca respect statutul federatiei, FIFA, UEFA, regulamentele, sanctiunile, iar la final statul, din punctul asta de vedere lucrurile sunt foarte clare. Nu avem nicio vina, este o eroare, din punctul meu de vedere, aceasta sanctiune. Si, sigur, ma voi consulta cu avocatii si voi vedea care este decizia. Este cale de atac. Dar, eu va spun, din punctul meu de vedere este ceva rusinos. Este... Daca as avea posibilitatea... Dar nu ai... Sa te judece undeva, afara. Pentru ca acest fenomen trebuie si inteles. Nu trebuie... Pentru ca noi am fost acolo trimisi in judecata pentru abuz in serviciu. Deci n-am comis niciun abuz. S-a disjuns dosarul, noi am fost trimisi la un complet (n.r. – de judecata), 12 la alt complet... Intrebati daca s-au facut presiuni, toti au raspuns ca niciodata nu s-au facut. Deci aia, ce spuneau ei, ca ne-am impus autoritatea membrilor… Art. 17, cu abuzul in serviciu, este abrogat. Scoaterea de sub sechestru a jucatorilor: o bataie de joc! Era o societate in insolventa (n.r. – FC Universitatea Craiova) si nu se poate pune sechestru. In sfarsit, sunt multe!" - Mircea Sandu, pentru Prosport.
Componenta C.Ex al FRF care a votat dezafilierea Craiovei:
1. Mircea Sandu - presedinte FRF
2. Dumitru Dragomir - primvicepresedinte FRF
3. Octavian Goga - vicepresedinte FRF
4. Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (s-a abtinut la vot)
5. Cornel Sfaiter - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a
6. Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a
7. Stefan Stana - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a
8. Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a
9. Paul Costas - reprezentant al cluburilor de copii si juniori
10. Marian Palarie - reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin
11. Vasile Avram - presedinte CCA
12. Sorin Terbea - reprezentantul cluburilor de fotbal in sala.
In data de 20 iulie 2011, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea echipei Universitatea Craiova, excluderea avand la baza faptul ca Stiinta ar fi chemat in instanta forul fotbalistic.
Istoricul cazului
In data de 20 iulie 2011, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea echipei Universitatea Craiova.
Universitatea Craiova a facut plangere penala impotriva membrilor Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea echipei din Banie (in data de 16 septembrie 2011 a fost formulata plangerea).
DNA a pornit urmarirea penala in baza plangerii penale depuse de oficialii Stiintei. Clubul oltean ii acuza pe oficialii Comitetului Executiv al FRF de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Universitatea Craiova cere despagubiri de peste 50 de milioane de euro de la FRF. De unde provin banii: 39 de jucatori au devenit liberi de contract si au fost preluati de alte cluburi gratis.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro