In ultimii ani au inceput sa fie din ce in ce mai raspandite in lumea sportivilor profesionisti si amatori echipamentele de compresie musculara. Asta se intampla si in Romania, insa prea putini sportivi cunosc utilitatea si beneficiile acestui tip de echipament, cand sa foloseasca echipamentul de compresie, ce sporturi se preteaza pentru folosirea acestuia, scrie Alin Tanase, pe blogul Alerg, deci exist.
Cand sa fie purtat echipamentul de compresie?
Echipamentul de compresie se recomanda a fi purtat atat in timpul efortului fizic, pentru ca amelioreaza parametrii de efort, cat si imediat dupa efort pentru ca accelereaza procesul de recuperare.
Dupa un concurs greu care necesita o recuperare mai indelungata se recomanda a se purta echipamentul de compresie chiar si in a 3-a zi dupa cursa. Nu exista studii care sa dea o recomandare exacta privind numarul de ore/zi in care sa se foloseasca compresia de recuperare. Acest lucru ramane la bunul simt al fiecaruia, in functie de ce spune corpul, in functie de programul zilnic. Orientativ, perioada poate varia de la 4h pana la 8h.
Ca recuperare pot exista doua faze, de recuperare activa sau pasiva. Recuperarea activa este cea care implica miscare, poate fi o alergare usoara sau o simpla plimbare. Recuperarea pasiva este cea care nu implica miscare, adica ati participat la un concurs si calatoriti spre casa cateva ore bune cu masina/trenul/avionul, perioada in care picioarele stau nemiscate, iar circulatia sangelui se reduce mult. Poate ati avut senzatia ca in astfel de momente, cand va ridicati in picioare, sa aveti dificultati in primele secunde in a sta in picioare sau a pasi, sa va simtiti picioarele grele si incarcate, cu febra musculara, desi imediat dupa concurs nu ati avut febra. Sau in zilele urmatoare concursului trebuie sa lucrati 8h la birou cu picioarele nemiscate. In astfel de situatii sosetele de compresie 3/4 pentru gambe sau jambierele pentru pulpe pot face minuni si va pot grabi procesul de refacere musculara.
03Ce echipament pentru alergare ?
Pentru alergare se recomanda purtarea jambierelor de compresie pentru gambe si pentru pulpe (cvadriceps si biceps femural). Acestea din urma implica purtarea unor pantaloni scurti suplimentari. Ele pot fi inlocuite de pantalonii de compresie care au avantajul ca prezinta mici buzunare in care se pot transporta geluri sau batoane energizante. Acesta ar fi echipamentul de baza care sustine efortul in cadrul alergarii.
Ca elemente optionale se mai pot folosi tricoul si manecile de compresie pentru brate. Multi alergatori neglijeaza tricoul. Un tricou de compresie ajuta la mentinerea unei posturi corecte a trunchiului in alergare. Fiind lipit de corp, practic nu exista frecare si se elimina complet riscul neplacut al iritarii sfarcurilor. In general, fiind realizate din micro-fibre, tricourile retin foarte putina transpiratie, mult mai putina decat un tricou sintetic obisnuit.
Manecile de compresie pentru brate sunt foarte utile in cazul variatiilor mari de temperatura din timpul unui concurs/antrenament. Daca este cald se pot purta suflecate la incheietura mainii, iar cand se face frig se trag pe maini in sus si impreuna cu maneca tricoului acopera intregul brat. Totodata, ele pot servi ca mijloc pentru stergerea transpiratiei de pe frunte/fata.
Concluzii
Exista perceptia gresita conform careia echipamentul de compresie este destinat doar profesionistilor. Nu trebuie sa alergi de la o anumita viteza in sus ca sa simti nevoia unui astfel de echipament. Practic orice sportiv amator care doreste sa progreseze, deci ajunge sa-si forteze putin limitele poate fi ajutat de compresie.
Intr-adevar, la alergari usoare nu sunt beneficii clare ale utilizarii compresiei, insa in cadrul antrenamentelor intense de intervale, sprint-uri, tempo-uri rapide, antrenamente duse cu o frecventa cardiaca situata peste pragul de acid lactic sau in cadrul unui antrenament de lunga durata, in participarile la concursuri unde se presupune ca se alearga la limita fizica superioara, studiile medicale au relevat faptul ca sunt beneficii clare in timpul efortului fizic si mai cu seama dupa efort.
De retinut insa ca beneficiile prezentate nu cresc performanta in alergare, nu veti alerga mai rapid purtand acest tip de echipament. Echipamentul nu suplineste antrenamentul, insa va veti putea recupera mai rapid si veti putea efectua normal urmatorul antrenament planificat.
Comenteaza pe blogul Alerg, deci exist.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro